Totul despre boala limbii albastre: Cum se manifestă, cum se transmite şi ce pericole prezintă. HARTA zonelor restricţionate include şi România

Boala limbii albastre, confirmată în zeci de localităţi din judeţele Buzău, Vaslui, Prahova, afectează în special ovinele, dar şi bovinele şi caprele. Specialiştii Uniunii Europene explică metodele de transmitere, caracteristicile şi pericolele acestei boli care afectează deja exporturile de animale, prezentând şi o hartă a zonelor restricţionate din Europa.

Urmărește
25289 afișări
Imaginea articolului Totul despre boala limbii albastre: Cum se manifestă, cum se transmite şi ce pericole prezintă. HARTA zonelor restricţionate include şi România

Totul despre boala limbii albastre (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ce este boala limbii albastre?

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Care sunt caracteristicile bolii?

Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.

Cum se transmite?

Virusul se transmite printr-un număr mic de specii de musculiţe înţepătoare din genul culicoidelor. Culicoidele pot fi considerate un vector important de transmitere a bolii limbii albastre atunci când au capacitatea de a deveni infectate, de a replica sau transmite virusul. În sudul Europei culicoidele imicola sunt vectorul principal de transmitere a virusului. Totuşi, mai multe specii indigene de culicoide din nord sunt capabile de transmitere, lucru demonstrat de epidemii de boala limbii albastre în zone din afara razei geografice a culicoidelor imicola.

Este boala limbii albastre o ameninţare pentru sănătatea publică sau siguranţa alimentelor?

Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.

Unde apare virusul?

Diferite serotipuri de boala limbii albastre se află în America de Nord şi de Sud, în sud-estul Asiei şi în Australia. În părţile sudice ale Europei, serotipurile 1, 2, 4, 9 şi 16 ale bolii limbii albastre au generat epidemii mai ales în turmele de oi din Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica şi alte regiuni din Italia, Spania, Franţa şi Portugalia. În 2006, serotipul 8 al bolii a apărut pentru prima oară într-o zonă mai nordică din Uniunea Europeană, afectând Olanda, Belgia, Luxemburgul şi vestul Germaniei. În 2007 şi 2008 serotipul 8 s-a propagat în regiuni întinse din Germania şi Franţa şi a fost detectat în Regatul Unit al Marii Britanii, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Suedia, Ungaria şi chiar sudul Spaniei (Malaga).

Cum se combate boala limbii albastre?

Această boală transmisă prin vectori nu se poate controla prin depopularea fermelor infectate sau aflate în pericol. Principala măsură veterinară (şi posibil singura) ca reacţie la boala limbii albastre este vaccinarea, însoţită de măsuri auxiliare precum restricţia şi supravegherea mişcării animalelor. Vaccinarea cu toate vaccinurile posibile ajută la reducerea bolii clinice şi a pierderilor, la controlarea extinderii bolii şi la facilitarea comerţului sigur în rândul animalelor vii.

Care sunt normele UE privind boala limbii albastre?

Regulile comunităţii cu privire la boala limbii albastre sunt expuse în Directiva de Consiliu 2000/75/EC şi Ordonanţa Comisiei (EC) 1266/2007. Directiva 2000/75/EC prezintă liniile generale pentru controlul şi eradicarea bolii limbii albastre, iar Ordonanţa (EC) 1266/2007 stabileşte mai multe reguli detaliate pe controlul, monitorizarea şi supravegherea bolii şi restricţii asupra mişcărilor animalelor susceptibile. Susţinerea financiară a comunităţii pentru statele membre este oferită pentru programe de supraveghere şi vaccinare. 

Care sunt zonele restricţionate?

Din 27 august 2014 mai multe zone din Europa de Est şi de Sud sunt supuse unor restricţii în funcţie de serotipurile bolii aflate în circulaţie. Restricţionarea zonelor este aplicată conform Ordonanţei 1266/2007 şi constă în protejarea şi supravegherea zonelor demarcate de statele membre ale Uniunii Europene, în cazul unei epidemii de boala limbii albastre, în conformitate cu articolul 8 al Directivei 2000/75/EC. HARTA ZONELOR RESTRICŢIONATE include şi partea de sud-centru-est a României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici