Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Germania rămâne campioană la rata scăzută de mortalitate, prilej să îi copiem pe nemţi

  • Prof. Dr. Olga Simionescu spune că rata de mortalitate din cauza Covid-19 este în România apropiată de cea a SUA, şi mult mai scăzută decât a Italiei
  • Prof. Simionescu spune că România ar trebui să urmeze exemplul Germaniei, care are cea mai scăzută rată de mortalitate din Europa
  • Expertul spue că în Germania medicii lasă cazurile asimptomatice acasă şi fac o anchetă epidemiologică corectă cu contacţii apropiaţi
Urmărește
2704 afișări
Imaginea articolului Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Germania rămâne campioană la rata scăzută de mortalitate, prilej să îi copiem pe nemţi

Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: Germania rămâne campioană la rata scăzută de mortalitate, prilej să îi copiem pe nemţi

Prof. Dr. Olga Simionescu a scris şi astăzi în jurnalul de pandemie. Posibilitatea ca medicii infectaţi cu Covid să poată trata în continuare pacienţii care au noul coronavirus şi ca aceştia să fie cazaţi în spaţii aflate în apropierea spitalelor, rata de deces din România faţă de  cea din alte state, modalitatea de testare dar şi echiparea personalului medical sunt principalele teme despre care îţi vorbeşte. 

"Ies în grădină să verific florile, fiindcă azi-noapte am visat că sunt deja la otelu’ medicilor covizi care tratează pacienţi covizi din el sau din alte locaţii. Încep să-l înţeleg pe băiatul de la TV care m-a întrebat de două ori în direct dacă un medic infectat poate trata alţi pacienţi infectaţi sau populaţie normală. I-am dat din convingerea mea că niciodată, şi el a repetat atunci întrebarea.

Aseară aflai că halatele albe contaminate, depistate sau suspecte, vor fi date în oteluri şi duse de acolo în echipaje în spitale, unde “ vor trata în continuare pacienţi fără să-i infecteze pe aceştia sau pe colegi”. Remarc că magnolia este la fel de nobilă în cupa ei cyclamă care se deschide doar câteva zile în primăvară, iar forsythia nu mai e demult în competiţie cu ea, fiidcă ştie că e preferata mea. Am plantat-o să-mi aducă aminte de primăvara în care mi-am întâlnit ursitul, într-un paradis de un galben solar.

Faptul că florile nu-mi răspund e de bine. Nu sunt încă nevoită să contactez specialistul în gânduri obscure. Mă bate însă gândul cum vor fi transportaţi medicii covizi de la otel la spital, îi bagă în izoletă sau în autobuz ?  Propun să-l relocheze la room service.

Fac disclaimeru’ că am învăţat epidemiologie în facultate aum 30 de ani şi că lupta în focar poate s-a schimbat. Un motiv suplimentar să învăţ în fiecare zi, că-mi luminez ignoranţa  în domeniu.

Mă abţin să-mi sun o colegă de la Suceava, despre care aflu de la o pacientă pe care o pansam după ce am operat-o (într-un gest colegial de o nobleţe ce o caracterizează pe doamna doctor), că se află în izolare din cauza “accidentului epidemiologic”. Personalul din Suceava intră noaptea pe  tv cu voci deformate de frică, anonimat care presupune că la capătul problemei, undeva, te vor aştepta nişte prieteni…

Mă duce gândul că noi, halatele albe, suntem armata ţării, doar că avem combinezoanele supraiacente +SF în aşteptare, ca şi măştile FFP2 ( au moins) şi nu deţinem puşca.

Nutresc convingerea că halatele albe fac parte din intelligence, cu descărcări compulsive de adrenalină, cu abilităţi speciale şi superioare. Undem ai pui că rareori se foloseşte pistolul. Prin urmare halatele albe se ocupă de advanced medicine:

The Lancet Infectious Diseases lansează un breackthrough: spre deosebire de SARS, încărcarea virală la pacienţi cu Covid 19 este cea mai înaltă  la începutul bolii, în prima săptămână şi scade la săptămâna a doua, fapt care explică diseminarea rapidă a bolii. Autorii au făcut teste prin RT – qPCR şi au mai arătat că la vârstă avansată, încărcarea virală este mult mai mare, în strânsă corelaţie cu severitatea bolii. Se recomandă testarea salivei şi mai ales partea din spate a gâtului, comparative cu cea nazală.

Un letter către The Lancet explică rata mare de decese a Italiei. Populaţie îmbătrânită, comorbidităţi, şi în plus o definiţie diferită de cea a chinezilor pentru deces: oricine a murit şi era Covid 19+ a fost declarant deces atribuit Covid, chiar dacă pacienţii ar fi putut avea un deces imputabil altor  comorbidităţi. ( cancer, etc).

Mă uit pe ratele de mortalitate azi, România are 1,87, cam ca SUA (1,43), şi  mult diferită de a Italiei sau Spaniei (7.37 ) şi  chiar a UK ului cu 4.87. Germania rămâne campioana cu  minunatul 0.47, prilej de a sugera autorităţilor să îi copiem pe nemţi care lasă cazurile asimptomatice acasă, fac o anchetă epidemiologică corectă cu contacţii apropiaţi, aşa cum am învăţat acum mulţi ani la lupta în focar.

Mi se pare că sună la uşă, poate e maşina cu testarea door to door, i-am instruit pe toţi să stea cuminţi şi să aştepte ca puţinii medici de laborator să apuce înainte să cadă să ne verifice pe toţi. Sfinte Sisoe!

În plină pandemie, Ministrul Sănătăţii şi-a dat demisia, probabil va suferi de PTSD ( post traumatic stress disorder  ). Ca umil şef de secţie în spital public (e drept, în prima clinică dermatologică a ţării ), este a doua mare încercare a secţiei pe care o conduc de 10 ani, după episodul 2013. Nu am mai găsit secţia şi mă gândeam să duc pacienţii venerologi în parcare pentru consult.

Dar nici atunci şi nici acum nu voi pleca, am început după 10 ani să ţin la colegii mei care s-au dovedit a fi oameni de treabă şi de character. Însă nu voi admite sub nicio circumstanţă să-i expun fără echipamente spaţiale.

Nihil sine Deo. Cu înţelesul din cartea Sfântă!

Keep you posted!". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici