- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (26.07.2012, 20:22)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un canion aflat sub Antarctica favorizează topirea gheţarilor
Un canion de până la 1.500 de metri adâncime favorizează fenomenul topirii gheţarilor din Antarctica occidentală, potrivit cercetătorilor britanici care au descoperit această vale gigantică în care pătrund apele calde ale oceanului, pe sub calotă.
Urmărește
1053 afișări
Un canion aflat sub Antarctica favorizează topirea gheţarilor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
"Am descoperit un bazin sub calota glaciară, de o adâncime de până la 1,5 kilometri, conectat la stratul de gheaţă de la marea interioară Bellingshausen şi a cărui existenţă influenţează semnficativ pierderea gheţii", în Antarctica occidentală, explică cercetătorii într-un studiu publicat joi în revista britanică Nature.
Cei şapte autori ai studiului au mai explicat că rifturile din vestul Antarcticii, formate prin eroziune, permit pătrunderea apei "mai calde" din ocean, "favorizând astfel instabilitatea calotei glaciare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Zona în care a fost descoperit canionul nu fusese cercetată de aproape 50 de ani, însă, în 2010, o misiune a programului britanic de monitorizare a Antarcticii (BAS), sub conducerea glaciologului Robert Bingham, a mers la faţa locului pentru a verifica informaţiile date de sateliţi ai NASA, care arătau topiri masive de gheaţă în regiune.
Cercetătorii au sondat calota glaciară cu ajutorul unui radar, până la 2.500 de metri adâncime, imaginile oferite de sateliţii NASA nearătând decât suprafaţa.
"Imaginaţi-vă Marele Canion (446 kilometri lungime, până la 29 de kilometri lăţime şi până la 1,8 kilometri adâncime, n.r.), numai că cel de aici are o adâncime 1,5 kilometri, aproximativ 10 kilometri lăţime şi 100 de kilometri lungime", a precizat Robert Bingham.
Pe baza schimbărilor observate în ultimii ani în Antarctica de vest, "nu se poate vorbi numai de reducerea calotei glaciare ca o consecinţă pe termen scurt a încălzirii climatice", concluzionează autorii studiului, precizând că acest fenomen face parte din "sistemul mai vast de interacţiuni între activitatea tectonică, modificările peisajului glaciar şi schimbările din ocean şi atmosferă".
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe