Tratament eficace pentru prima fază a sclerozei în plăci

Transplantul de celulelor suşă prelevate din propria măduva osoasă a pacienţilor suferind de scleroză în plăci, efectuat în prima fază a maladiei, poate conduce la stabilizarea şi chiar la ameliorarea stării de sănătate a bolnavilor, potrivit unui studiu recent.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Tratament eficace pentru prima fază a sclerozei în plăci

Tratament eficace pentru prima fază a sclerozei în plăci

În prima fază a maladiei, simptomele sunt intermitente şi parţial reversibile. Tratamentele pentru această fază sunt pe bază de interferon şi steroizi, dar anumiţi pacienţi nu răspund la terapie.

După 10-15 ani petrecuţi în această fază, cei mai mulţi dintre bolnavi intră în faza a doua, caracterizată prin degenerări neurologice graduale şi ireversibile.

În ultimii 15 ani, se obişnuia ca pacienţii aflaţi în faza a doua a maladiei să primească un tratament intensif care suprimă imunitatea, de exemplu prin iradierea întregului corp, iar reconstituirea sistemului lor imunitar să se realizeze prin transplantul celulelor suşă prelevate din propria lor măduvă osoasă.

Această procedură, în urma căreia sunt suprimate tecile de mielină care protejează fibrele sistemului nervos central, este foarte toxică, iar mortalitatea înregistrată este de aproximativ 3,3%.

Richard Burt şi echipa lui, de la Universitatea din Chicago, au aplicat o procedură mai puţin agresivă, care nu distruge tecile de mielină, asupra a 21 de pacienţi, aflaţi în prima fază a maladiei, care nu au răspuns tratamentului cu interferon.

Pacienţii erau tineri, vârsta medie fiind de 33 de ani, şi sufereau de scleroză în plăci de aproximativ cinci ani.

Conform procedurilor deja cunoscute, cercetătorii au transplantat pacienţilor celule suşă prelevate din propria lor măduvă osoasă. După trei ani, 17 dintre pacienţii trataţi au înregistrat o ameliorare a stării lor de sănătate. Niciunul nu a înregistrat un regres, niciunul nu a decedat, au declarat cercetătorii.

Această procedură a fost bine tolerată de organism. Cinci dintre pacienţi au cunoscut o revenire a bolii, dar au intrat în remisie după ce au experimentat încă o dată această terapie.

În opinia specialiştilor, această procedură pare "nu doar să prevină o progresie a maladiei, ci să inverseze cursul ei".

Deocamdată nu există garanţia suprimării activităţii inflamatorii pe termen lung, iar cercetătorii susţin necesitatea efectuării altor studii suplimentare.

Studiul a fost publicat în ediţia online a revistei britanice The Lancet Neurology.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici