Studiu: Calitatea slabă a somnului te face să înjuri mai des

Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului şi folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar şi a autoironiei.

Urmărește
337 afișări
Imaginea articolului Studiu: Calitatea slabă a somnului te face să înjuri mai des

Studiu: Calitatea slabă a somnului te face să înjuri mai des

Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenţi şi au constatat că cei care dormeau prost aveau tendinţa de a folosi mai mult autoironia şi de a înjura mai des, scrie PsyPost.

Autorul studiului, Shelia M. Kennison, profesor de psihologie, crede că oboseala ar putea fi un factor determinant.

Oamenii pot percepe folosirea înjurăturilor ca fiind o alegere personală legată de caracterul sau dispoziţia individului. Cu toate acestea, cercetările sugerează că oboseala ar putea juca un rol important. Şi autoironia a fost raportată mai frecvent de către cei cu probleme de somn.

Constatările sugerează că somnul prost nu afectează doar tipul de umor utilizat, ci şi tendinţa de a folosi un limbaj considerat mai provocator, cum ar fi cuvintele vulgare.

Studiile anterioare au documentat pe larg diferenţele individuale în ceea ce priveşte utilizarea şi aprecierea umorului şi folosirea înjurăturilor, concentrându-se pe efectele unui astfel de limbaj asupra ascultătorilor şi identificând diverşi factori, inclusiv sexul, vârsta, temperamentul, personalitatea, orientarea politică şi cultura, care influenţează utilizarea umorului. Cele mai multe dintre aceste studii nu au explorat, însă, impactul utilizării limbajului incitant asupra vorbitorilor înşişi.

"În studiul de faţă, m-a interesat dacă utilizarea înjurăturilor poate fi legată de procesele biologice (de exemplu, nivelul de oboseală) care operează sub nivelul conştiinţei.”

Sudiul s-a bazat, însă, pe o raportare, ceea ce poate duce la anumite erori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici