- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (29.04.2022, 01:00)
Studiu. Schimbările climatice vor determina transmiterea a peste o mie de virusuri
Potrivit unui nou studiu publicat joi în revista Nature, încălzirea globală va determina, până în 2070, răspândirea a 4.000 de virusuri între mamifere, inclusiv, şi între animale şi oameni, scrie CNBC.
Urmărește
743 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
Potrivit studiului, încălzirea globală va împinge animalele să se îndepărteze de climatele mai calde, iar această migraţie forţată va face ca unele specii să intre în contact pentru prima dată.
Pandemia Covid-19 a fost probabil cauzată de transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un liliac din Asia de sud-est la oameni.
Cele 4.000 de transmisii virale suplimentare între mamifere nu înseamnă că vor exista alte 4.000 de potenţiale pandemii Covid-19, a declarat pentru CNBC Greg Albery, cercetător la Wissenschaftskolleg zu Berlin şi coautor al studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Databricks, compania de date şi AI în spatele căreia se află Ion Stoica şi Matei Zaharia, a obţinut o finanţare de peste 5 mld. dolari de la fonduri precum Blackstone, Apollo Global Management şi Blue Owl Capital. Acordul vine în paralel cu o rundă de finanţare de la investitori de 10 mld. dolari, care a ridicat valoarea companiei la 62 de mld. dolari
-
Preşedintele Xi laudă relaţiile economice dintre China şi UE înainte de revenirea lui Trump
-
Pete Hegseth, propus de Trump pentru Pentagon, în faţa unui vot tensionat în Senat
-
Starbucks impune o nouă regulă în cafenele: Cumpără ceva sau pleacă
"Dar fiecare dintre ele are potenţialul de a influenţa sănătatea animalelor şi poate să se extindă apoi asupra populaţiilor umane", a declarat Albery pentru CNBC. "Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate".
Liliecii sunt deosebit de predispuşi să transmită viruşi, deoarece zboară. Liliecii vor reprezenta aproape 90% din primele întâlniri între specii noi şi majoritatea acestor prime întâlniri vor avea loc în Asia de sud-est, potrivit raportului.
"Liliecii sunt responsabili în mod disproporţionat, dar încercăm să accentuăm faptul că nu trebuie să-i învinovăţim pentru acest lucru - şi că pedepsirea lor (sacrificarea, în încercarea de a împiedica migraţiile) este probabil să înrăutăţească situaţia prin faptul că va determina o mai mare dispersie, o mai mare transmitere şi o sănătate mai slabă", a spus Albery.
Pentru raport, Albery şi coautorul Colin J. Carlson, cercetător la Universitatea Georgetown, au folosit pentru prima dată modelarea computerizată pentru a prezice unde se vor suprapune probabil speciile.
Calculele respective arată că punctele fierbinţi de transmitere a noilor virusuri se vor suprapune cu centrele de populaţie umană din Sahel, munţii Etiopiei şi Valea Riftului din Africa, precum şi în estul Chinei, India, Indonezia şi Filipine. Unele centre de populaţie europene ar putea fi, de asemenea, în zonele fierbinţi de transmitere, potrivit raportului. (Albery a refuzat să precizeze care sunt acestea).
Raportul pune punctul pe i asupra unei tendinţe pe care oamenii de ştiinţă au prezis-o de ceva timp.
"Acesta este un studiu interesant care pune o estimare cantitativă pe ceea ce o serie de oameni de ştiinţă spun de ani de zile (inclusiv eu): schimbările climatice - împreună cu alţi factori - vor spori oportunităţile de introducere, stabilire şi răspândire a virusurilor în noi locaţii geografice şi în noi specii gazdă", a declarat pentru CNBC Matthew Aliota, profesor la Departamentul de Ştiinţe Veterinare şi Biomedicale de la Universitatea din Minnesota. Aliota nu a fost deloc implicat în acest studiu.
"Din nefericire, vom continua să vedem noi evenimente de boli zoonotice cu o frecvenţă şi o amploare din ce în ce mai mare", a spus Aliota. Bolile zoonotice sunt cele care se răspândesc între animale şi oameni.
Raportul estimează costuri de un miliard de dolari pentru a identifica şi contracara în mod corespunzător răspândirea virusurilor zoonotice, iar această cercetare va fi esenţială pentru a preveni pandemiile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Arhivele Naționale ale Marii Britanii desecretizează documente MI5: Mărturisirile celor mai cunoscuți agenți ai Uniunii Sovietice. Cine sunt cei 5 „agenți Cambridge”
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe