- Home
- Stirile zilei
- (10.11.2020, 10:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marius Oprea: De la economia din piaţă, la dictatura supermarketului
Cea mai curajoasă, dar şi cea mai nesăbuită măsură a autorităţilor a fost închiderea pieţelor – e drept, a pieţelor ”acoperite”. Ca şi a teraselor acoperite ale restaurantelor. Covid-ul se plimba, vezi Doamne, în voie prin pieţe, care (şi acesta a fost argumentul suprem) sînt locuri în care oamenii nu respectă ”regulile”.
Urmărește
2734 afișări
Marius Oprea: De la economia din piaţă, la dictatura supermarketului
Criteriile sînt neclare. Adică, doi pereţi şi un acoperiş înseamnă ”spaţiu închis”, ne-a explicat Raed Arafat. Deşi nu e chiar aşa – printr-un asemenea spaţiu bate vîntul în voie, deci e cît se poate de aerisit şi de deschis. Cu toate acestea, s-a trecut deci la scoaterea din halele acoperite ale pieţelor a micilor comercianţi, fie ei intermediari sau producători direcţi, ţărani veniţi cu produsele lor la oraş. Au fost mutaţi cîteva zeci de metri mai încolo, în corturi sau în căsuţe de lemn, pregătite în alţi ani pentru Crăciun, prin parcările pieţelor sau de-a dreptul pe acoperiş – dar tot în ”spaţii acoperite”, cumva. E drept, cu scîndurele sau pînză, în loc de ziduri. Ori, de-a dreptul sub cerul liber. Fără toalete, fără acces la electricitate sau vitrine frigorifice, pentru cei care vînd brînză, ori produse din carne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
E un fel de cîrpeală generală. După ce s-a decis la ”centru”, au fost lăsate primăriile să se descurce cum pot cu nemulţumirea oamenilor, şi să ”găsească soluţii” pentru a-i lăsa totuşi pe micii producători să-şi vîndă produsele. E o harababură generală, specifică atunci cînd aroganţa îşi dă mîna cu prostia. Revoltele mocnite vor izbucni, probabil, în cabinele de vot.
Micul producător rural a fost mai lovit prin închiderea pieţelor, decît de secetă sau inundaţii. Au fost între timp aruncate în neant şi programele lui Daea, cu ”tomata” şi usturoiul. Ţăranii au rămas singuri, să se descurce cum pot, cu vremea şi vremurile. Prin această măsură, guvernul lui Iohannis n-a mai fost liberal deloc. ”Prin noi înşine”, esenţa dezvoltării României în cadrul liberalismului istoric autohton, s-a transformat în cu totul altceva, ”prin ei înşişi”: singurele care au de cîştigat sînt marile lanţuri de magazine deţinute de ”multinaţionale”, neafectate decît de prevederea generală privind închiderea unităţilor comerciale la ora 21. Deci, doar că închid cu o oră mai devreme. Densitatea cumpărătorilor în aceste magazine va creşte, fără îndoială, odată cu măsura decisă: românii trebuie, totuşi, să-şi facă piaţa undeva. Dar nu la piaţă, au decis autorităţile. Numai la supermarket.
Cu ce sînt diferite acestea de pieţele acoperite, nu ştiu. La piaţă, spaţiile dintre tarabe sînt de două ori mai mari decît cele dintre rafturile magazinelor. E oricum şi mult mai ”aerisit” şi ”liberal”: acolo te mai şi poţi tîrgui, puţin. Ai opţiuni. E plăcut, relaţia cu produsul e intermediată de producătorul său direct, care-i laudă calităţile şi provenienţa. La supermarket, ai de-a face doar cu etichete şi preţuri, apoi cu casa de marcat. Şi cu produse care nu-ţi dau de ales, decît între roşia din Spania şi cea din Olanda.
Una dintre marile plăceri ale românilor a fost parţial anulată – aceea de a-şi da măcar iluzia că ”s-a descurcat”, că a găsit ”mai ieftin”. Că a găsit azi roşii româneşti, mai bune, mai gustoase ca ieri, la altă tarabă. Nu pieţele au fost închise, ci posibilitatea de a alege liber. S-a instaurat dictatura supermarketului. Fără să ştie, printr-o măsură disproporţionată, care favorizează în mod evident şi direct marile lanţuri de magazine, măsura închiderii pieţelor, tocmai a celor ”modernizate”, cu instalaţii şi acoperişuri, cu vitrine şi corpuri sanitare, a trezit în mintea românilor o revoltă mocnită, împotriva ”multinaţionalelor”, care ”ne fură ţara”, cu sprijinul celor de la putere. Siliţi să se mute din zona liberă a pieţei în ”circul foamei” al supermarketului, românii se simt trădaţi,. Economia de piaţă a bătut, printr-un arbitraj incorect, economia din piaţă. În mod inconştient, guvernul lui Iohannis îşi sabotează alegerile pe care face atîtea eforturi să le ţină la timp şi să le cîştige. Încă o măsură-două de acelaşi calibru, şi aruncă din nou România în braţele PSD-ului, care nici nu va şti cum şi de ce se află din nou la putere.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe