Un arheolog american susţine că a descoperit ruinele oraşului biblic Sodoma

Un arheolog de la o universitate creştină din Statele Unite afirmă că a descoperit ruinele oraşului biblic Sodoma, informează huffingtonpost.com.

Urmărește
27089 afișări
Imaginea articolului Un arheolog american susţine că a descoperit ruinele oraşului biblic Sodoma

Un arheolog american susţine că a descoperit ruinele oraşului biblic Sodoma

Destinul tragic al oraşelor biblice Sodoma şi Gomora a stimulat de-a lungul secolelor imaginaţia multor artişti, teologi şi arheologi. Cartea Genezei descrie felul în care Dumnezeu "a turnat pucioasă asupra lor", pentru a pedepsi cele două oraşe pentru desfrâul din interiorul zidurilor lor şi ucigându-i pe toţi locuitorii lor.

Oamenii de ştiinţă au dorit să afle de-a lungul anilor dacă cele două oraşe au existat în realitate sau dacă ele au fost distruse din cauza unor calamităţi naturale.

Steven Collins, profesor de studii biblice la Trinity Southwest University din Albuquerque, consideră că Sodoma şi Gomora au existat în realitate şi afirmă că a descoperit locul în care se afla în Antichitate oraşul Sodoma.

Din 2005, el şi echipa sa au analizat un sit arheologic din sudul Văii Iordanului, cunoscut sub numele Tall el-Hammam. După ce a încheiat al zecelea sezon de săpături, profesorul american a anunţat că a descoperit "o mină de aur de structuri monumentale antice şi artefacte", care sugerează că situl era un oraş influent în epoca bronzului timpuriu şi epoca bronzului mijlociu (între 3.500 î.e.n. şi 1540 î.e.n.).

De-a lungul anilor, cercetătorii americani au găsit rămăşiţele unui uriaş zid de apărare, fundaţia unui palat şi un sistem complex de portaluri care datează din acea perioadă. În sezonul arheologic 2015, specialiştii au descoperit în acelaşi sit tot mai multe turnuri şi porţi.

După părerea profesorului Collins, toate dovezile par să indice faptul că Tall el-Hammam era probabil cel mai mare oraş aflat la est de "Kikkar" - numele ebraic ai câmpiilor de lângă rîul Iordan. Steven Collins pretinde, de asemenea, că Tall el-Hammam este plasat strategic lângă surse străvechi de apă dulce şi la intersecţia unor rute comerciale.

Potrivit profesorului american, citat de revista Popular Archaeology, există şanse mari ca textul din Biblie să se refere la Tall el-Hammam atunci când descrie oraşul Sodoma.

Steven Collins spune că a descoperit şi dovezi ce atestă faptul că acel oraş a avut parte de un sfârşit brusc, spre sfârşitul epocii bronzului mijlociu, despre care acelaşi profesor spune că ar coincide cu momentul în care personajele biblice Abraham şi Lot au călcat pe pământ. Nu se ştie cu exactitate ce a cauzat decăderea bruscă a oraşului, dar distrugerea acestuia de către un incendiu este una dintre posibilităţi. Situl a rămas un oraş bântuit pentru încă 700 de ani după acel eveniment.

Steven Collins nu este singurul cercetător care vrea să găsească ruinele oraşului Sodoma. Alţi cercetători au sugerat că Sodoma şi Gomora au devenit înfloritoare la începutul epocii bronzului şi că se aflau în apropiere de Marea Moartă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici