- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (12.12.2014, 12:47)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Fetuşii expuşi unor substanţe din produsele cosmetice au un nivel mai scăzut de inteligenţă
Fetuşii expuşi unor niveluri ridicate de ftalaţi, substanţe chimice prezente în numeroase produse cosmetice de larg consum, au un coeficient de inteligenţă, în medie, mai scăzut, potrivit unui studiu.
Urmărește
344 afișări
STUDIU: Fetuşii expuşi unor substanţe din produsele cosmetice au un nivel mai scăzut de inteligenţă (Imagine: Shutterstock)
Substanţele la care se referă studiul sunt ftalaţii de dibutil şi de diizobutil, au precizat cercetătorii de la facultatea de sănătate publică de la Universitatea Columbia din New York, autorii acestei cercetări, care a stabilit în premieră o legătură între expunerea prenatală la ftalaţi şi coeficientul de inteligenţă în cazul copiilor de vârstă şcolară.
Aceste substanţe se găsesc într-o mare varietate de produse de consum, precum vinilul, unele rujuri, vopsele de păr, lacuri de unghii şi săpunuri, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică americană PLOS ONE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Mai multe tipuri de astfel de substanţe sunt interzise, din 2009, în Statele Unite, în procesul de fabricare de jucării şi articole pentru copii.
Totuşi, autorităţile nu au emis niciun avertisment legat de ftalaţi pentru informarea gravidelor. Aceşti compuşi chimici figurează rar pe lista de substanţe conţinute de produse.
Pentru acest studiu, autorii au monitorizat 328 de femei şi copiii lor, provenind din familii din New York cu venituri modeste.
Cercetătorii au măsurat nivelul a patru ftalaţi prezenţi în urina femeilor aflate în al treilea trimestru de sarcină. Coeficientul de inteligenţă al copiilor a fost evaluat când aceştia au împlinit şapte ani.
Copiii care fuseseră supuşi, în uter, celor mai ridicate concentraţii de ftalaţi aveau un coeficient de inteligenţă, în medie, cu 6,6 - 7,6 puncte mai scăzut decât cei care fuseseră expuşi unor niveluri mai scăzute.
Totuşi, aceste niveluri nu erau neobişnuite şi se situau în limitele constatate la nivel naţional de Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor (CDC).
"Peste tot în Statele Unite, gravidele sunt expuse ftalaţilor în mod cotidian, un mare număr dintre ele la niveluri similare celor măsurate în cazul subiecţilor studiului", a declarat Pam Factor-Litvak, profesor de epidemiologie în cadrul Universităţii Columbia.
"O reducere cu şase sau şapte puncte a coeficientului de inteligenţă poate avea consecinţe notabile în ceea ce priveşte succesul şcolar şi potenţialul profesional", a spus Robin Whyatt, profesor de medicina mediului la aceeaşi universitate, care a condus studiul.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. La întâlnirea oficială a liderilor europeni cu liderii sirieni din Damasc, noul lider al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a refuzat să dea mâna cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe