Adrian Vasilescu, BNR: „Varianta raţională este ca aurul să rămână la Londra.” Cum a dus Ceauşescu câte 10 tone de aur pe an în capitala britanică

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului Băncii Naţională a României (BNR) a declarat, sâmbătă, într-o emisiune la Digi 24, că varianta „raţională” aleasă de BNR este ca aurul României să rămâna la Londra.

Urmărește
2021 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, BNR: „Varianta raţională este ca aurul să rămână la Londra.” Cum a dus Ceauşescu câte 10 tone de aur pe an în capitala britanică

Adrian Vasilescu, BNR: Varianta raţională este ca aurul să rămână la Londra. Ceauşescu a adoptat aceeaşi judecată

„Varianta raţională pe care merge Banca Naţională este ca aurul să rămână la Londra”, a spus Adrian Vasilescu.

Acesta a mai explicat că Ceauşescu a adoptat aceeaşi judecată şi a dus câte 10 tone de aur în capitala britanică, timp de trei ani la rând.

„O prietenă m-a întrebat: Ceauşescu a dus aurul la Londra? Eu am răspuns că da. Cât? A fost o perioadă de trei ani consecutivi când a dus câte 10 tone de aur în fiecare an, pentru că într-un avion încap 10 tone de aur. A dus un avion într-un an, în altul următor a dus încă 10 tone... Ceauşescu a dus aur acolo”, a declarat consilierul guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu: Scopul rezervei naţionale este de a plăti datoria statului

Adrian Vasilescu a declarat că scopul rezervei naţionale este de a plăti datoria statului şi de a interveni pe piaţă pentru a asigura stabilitatea valutară a acesteia.

„Rezerva are două scopuri. În primul rând Banca Naţională trebuie să plătească datoriile statului. Ministerul de Finanţe are un cont la Banca Naţională şi uneori le plăteşte din propriul cont, alteori vine cu lei şi Banca Naţională schimbă leii în valută. Datoria statului trebuie plătită. În luna aceea, noiembrie, datoria statului a fost de un miliard şi jumătate. Banca Naţională a scos un miliard şi jumătate din rezervă şi a plătit datoria statului. Această rezervă este adunată de Banca Naţională şi, prin lege, scopul ei este să plătească datoria şi să intervină pe piaţă atunci când se produce un exces de depreciere sau un exces de apreciere ceea ce înseamnă destabilizarea pieţei valutare. Pentru că rezerva are scopul precis de asigura stabilitatea pieţei valutare", a explicat Vasilescu.

Acesta a adăugat că Banca Naţioanală nu doar că are dreptul de a interveni pe piaţa valutară, ci are obligaţia legală de a acţiona în acest fel, atunci când aceasta se află în dezechilibru.

„Toată deprecierea asta, maximul istoric al prăbuşirii, se scufundă piaţa valutară românească, toată tevatura asta a fost aşa: de la 1 noiembrie şi până în 21 noiembrie când a fost un maxim de depreciere, a fost cursul 4,7808. S-a spus că Banca Naţională a sacrificat un miliard de euro din rezerva naţională ca să susţină leul. În primul rând aceasta rezervă naţională nu este un dar pe care statul român l-a făcut Băncii Naţionale. Nu. Banca Naţională şi-a făcut singură rezerva din acţiuni economice. (...) Banca Naţională nu numai că are dreptul să intervină, ea are obligaţia să intervină. Pentru că rezerva de asta este”, a spus consilierul guvernatorului BNR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici