- Home
- Tehnologie
- BUCUREŞTI, (06.05.2024, 18:21)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cercetătorii Holocaustului folosesc inteligenţa artificială pentru a căuta victime necunoscute
- Cercetătorii din Israel apelează la inteligenţa artificială pentru a răscoli grămezi de documente în încercarea de a identifica sute de mii de evrei ucişi în Holocaust ale căror nume lipsesc de pe monumentele comemorative oficiale, scrie Reuters.
- Într-un caz, este vorba de două surori din România.
Urmărește
252 afișări
Cercetătorii Holocaustului folosesc inteligenţa artificială pentru a căuta victime necunoscute
Peste şase milioane de evrei au fost ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat în întreaga lume, de Yom HaShoah, sau Ziua de comemorare a Holocaustului.
În perioada premergătoare acestor comemorări, personalul de la Centrul mondial de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim a declarat că lucrează pentru a intensifica căutările de detalii despre victimele cunoscute şi necunoscute, după ce a dezvoltat propriul software bazat pe inteligenţă artificială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
De-a lungul anilor, voluntarii au urmărit informaţii despre 4,9 milioane de persoane citind declaraţii şi documente, verificând imagini de film, cimitire şi alte înregistrări.
„Este foarte greu pentru o fiinţă umană să facă acest lucru - să treacă peste tot şi să nu rateze niciun detaliu”, a declarat Esther Fuxbrumer, şefa de dezvoltare a software-ului, pentru Reuters.
Există lacune uriaşe în cele 9 milioane de înregistrări existente. Naziştii „pur şi simplu luau oameni, îi împuşcau şi îi acopereau într-o groapă. Şi nu a mai rămas nimeni care să povestească despre ei", a spus Fuxbrumer.
Apoi, mai este şi sarcina uriaşă de a lega persoanele de date, membri ai familiei şi alte detalii, de a căuta duplicate şi de a compara relatările.
Sistemul de inteligenţă artificială, dezvoltat în ultimii doi ani pentru a cerceta dosare în engleză, ebraică, germană, rusă şi alte limbi, este în prezent în curs de testare.
„Tehnologia respectivă funcţionează foarte repede, durează câteva ore pentru a trece în revistă sute de mărturii şi este foarte exact, rezultatele”, a declarat Fuxbrumer.
„Am văzut că din fiecare mărturie putem obţine între şase şi şapte nume cu detalii complete pe care le putem introduce automat în baza noastră de date, iar în jur de 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi despre care nu ştiam”.
Într-un caz, au găsit informaţii despre Yehudit şi Ruth Rosenbaum, două surori gemene care la patru ani şi jumătate au plecat din România şi au fost duse la Auschwitz. Yehudit a supravieţuit. Ruth a fost ucisă.
„Şi am reuşit să aducem mai multe informaţii despre Ruth de la cineva care nu este deloc din familia ei, cineva care a cunoscut-o în lagăr”, a spus Fuxbrumer.
În cadrul testelor, personalul face teste pe 400 dintre cele 30.000 de mărturii, inclusiv multe videoclipuri înregistrate de supravieţuitori, cu o durată de trei ore.
Fuxbrumer a declarat că au fost adăugate 1.500 de nume noi şi că sunt aşteptate multe altele în următoarele săptămâni, când sistemul va fi folosit pe toate cele 30.000 de mărturii. Următoarea fază a procesului va acoperi jurnalele.
„Credem că în acest fel vom reuşi să aducem o mulţime de poveşti despre o mulţime de victime care au fost ucise, copii mici pe care nimeni altcineva nu îi cunoştea, pentru a ne spune povestea despre ce li s-a întâmplat”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Lupta pentru minţile ce vor schimba lumea. Apple a cooptat zeci de experţi în inteligenţă artificială de la Google
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe