Comisia Europeană solicită informaţii din partea platformei X cu privire la reducerea resurselor de moderare a conţinutului

Comisia Europeană solicită informaţii din partea X cu privire la reducerea resurselor de moderare a conţinutului, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale.

Urmărește
47 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană solicită informaţii din partea platformei X cu privire la reducerea resurselor de moderare a conţinutului

Comisia Europeană solicită informaţii din partea platformei X cu privire la reducerea resurselor de moderare a conţinutului

Comisia a transmis miercuri, către X, o cerere de informaţii în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (RSD). Cererea urmăreşte să obţină mai multe detalii cu privire la activităţile şi resursele X de moderare a conţinutului, la evaluarea riscurilor efectuată de X în legătură cu implementarea instrumentelor de inteligenţă artificială (IA) generativă în UE, precum şi la alte domenii care fac obiectul procedurilor în curs.

În special, Comisia solicită X să furnizeze informaţii detaliate şi documente interne cu privire la resursele sale de moderare a conţinutului, având în vedere cel mai recent raport al său privind transparenţa în temeiul RSD, care a dezvăluit faptul că X şi-a redus echipa de moderatori de conţinut cu aproape 20% de la raportul precedent din octombrie 2023, scăzând acoperirea lingvistică în Uniunea Europeană de la 11 la şapte limbi ale UE.

De asemenea, Comisia solicită detalii suplimentare cu privire la evaluările şi la măsurile de atenuare a riscurilor legate de impactul instrumentelor de IA generativă asupra proceselor electorale, a diseminării de conţinut ilegal şi a protecţiei drepturilor fundamentale.

În decembrie 2023, Comisia a iniţiat proceduri oficiale împotriva X pentru a analiza dacă este posibil ca X să fi încălcat Regulamentul privind serviciile digitale (RSD) în domenii legate de gestionarea riscurilor, de moderarea conţinutului, de elemente de design manipulator („dark patterns”), de transparenţa publicităţii şi de accesul cercetătorilor la date.

Cererea de informaţii trimisă miercuri reprezintă încă un pas în cadrul unei anchete în curs. Ea se bazează pe probele colectate şi pe analiza efectuată până în prezent, inclusiv în ceea ce priveşte raportul X privind transparenţa publicat în martie 2024 şi răspunsurile X la cererile anterioare de informaţii, care au abordat, printre altele, măsurile de atenuare a riscurilor legate de IA generativă.

X trebuie să furnizeze Comisiei informaţiile solicitate referitoare la resursele de moderare a conţinutului şi la IA generativă până la 17 mai 2024, iar la restul întrebărilor poate răspunde până la 27 mai 2024. În temeiul articolului 74 alineatul (2) din Regulamentul privind serviciile digitale, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informaţii incorecte, incomplete sau înşelătoare ca răspuns la o cerere de informaţii. În cazul în care o companie nu răspunde, Comisia poate hotărî să solicite informaţiile prin intermediul unei decizii. În acest caz, lipsa unui răspuns în termenul stabilit ar putea duce la impunerea de penalităţi cu titlu cominatoriu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici