Războiul din Ucraina, ziua 664. Zelenski a susţinut o conferinţă de presă de final de an: ar putea fi mobilizaţi 450.000 de oameni / UE a pus interdicţie pe diamentele ruşilor / America e convinsă că Putin nu se va opri, dacă va reuşi să subjuge Ucraina

  • Forţele ucrainene trebuie să reducă unele operaţiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern, a declarat un general de brigadă ucrainean.
  • Pentagonul va rămâne fără fonduri pentru refacerea stocurilor de arme şi echipamente în Ucraina la 30 decembrie, dacă Congresul american nu va adopta fonduri suplimentare.
12210 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 664. Zelenski a susţinut o conferinţă de presă de final de an: ar putea fi mobilizaţi 450.000 de oameni / UE a pus interdicţie pe diamentele ruşilor / America e convinsă că Putin nu se va opri, dacă va reuşi să subjuge Ucraina

UPDATE Ucraina va produce un milion de drone anul viitor

Liderul ucrainean a fost întrebat despre poziţia ţării sale în producerea de arme proprii şi care este atitudinea sa faţă de îmbunătăţirea producţiei de drone.

Zelenski spune că este "pozitivă" în ceea ce priveşte producţia de drone.

"Vom fabrica un milion de drone anul viitor, vom face asta. Vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple".

UPDATE Zelenski, întrebat dacă nu cumva pierde sprijinul ucrainenilor

În cadrul unei importante conferinţe de presă, Zelenski a fost întrebat dacă se teme că ucrainenii sunt divizaţi ca societate în ceea ce priveşte susţinerea războiului şi a lui ca preşedinte.

"Pot doar să vă spun că este o onoare pentru mine să fiu preşedinte", spune Zelenski.

"Oamenii mă privesc pe mine, munca mea, faptul că servesc Ucraina, iar dacă nu le place, atunci aceasta este alegerea lor, alegerea ucrainenilor, este normal".

Revenind la unitatea ţării în jurul războiului, el spune că "este în mâinile noastre". "Trebuie făcut totul pentru a vedea că unitatea nu se diminuează în Ucraina".

UPDATE Zelenski nu oferă detalii despre contraofensivă

Liderul ucrainean spune că nu poate discuta despre obiectivele contraofensivei ucrainene şi că "au existat complicaţii în sud" pentru că "toată lumea vorbea despre obiective".

"Toată lumea vorbea despre obiective şi toată lumea discuta detalii despre cum vom ajunge acolo", a spus el.

El spune că "nu ar trebui să se joace aşa" pentru că Rusia "are încă mai multe arme".

"Nu vă pot da un răspuns la asta. Nu vă pot spune detalii despre contraofensiva noastră", a adăugat el.

UPDATE Ucraina lucrează la returnarea unui "număr semnificativ" de prizonieri de război

Volodimir Zelenski a fost întrebat despre prizonierii de război ucraineni deţinuţi în Rusia şi dacă există o lipsă de comunicare între autorităţile ucrainene şi rude.

"Acest proces devine din ce în ce mai complicat, într-adevăr, s-ar putea să aveţi dreptate că autorităţile nu comunică suficient", spune el.

Revenind la ceea ce face guvernul ucrainean, el spune: "Acest traseu a încetinit din cauza unor motive ale Federaţiei Ruse. Această pistă se va deschide, în prezent lucrăm la o cantitate destul de semnificativă de oameni ai noştri, astfel încât să putem să-i aducem în ţară".

UPDATE Va susţine Germania Ucraina până la capăt?

Un jurnalist l-a întrebat pe Volodimir Zelenski dacă Germania va susţine Ucraina "până la capăt".

"Germania, condusă de Olaf Scholz, este pe locul doi în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl primim", spune el.

"Este a doua în ceea ce priveşte sprijinul global acordat Ucrainei. Mă refer la sprijinul financiar şi militar. Vreau să îi exprim cuvinte de recunoştinţă pentru că a făcut acest lucru".

UPDATE Victoria include Crimeea, spune Zelenski

Un jurnalist l-a întrebat pe preşedintele Ucrainei ce înseamnă victoria în cadrul conferinţei de presă.

"Trebuie să-mi apăr ţara în conformitate cu constituţia noastră", care include Donbasul şi Crimeea, spune Zelenski.

"Cu cât Rusia se va retrage mai mult, cu atât va fi mai slabă", inclusiv pe scena internaţională, spune el. "Ucraina va reuşi".

UPDATE Zelenski evită să discute despre neînţelegerile cu şeful armatei

Liderul ucrainean este întrebat ce părere are despre prestaţia generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, şi de ce nu a răspuns la acuzaţiile de conflict între cei doi.

Volodimir Zelenski spune că este o "întrebare complexă" şi afirmă că "de ce am ajuta pe cineva să aprofundeze subiectul?".

El a adăugat: "Avem o bună relaţie de lucru. El trebuie să ofere şi să livreze rezultate ca cel mai important om din armată".

UPDATE Oficialii militari cred că mai trebuie mobilizate până la 450.000 de persoane

Volodimir Zelenski a fost întrebat despre anunţul său de la sfârşitul lunii noiembrie, potrivit căruia a dat instrucţiuni oficialilor militari şi guvernamentali să elaboreze un plan cuprinzător privind o mobilizare mai amplă a trupelor.

Întrebat dacă i s-a prezentat un proiect de plan şi care ar putea fi detaliile, preşedintele ucrainean a spus că este o "chestiune foarte sensibilă" care va fi decisă de comandantul suprem.

El spune însă că a fost ridicată problema unui "deficit" în operaţiunile de contraofensivă ale Ucrainei, iar comandamentul militar a sugerat că ţara ar trebui să mobilizeze încă 400.000 - 450.000 de oameni.

Zelenski spune că aceasta este o "cantitate foarte semnificativă" şi că ar trebui să existe mai multe argumente pentru a susţine acest lucru.

Legea mobilizării trebuie "să dea răspunsuri în primul rând mie şi societăţii", spune Zelensko. Oficialii încep să lucreze la acest plan, spune el.

UPDATE Zelenski spune că aderarea parţială a Ucrainei la NATO este o "fantezie"

Răspunzând la întrebările privind garanţiile de securitate şi aderarea la NATO, Volodimir Zelenski spune că a deveni parte a alianţei militare occidentale ar fi "cea mai puternică opţiune pentru noi".

Cu toate acestea, spune el, Ucraina "nu este invitată acolo", iar rapoartele privind o aderare parţială sunt "un nonsens".

El spune că nu i s-a făcut niciodată o astfel de propunere şi că aceasta ar aduce "riscuri uriaşe".

"Întrebarea este - se vor lupta ţările NATO pentru o bucăţică din Ucraina rămasă cu un statut neclar?", întreabă el, referindu-se la teritoriul ocupat de Rusia.

El spune că Ucraina nu va recunoaşte teritoriile ocupate ca fiind ruseşti, ceea ce ar însemna "că nu suntem în întregime NATO".

"Cred că este o fantezie", spune el.

UPDATE Zelenski consideră că sprijinul SUA va veni "foarte curând"

Preşedintele Ucrainei susţine o conferinţă de presă.

Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă există un termen limită până la care Ucraina va aştepta un sprijin suplimentar din partea SUA şi dacă acest sprijin este esenţial.

Preşedintele ucrainean spune că sprijinul este necesar acum şi că acesta ar da, de asemenea, un semnal pentru ca UE să vină cu propriul ajutor.

Dar el spune că este "fericit că ne-am auzit unii pe alţii" în recenta sa călătorie la Washington şi crede că sprijinul va veni "foarte curând".

UPDATE Ucraina afirmă că Rusia ar fi pus microfoane în biroul şefului armatei

Serviciile secrete militare ucrainene au sugerat că un microfon găsit într-o cameră folosită de generalul suprem al ţării a fost plasat acolo de ruşi.

Kievul a lansat o anchetă penală după ce a fost găsit un dispozitiv de ascultare într-un birou care urma să fie folosit de comandantul-şef al forţelor armate, Valeri Zalujnîi.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene a declarat că ar fi putut fi o "încercare a inamicului" de a intra în posesia unor informaţii despre planurile de luptă ucrainene.

"Acesta este, bineînţeles, un eveniment cu rezonanţă. Agenţiile de contrainformaţii, SBU, în special, trebuie să înţeleagă această situaţie. Războiul continuă, iar inamicul încearcă în diferite moduri să obţină informaţii şi să studieze planurile noastre", a declarat el.

UPDATE Zelenski: Sancţiunile UE asupra diamantelor ruseşti sunt bune

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Uniunii Europene în discursul său adresat naţiunii aseară pentru aprobarea pachetului de 12 sancţiuni împotriva Rusiei, care include, printre alte măsuri, interdicţia de a cumpăra diamante ruseşti care nu sunt destinate scopurilor industriale.

„Este important ca, pentru prima dată, să fie inclusă o interdicţie asupra diamantelor ruseşti”, a spus Zelenski. Ucraina a cerut în mod constant UE să ia măsuri pentru a preveni eludarea sancţiunilor aflate deja în vigoare. Kievul s-a plâns că Rusia continuă să eludeze multe restricţii existente prin importul de bunuri sancţionate prin ţări terţe şi că armamentul folosit de armata rusă în Ucraina continuă să includă multe componente fabricate occidental. După cum a subliniat Ministerul Economiei ucrainean, pachetul de sancţiuni aprobat ieri de UE face obligatorie introducerea „în contractele de export a interzicerii reexportului în Rusia sau pentru utilizarea rusă a bunurilor şi tehnologiilor” pe care Rusia le foloseşte pentru arme.

UPDATE Subsecretarul american O'Brien la Kiev, Varşovia şi la Bruxelles

Subsecretarul american pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O'Brien, va călători astăzi la Varşovia, Polonia, unde se va întâlni cu înalţi oficiali ai noului guvern polonez, pentru a consolida „relaţiile bilaterale puternice şi pentru a discuta sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”. El va călători apoi la Bruxelles, Belgia, unde se va întâlni cu oficiali europeni şi va discuta despre deciziile recente privind extinderea UE. Acest lucru a fost anunţat de Departamentul de Stat al SUA. Ieri, la Kiev, O'Brien s-a întâlnit cu şeful biroului prezidenţial ucrainean Andri Iermak, ministrul Apărării - Rustem Umerov, ministrul transformării digitale - Mikhailo Fedorov şi ministrul reconstrucţiei - Oleksandr Kubrakov, pentru a discuta despre „pregătirile pentru iarnă, eforturile de redresare economică şi pentru a reitera sprijinul continuu al Statelor Unite în faţa agresiunii Rusiei”.

UPDATE SUA: Putin nu se va opri dacă va câştiga, trebuie descurajat

„Nu credem că Putin ar fi mulţumit şi s-ar opri la Ucraina, dacă, în cele din urmă, ar reuşi să o cucerească şi să o subjuge Rusiei”, a declarat aseară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ukrinform. „Continuăm să fim îngrijoraţi în general de agresiunea Moscovei”, a spus Miller, adăugând că ţările europene i-au exprimat aceleaşi îngrijorări. Această situaţie a motivat Finlanda să se alăture NATO, iar Suedia încearcă să facă acest lucru, a adăugat oficialul american. Potrivit Ukrinform, Miller a subliniat modul în care Rusia îşi arată dorinţa şi entuziasmul de a-şi folosi forţele armate pentru a-şi cuceri vecinii prin forţă. „Deci, evident, vrem să încercăm să o descurajăm”, a spus Miller, reiterând că administraţia americană insistă asupra necesităţii de a sprijini în continuare Ucraina.

UPDATE Prim-ministrul Moldova: Putin ne vrea ca carne de tun

Mişcarea preşedintelui Vladimir Putin de a simplifica procesul prin care moldovenii să obţină cetăţenia rusă este „o încercare de a recruta „carne de tun” pentru războiul brutal şi de neînţeles început” de Moscova în Ucraina: a spus aseară premierul moldovean Dorin Recean într-un interviu acordat postul local TV8, citat de presa ucraineană, el îndemnând cetăţenii săi să nu accepte cetăţenia rusă.

UPDATE Presa independentă Mediazona şi BBC Rusia confirmă numele celor peste 39 de mii de soldaţi ruşi ucişi

Presa independentă Mediazona şi BBC Rusia au confirmat din propriile cercetări numele a 39.424 de soldaţi ruşi ucişi până acum de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. De la 1 decembrie s-au adăugat 1.163 de victime, explică Mediazona, precizând. că cifrele reale sunt probabil semnificativ mai mari, deoarece informaţiile verificate până acum provin din surse publice precum necroloage, mesajele rudelor, reportajele din presa regională şi rapoartele autorităţilor locale. Citând oficiali americani, New York Times a raportat în august că victimele militare ruse se ridicau acum la aproape 300.000, inclusiv 120.000 morţi şi 180.000 răniţi.

UPDATE Danemarca cumpără vehicule blindate pentru Kiev din Suedia

Danemarca va achiziţiona vehicule de luptă CV 90 sau Stridsfordon 90 din Suedia pentru Ucraina pentru 1,8 miliarde de coroane suedeze (241 milioane de euro), au anunţat miniştrii apărării din cele două ţări nordice. La o conferinţă de presă la Copenhaga, ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că vehiculele vor fi donate Ucrainei. Omologul său suedez, Pal Jonson, a spus că a fost un „pas important pentru a sprijini Forţele de Apărare ucrainene împreună cu Danemarca”, potrivit agenţiei de presă suedeză TT.

Cei doi miniştri au semnat un memorandum de înţelegere pentru a coopera în sprijinirea Ucrainei cu vehicule suplimentare de infanterie. Danemarca va contribui iniţial cu 1,8 miliarde DKK pentru a comanda noile Stridsfordon 90, în timp ce Suedia va contribui prin sprijinirea achiziţiilor în cadrul acordului încheiat între Administraţia suedeză a materialului de apărare şi Ucraina în iulie anul acesta. „Vom folosi capacitatea noastră industrială pentru a asigura furnizarea noilor vehicule de luptă Stridsfordon 90 către Ucraina”, a spus Jonson. „Vehiculul s-a dovedit a fi foarte capabil şi foarte apreciat în Ucraina.”

UPDATE Pentagonul: Fondurile pentru refacerea stocurilor de armament pentru Ucraina se vor epuiza

Pentagonul va rămâne fără fonduri pentru refacerea stocurilor de arme şi echipamente în Ucraina la 30 decembrie, dacă Congresul nu va adopta fonduri suplimentare, a declarat şeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord, într-o scrisoare adresată comisiilor de apărare din Congres, făcută publică la 18 decembrie.

Înalţi oficiali ai administraţiei preşedintelui Joe Biden au avertizat în repetate rânduri că fondurile pentru Ucraina s-ar putea epuiza până la sfârşitul anului, în condiţiile în care o sumă suplimentară de 61 de miliarde de dolari rămâne blocată în Congres.

În lipsa unei acţiuni a Congresului, Pentagonul se aşteaptă ca un singur pachet suplimentar pentru Ucraina să fie posibil, a adăugat McCord.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, a declarat, de asemenea, că un pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina va fi anunţat înainte de sfârşitul anului, adăugând că acesta ar putea fi ultimul dacă Congresul nu aprobă cererea de finanţare a administraţiei.

Comandant: Armata ucraineană îşi reduce unele operaţiuni din cauza lipsei de ajutor extern

Forţele ucrainene se confruntă cu o penurie de proiectile de artilerie şi trebuie să reducă unele operaţiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern, a declarat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi într-un comentariu pentru Reuters.

Livrările militare externe au început să se epuizeze în condiţiile în care 61 de miliarde de dolari din partea SUA rămân blocate în Congres din cauza luptelor politice interne, iar Ungaria a blocat finanţarea de 55 de miliarde de dolari din partea UE pentru Kiev.

"Există o problemă cu muniţia, în special cu (proiectilele) post-sovietice - adică 122 mm, 152 mm. Şi astăzi, aceste probleme există pe întreaga linie de front", a declarat Tarnavskyi, care comandă grupul de forţe Tavria.

Generalul a calificat lipsa obuzelor drept o "problemă foarte mare" şi a făcut legătura cu scăderea asistenţei militare străine.

"Volumele pe care le avem în prezent nu sunt suficiente pentru noi astăzi, având în vedere nevoile noastre. Aşa că le redistribuim", a adăugat comandantul, explicând că, în consecinţă, armata îşi reduce sarcinile.

Moscova se confruntă, de asemenea, cu probleme legate de muniţie, a spus generalul, fără a oferi mai multe detalii.

Avantajul Rusiei în ceea ce priveşte obuzele de artilerie a fost mult timp unul dintre principalele obstacole semnalate de comandanţii ucraineni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici