- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (24.12.2010, 13:07)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
2010 în presa scrisă - vânzarea EVZ, demisia lui Corneţeanu, concedieri şi scăderi salariale
Presa scrisă din România a fost marcată, în 2010, de concedieri şi scăderi salariale, dar şi de două mişcări de piaţă majore: preluarea cotidianului Evenimentul zilei şi a săptămânalului Capital de către Bobby Păunescu şi demisia lui Răzvan Corneţeanu de la conducerea trustului Adevărul Holding.
Urmărește
205 afișări
2010 în presa scrisă - vânzarea EVZ, demisia lui Corneţeanu, concedieri şi scăderi salariale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La început de an, ziarele Gardianul şi Ziua au anunţat că îşi suspendă apariţia în print începând cu 6 ianuarie, respectiv 7 ianuarie. Ulterior, după ce anunţaseră că ziarele rămân exclusiv online, reprezentanţii publicaţiilor au anunţat că renunţă şi la ediţiile online ale ziarelor Gardianul şi Ziua.
La scurt timp, foşti jurnalişti ai cotidianului Ziua, şi anume Roland Cătălin Pena, fost redactor-şef Ziua, Doru Dragomir, Răzvan Savaliuc, Cătălin Vărzaru, Anca Hriban, Marius Bâtcă, Tudor Borcea, Alin Burtescu şi Ioan Tudor, au lansat proiectul www.ziuaveche.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Mihnea Vasiliu, director operaţional Realitatea-Caţavencu, a declarat, la începutul primei luni a anului, că se va ocupa de agenţia de presă NewsIn pentru următoarele trei luni, unde va fi adoptat un nou model de business, urmând să colaboreze cu Cosmin Popa, la acea vreme director al agenţiei, dacă acesta acceptă modelul de business. De asemenea, el a anunţat că NewsIn nu va mai fi o agenţie de presă generalistă, urmând să se concentreze pe produse specifice, Vasiliu precizând că vor fi făcute restructurări "consistente". La scurt timp, Cosmin Popa, director general NewsIn, şi Adelina Rădulescu, redactor-şef al agenţiei, au demisionat. Cătălina Chelu, redactor-şef adjunct al NewsIn, a preluat funcţia de redactor-şef al agenţiei.
Tot în ianuarie, Jurnalul Naţional a concediat circa 50 de angajaţi din toate departamentele ziarului, inclusiv colaboratori, în încercarea de a eficientiza costurile. Ion Cristoiu a încetat şi el la acea dată colaborarea cu cotidianul, unde publica zilnic un editorial. Ulterior, reprezentanţii cotidianului au anunţat că ediţia de sâmbăta a Jurnalului Naţional şi suplimentul Jurnalul casei nu vor mai apărea pe piaţă din 16 ianuarie.
La sfârşitul lunii, societăţile comerciale Casa Lux, editorul revistei cu acelaşi nume, şi Burda Casa Lux Difuzare au fuzionat, prin absorbţie, cu Burda România, al cărei acţionar unic este compania Burda Verlag Osteuropa GmbH. Burda România tipăreşte mai multe titluri periodice. Din portofoliul Burda România fac parte Casa Lux, Ioana, Practic în Bucătărie, Cool Girl, Locuinţa mea, precum şi alte publicaţii.
La începutul lui februarie, Cornel Nistorescu a declarat pentru MEDIAFAX că a achiziţionat site-ul www.cotidianul.ro, noul proiect online fiind coordonat de Oana Stănciulescu, redactor-şef. Ulterior, Dragoş Stanca, directorul F5, a precizat că proprietarul domeniului şi mărcii cotidianul.ro este F5 Webcorp, licenţiatorul fiind Casa Serafim, a lui Cornel Nistorescu, adăugând că regia F5XMedia se va ocupa de vânzarea spaţiului publicitar al site-ului. Ziarul Cotidianul şi-a încetat apariţia în print la 1 ianuarie 2010. Ultimele numere tipărite ale celor două publicaţii au apărut pe 23 decembrie 2009.
Burda România a lansat, în februarie, revista Practic Superintegrame, cu o apariţie din două în două luni şi un tiraj de 20.000 de exemplare. De asemenea, revista Cariere a trecut la apariţie lunară şi şi-a mărit numărul de pagini.
Începând cu 3 februarie, ziarele româneşti Libertatea, Jurnalul Naţional, Adevărul, Academia Caţavencu, Gazeta Sporturilor şi Pro Sport au început să fie distribuite în Republica Moldova, cu o apariţie miercurea, în chioşcurile Moldpresa.
Revista Diva, editată de Ringier România, a trecut, începând din luna februarie, la apariţie lunară, după ce în martie 2009 s-a relansat şi a devenit publicaţie bilunară, fiind lansată în octombrie 2008 ca săptămânal, informează Ringier. Ulterior, Ringier a anunţat că închide publicaţia.
Revistele Tabu, Bucătăria pentru toţi şi Superbebe şi reţeaua 24 FUN, care aparţineau diviziei Lifestyle a Grupului Realitatea-Caţavencu, au fost vândute de grup şi au fost preluate de noii administratori începând cu luna februarie. Decizia de scoatere la vânzare a revistelor a fost luată la începutul lunii noiembrie 2009, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor. Astfel, revistele Bucătăria pentru toţi şi Superbebe şi reţeaua de ghiduri de divertisment 24 FUN au fost preluate de foştii administratori ai companiilor editoare. Revista 24 FUN este editată de Alexandru Săndulescu, în timp ce Bucătăria pentru toţi este editată de Răzvan Cucui. Revista Superbebe a trecut la Tana Pazara. Pe de altă parte, revista glossy Tabu a fost achiziţionată de regia de vânzări de publicitate DBV Media House.
Tot în februarie, revista Auto Motor şi Sport a intrat în portofoliul Sanoma Hearst România, titlul fiind publicat de companie începând cu ediţia din aprilie.
Tranzacţia anului pe piaţa de presă scrisă a avut loc în februarie. Astfel, Evenimentul zilei şi Capital, titluri editate de grupul Ringier, au fost vândute către compania care controlează postul de televiziune B1 TV, cele două titluri fiind editate de nou înfiinţata companie "Editura Evenimentul şi Capital", al cărei acţionar majoritar este Bobby Păunescu. Potrivit reprezentaţilor B1, părţile au semnat, de asemenea, acorduri adiţionale, astfel încât mărcile transferate să beneficieze în continuare de structura de publishing a Ringier România, care va asigura servicii precum distribuţia, tipărirea, vânzările de publicitate, resursele umane şi IT-ul. Claudiu Şerban a fost numit director general al "Editura Evenimentul şi Capital", având ca principal obiectiv să asigure în continuare evoluţia celor două mărci. În acelaşi timp, prin el s-a asigurat continuitatea în ceea ce priveşte cultura organizaţională a celor două echipe.
Părţile au convenit să păstreze confidenţialitatea în ceea ce priveşte preţul tranzacţiei, aceasta urmând să intre în vigoare după aprobarea Consiliului Concurenţei. Potrivit unor informaţii publicate în presă, valoarea tranzacţiei ar fi fost de peste 8 milioane de euro.
Primul număr al revistei Men's Health lansat sub licenţă Attica Media, care a achiziţionat titlul de la Burda România, a fost cel din martie, într-un tiraj de 20.000 de exemplare, la preţul de 7,9 lei.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, pe 19 martie, că intenţionează să dezvolte o corporaţie media care să cuprindă investiţiile sale internaţionale în acest domeniu, precizând că poartă discuţii în acest sens cu Peter Imre, fost director la Philip Morris, dar şi cu "mulţi alţii". Dinu Patriciu a spus că are un plan privind un holding care să cuprindă investiţiile sale internaţionale în media, precizând că în acel moment nu se putea vorbi despre implicarea lui Imre.
Ulterior, pe 1 aprilie, s-a declanşat ceea ce se poate numi "demisia anului" în domeniu. Astfel, directorul general Răzvan Corneţeanu, directorul executiv Hadrian Mateescu şi redactorii-şefi Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu, alături de alte zece persoane din Adevărul Holding, au demisionat din trust. La scurt timp, omul de afaceri Peter Imre a fost numit director general al Adevărul Holding, iar Andrei Ştefan - director general adjunct, în timp ce Dinu Patriciu a ocupat funcţia de preşedinte al trustului. După câteva zile, Grigore Cartianu a declarat că va rămâne în funcţia de redactor-şef al ziarului Adevărul.
Tot în martie, Silviu Ispas a fost reales în funcţia de preşedinte al Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT), din noul Consiliu Director al organizaţiei făcând parte, printre alţii, Cosmina Noaghea, Vincent Briot şi Dragoş Vărşăndan.
Începutul de an a adus şi ceea ce se poate numi "scindarea anului". Astfel, Mircea Toma, unul dintre fondatorii Academiei Caţavencu, a declarat, în martie, că 20-25 dintre persoanele care lucrau la publicaţie au decis să părăsească ziarul şi, împreună, vor realiza "un Caţavencu alternativ", un săptămânal de satiră politică, care va apărea print şi online. El a acuzat atunci "cenzura" din cadrul redacţiei săptămânalului. Tot la acea dată, fondatori ai Academiei Caţavencu, printre care Ioan T. Morar, Eugen Istodor, Octav Mardale şi Viorel Moţoc, au declarat că nu au motive să plece de la publicaţia pe care au creat-o, precizând că spiritul Caţavencu nu se va stinge şi că acuzaţiile de cenzură sunt "o prostie". La scurt timp, pe 17 martie, pe piaţă apărea revista Kamikaze, lansată de foşti jurnalişti de la Academia Caţavencu.
Varianta românească a revistei OK! a fost lansată pe 12 martie, cu o apariţie bilunară, vinerea, într-un tiraj de 75.000 de exemplare, conţinutul fiind majoritar internaţional.
Tot în martie, grupurile Ringier AG şi Axel Springer AG au anunţat că îşi unifică operaţiunile în cinci ţări din Europa de Est prin înfiinţarea unei noi companii, cu sediul central la Zürich (Elveţia), la care fiecare dintre părţi va deţine 50% din acţiuni. Ulterior, Ringier AG şi Axel Springer AG au înfiinţat, la 1 iulie, o nouă companie, ca rezultat al deciziei de fuzionare a operaţiunilor pe care cele două grupuri media le deţin în Europa de Est, noua companie fiind denumită Ringier Axel Springer Media AG.
Tot în martie, gigantul Google, deţinătorul motorului de căutare cu acelaşi nume, a anunţat că va deschide în 2010 un birou în România. Google a deschis acest birou în noiembrie.
Cotidianul Gândul şi-a lansat, în martie, o nouă versiune de site - www.gandul.info -, cititorii având la dispoziţie un layout total nou şi cu o mai bună organizare a informaţiei, menit să îmbunătăţească experienţa utilizatorilor şi să facă mult mai accesibil conţinutul quality al publicaţiei.
Pe 14 aprilie, pe piaţa media românească, "măcinată" de concedieri, închideri de publicaţii, reduceri salariale, se lansează ziarul Puterea, într-un eveniment care l-a avut ca invitat special pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Colegiul editorial al ziarului este format din jurnaliştii Alecu Racoviceanu, Val Vâlcu şi Lidia Popeangă-Mitchevici, în timp ce Cristian Şuţu este şeful departamentului Politic. De asemenea, din echipa publicaţiei fac parte Marilena Dan (Social/Economic), Andi Topală (Investigaţii), Ion Alexandru (Eveniment), Corin Stoica (Mass-media/ Monden) şi Liviu Untaru (Foto).
De asemenea, în aprilie, Sanoma Hearst România a lansat revista miresici, în timp ce revista Psihologia Azi s-a relansat ca ediţie în limba română a celebrei publicaţii Scientific American Mind.
În mai, publicaţia românească de afaceri DailyBusiness.ro, care apare online de circa trei ani, a lansat o ediţie tipărită, cu apariţie lunară - revista "DailyBusiness.ro Best of the Month".
În iunie a fost lansat studiul Media Fact Book 2010, prezentat de Initiative România, conform căruia piaţa presei scrise din România a raportat, în 2009, o scădere uriaşă a veniturilor din publicitate, ajungând la o valoare netă de 37 milioane de euro, atingând un nivel sub cel din anul 2003. Totodată, studiul estima o scădere a veniturilor totale nete din publicitatea pe print în 2010, până la 27 de milioane de euro.
Adevărul Holding a anunţat, în iunie, că a cumpărat revista pentru femei Tango. Potrivit lui Peter Imre, echipa de la revista Tango urma să rămână la această publicaţie. Revista Tango a apărut în mai 2005, ca parte a Trustului Media Intact. La sfârşitul anului 2006, colaborarea dintre Intact, reprezentat de Camelia Voiculescu, şi Alice Năstase, directorul revistei, a luat sfârşit. Camelia Voiculescu a reclamat faptul că Alice Năstase a înregistrat brandul Tango în nume propriu şi nu în cel al companiei, aşa cum fusese convenit.
Pe 29 iunie, Sanoma Hearst România a lansat revista Sensa, cu apariţie trimestrială, într-un tiraj de 20.000 de exemplare, la preţul de 9,9 lei.
Cotidianul ProSport a lansat primul proiect 3D din România pe piaţa publicaţiilor de sport. A apărut, în iunie, în versiune tridimensională, pe perioada Cupei Mondiale din Africa de Sud şi a oferit câte o pagină 3D zilnic, iar la finalul Cuperi Mondiale o altă ediţie 3D. În aceeaşi zi, în luna iunie, cotidianul Gazeta Sporturilor a apărut în format 3D, pozele şi machetele de publicitate din ziar putând fi văzute tridimensional cu ochelarii speciali care însoţeau ziarul.
Cotidianul Adevărul a renunţat la suplimentul Magazin de duminică, dar a mărit numărul de pagini al corpului ziarului de la 24 la 32 de pagini. Ulterior, jurnalista Corina Drăgotescu a declarat că va prelua, din august, funcţia de director editorial pentru platforma multimedia Adevărul Holding.
În luna iulie, Marius Hagger, directorul general al Ringier România, a anunţat că va pleca la cerere din compania Ringier AG cel târziu până la data de 31 ianuarie 2011. Marius Hagger pleca de la Ringier AG pentru a prelua o nouă provocare profesională în cadrul grupului de media NZZ din Elveţia. Marius Hagger a lucrat pentru Ringier din martie 2008, ca director general al Ringier România. El a condus operaţiunile de la Bucureşti ale Ringier, "într-un mediu economic extrem de dificil", potrivit anunţului.
La începutul lui august, grupul media german WAZ a anunţat că se retrage din România din cauză că "piaţa românească este distorsionată", iar editorii de presă au "dificultăţi majore" în susţinerea unei companii media serioase, conform declaraţiilor Bodo Hombach, preşedintele WAZ. Ulterior, TNG - The Nova Group a semnat pentru achiziţia întregului pachet de acţiuni al companiei Medien Holding, prin preluarea celor 50 de procente deţinute de WAZ.
În septembrie, deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor. De asemenea, senatorul PNL Ioan Ghişe a anunţat iniţierea Legii jurnalistului.
Adrian Artene, fost redactor-şef al tabloidului CanCan, a fost numit director al ziarului Naţional, preluându-şi funcţia pe 8 septembrie.
Numărul din octombrie al revistei The One, lansat pe 27 septembrie, a apărut pe piaţă în versiune 3D, fiind prima revistă glossy de lifestyle feminin din România care scoate un număr folosind această tehnologie.
În luna septembrie, cotidianul Gândul, editat de Publimedia International, s-a relansat în ediţia print, fiind operate modificări de logo, layout, dar şi de conţinut. De asemenea, logoul ziarului s-a modificat fundamental, culoarea roşie fiind schimbată cu cea albastră. Relansarea ziarului a fost promovată şi cu ajutorul unor personalităţi publice, cititori ai publicaţiei Gândul, precum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV.
Pe de altă parte, în septembrie, revista Money Express a anunţat că va avea, din luna octombrie, o apariţie lunară, în 100 de pagini, urmând să fie disponibilă pe piaţă marţea, în cea de-a treia săptămână a lunii.
Ringier România a lansat, pe 17 septembrie, revista Din toată inima, disponibilă gratuit împreună cu ziarul Libertatea.
În luna octombrie, grupul de presă Medien Holding a lansat Săptămâna RL, un produs săptămânal gratuit, distribuit în 30.000 de exemplare.
Tot în octombrie, Inform Media a cumpărat trustul de presă Agenda, din portofoliul căruia fac parte săptămânalul Agenda şi portalul de ştiri agenda.ro.
Luna octombrie a mai adus o schimbare spectaculoasă pe piaţa media. Astfel, Mihnea Vasiliu a fost numit General Manager al Ringier România, urmând să asigure "conducerea strategică şi operaţională, precum şi dezvoltarea tuturor activităţilor companiei". Mihnea Vasiliu şi-a preluat noul rol la mijlocul lunii noiembrie, el raportând direct lui Florian Fels, CEO Ringier Central Europe.
România s-a situat pe locul 52 în clasamentul mondial al libertăţii presei - Press Freedom Index 2010 - realizat de organizaţia Reporters sans Frontières, devansând, printre altele, ţări precum Republica Moldova, Croaţia, Grecia.
În noiembrie, Ringier România a anunţat preluarea licenţei pentru publicarea revistei Joy, care a apărut până în prezent în portofoliul Edipresse AS România. Licenţa Joy a fost preluată de Ringier de la Marquard Media AG, revista urmând să fie publicată de Ringier România începând cu numărul din februarie 2011.
Tot în noiembrie, o nouă mişcare importantă pe piaţa media s-a petrecut la Adevărul. Astfel, Adrian Halpert, director editorial Adevărul Holding, şi Adriana Halpert, redactor-şef Forbes România şi şefa Diviziei business a grupului, au demisionat din funcţiile pe care le deţineau în cadrul trustului.
The One a anunţat că va lansa versiunea pentru iPad a revistei, o premieră pentru România, care păstrează rubricile importante din varianta print, dar care prezintă şi un editorial săptămânal exclusiv semnat de Andreea Esca.
Sorin Roşca Stănescu a lansat, tot în noiembrie, într-o conferinţă de presă, portalul de ştiri CorectNews, al cărui acţionar majoritar este Dinu Patriciu, anunţând o investiţie de trei milioane de euro până la sfârşitul lui 2011.
Material de Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36