Telescopul James Webb găseşte şase planete „rătăcitoare” care sfidează normele formării planetare

  • Telescopul Spaţial James Webb a descoperit şase planete rătăcitoare cu mase între cinci şi zece ori masa lui Jupiter, nelegate de nicio stea.
  • Una dintre aceste planete este înconjurată de un disc de gaz şi praf, care ar putea forma sateliţi sau mini-planete, oferind noi perspective asupra formării planetelor.
  • Descoperirea complică distincţia dintre planete şi stele, indicând o nevoie de modele rafinate de formare a stelelor şi planetelor.
Urmărește
2067 afișări
Imaginea articolului Telescopul James Webb găseşte şase planete „rătăcitoare” care sfidează normele formării planetare

Sursa foto: NASA

Telescopul Spaţial James Webb (JWST) a făcut o descoperire revoluţionară, identificând şase planete libere, sau „rătăcitoare”, în Norul Molecular Perseus, la aproximativ 960 de ani-lumină distanţă, scrie Space. Aceste planete, fiecare având o masă cuprinsă între de cinci şi zece ori masa lui Jupiter, nu sunt legate de nicio stea. Spre deosebire de planetele din sistemul nostru solar, care s-au format prin acumularea treptată de material într-un disc protoplanetar, aceste planete rătăcitoare s-au format probabil printr-un proces de „sus în jos”, condensându-se direct din nori de gaz şi praf interstelar, asemenea stelelor.

Cercetătorii consideră deosebit de interesant faptul că una dintre aceste planete rătăcitoare este înconjurată de un disc de gaz şi praf, care ar putea forma sateliţi sau chiar mini-planete. Această descoperire oferă noi perspective asupra diversităţii proceselor de formare a planetelor şi pune sub semnul întrebării înţelegerea convenţională a ceea ce defineşte o planetă.

Anterior, JWST a detectat aproximativ 40 de perechi de planete gazoase gigantice libere în Nebuloasa Orion, însă descoperirea recentă în regiunea NGC 1333 adaugă noi detalii despre cum s-ar fi putut forma acestea. Absenţa planetelor mai mici de cinci ori masa lui Jupiter în această regiune sugerează o limită inferioară pentru procesul de formare de tip „sus în jos,” implicând că planetele rătăcitoare mai mici fie sunt nedetectabile de JWST, fie sunt lumi stâncoase ejectate, asemenea Pământului, care sunt prea mici pentru a fi observate.

Descoperirea estompează graniţele dintre planete şi stele, în special în ceea ce priveşte obiectele precum piticele brune, care sunt prea masive pentru a fi planete, dar nu suficient de masive pentru a susţine fuziunea hidrogenului ca stelele adevărate. Cele şase noi planete rătăcitoare descoperite, împreună cu o pitică brună găsită cu propria sa planetă orbitantă, dezvăluie rezultatele complexe şi variate ale formării stelelor şi planetelor.

Această cercetare, condusă de astrofizicieni de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, SUA, evidenţiază necesitatea unor modele rafinate de formare a stelelor şi planetelor. Studiile viitoare cu JWST se vor concentra pe caracterizarea atmosferei acestor planete rătăcitoare pentru a înţelege mai bine compoziţia lor şi relaţia lor cu alte obiecte cereşti. Descoperirile urmează să fie publicate în The Astronomical Journal.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici