- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LOS ANGELES, (25.08.2013, 08:00)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Alimentaţia sănătoasă creşte şansele bărbaţilor de a fi fertili
Bărbaţii ar putea să îşi protejeze fertilitatea de efectele negative ale procesului de îmbătrânire dacă adoptă câteva modificări simple în dietele lor zilnice, optând pentru o alimentaţie sănătoasă.
Urmărește
1440 afișări
STUDIU: Alimentaţia sănătoasă creşte şansele bărbaţilor de a fi fertili (Imagine: Mediafax Foto)
Bărbaţii care adoptă diete bogate în fructe, legume, carne de peşte şi nuci prezintă mai puţine simptome de deteriorare a ADN-ului din sperma lor. Secretul ar putea consta tocmai în nutrimentele conţinute de aceste alimente, afirmă oamenii de ştiinţă din California, informează dailymail.co.uk.
Potrivit unor studii anterioare, cu cât un bărbat este mai în vârstă cu atât el prezintă un risc mai mare ca ADN-ul lui să fie fragmentat, iar rearanjarea cromozomială din spermă să fie mai pronunţată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Aceste procese determină un risc mai mare de infertilitate sau de a avea copii cu diverse handicapuri.
Însă o dietă bogată în vitamina C, vitamina E şi în acid folic poate să protejeze structura ADN-ului, în special pentru bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani.
Profesorul Simon Fishel, directorul CARE Fertility Group, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti din lume în domeniul fertilităţii, consideră că bărbaţii care întâmpină probleme în eforturile lor de a procrea nu ar trebui să subestimeze impactul pe care ar putea să îl aibă alimentaţia.
"Alimentaţia poate avea efecte benefice şi efecte negative. Compuşii denumiţi radicali liberi pot avea un efect vătămător asupra celulelor şi ei se pot concentra în testicule", a spus cercetătorul american.
Unele dintre nutrimentele menţionate, precum vitamina C, indiferent dacă provine din fructe şi legume sau din suplimente, poate să elimine acei radicali liberi şi să împiedice astfel distrugerile la nivelul ADN-ului spermei. Altele, precum zincul, joacă un rol important în menţinerea integrităţii structurale a spermei.
"Însă ceea ce mâncăm poate fi şi dăunător. Compuşii asemănători estrogenului care se strecoară uneori în lanţul alimentar, prin intermediul cărnii de exemplu, pot avea un efect dăunător asupra dezvoltării spermatozoizilor", mai spune acesta.
Aproximativ 3,5 milioane de cupluri din Marea Britanie întâmpină dificultăţi în tentativele lor de a procrea, potrivit sistemului naţional de sănătate din această ţară. Aproximativ 25% din totalul cuplurilor sunt infertile din cauza calităţii slabe a spermei. Calitatea spermei bărbatului poate de asemenea să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
Deşi tratamentele de fertilitate pot avea o rată mare de succes, ele sunt scumpe şi necesită timp, iar oamenii de ştiinţă au făcut în ultimii ani tot mai multe studii încercând să afle dacă nu cumva compuşii din alimentaţia zilnică ar putea fi de ajutor.
Cel mai recent studiu realizat în domeniu a arătat faptul că bărbaţii în vârstă de peste 44 de ani care prezentau în organismele lor cele mai ridicate concentraţii de vitamina C, existentă în portocale, ardei, căpşuni, broccoli şi cartofi, prezentau un risc cu 20% mai mic de a suferi deteriorări ale ADN-ului spermei, în comparaţie cu bărbaţii din aceeaşi grupă de vârstă care nu includ aceste alimente în dietele lor.
Rezultate similare s-au înregistrat şi pentru bărbaţii care prezentau în organism concentraţii ridicate de zinc - element chimic prezent în carnea de peşte şi în crustacee -, de vitamina E - prezentă în nuci şi seminţe - şi de acid folic - prezent în frunzele de legume.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46