Un canion aflat sub Antarctica favorizează topirea gheţarilor

Un canion de până la 1.500 de metri adâncime favorizează fenomenul topirii gheţarilor din Antarctica occidentală, potrivit cercetătorilor britanici care au descoperit această vale gigantică în care pătrund apele calde ale oceanului, pe sub calotă.

Urmărește
1054 afișări
Imaginea articolului Un canion aflat sub Antarctica favorizează topirea gheţarilor

Un canion aflat sub Antarctica favorizează topirea gheţarilor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Am descoperit un bazin sub calota glaciară, de o adâncime de până la 1,5 kilometri, conectat la stratul de gheaţă de la marea interioară Bellingshausen şi a cărui existenţă influenţează semnficativ pierderea gheţii", în Antarctica occidentală, explică cercetătorii într-un studiu publicat joi în revista britanică Nature.

Cei şapte autori ai studiului au mai explicat că rifturile din vestul Antarcticii, formate prin eroziune, permit pătrunderea apei "mai calde" din ocean, "favorizând astfel instabilitatea calotei glaciare".

Zona în care a fost descoperit canionul nu fusese cercetată de aproape 50 de ani, însă, în 2010, o misiune a programului britanic de monitorizare a Antarcticii (BAS), sub conducerea glaciologului Robert Bingham, a mers la faţa locului pentru a verifica informaţiile date de sateliţi ai NASA, care arătau topiri masive de gheaţă în regiune.

Cercetătorii au sondat calota glaciară cu ajutorul unui radar, până la 2.500 de metri adâncime, imaginile oferite de sateliţii NASA nearătând decât suprafaţa.

"Imaginaţi-vă Marele Canion (446 kilometri lungime, până la 29 de kilometri lăţime şi până la 1,8 kilometri adâncime, n.r.), numai că cel de aici are o adâncime 1,5 kilometri, aproximativ 10 kilometri lăţime şi 100 de kilometri lungime", a precizat Robert Bingham.

Pe baza schimbărilor observate în ultimii ani în Antarctica de vest, "nu se poate vorbi numai de reducerea calotei glaciare ca o consecinţă pe termen scurt a încălzirii climatice", concluzionează autorii studiului, precizând că acest fenomen face parte din "sistemul mai vast de interacţiuni între activitatea tectonică, modificările peisajului glaciar şi schimbările din ocean şi atmosferă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici