Andrei Hrebenciuc şi-a lansat la Gaudeamus cartea "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice"

Andrei Hrebenciuc şi-a lansat, vineri, la Târgul Gaudeamus, volumul "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice", într-un eveniment care a făcut neîncăpător standul editurii Corint, printre cei care l-au susţinut pe fiul lui Viorel Hrebenciuc numărându-se şi profesorii Moisa Altar şi Dinu Marin.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Andrei Hrebenciuc şi-a lansat la Gaudeamus cartea "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice"

Andrei Hrebenciuc şi-a lansat, la Gaudeamus, cartea "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Despre cartea "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice" - scrisă de Andrei Hrebenciuc la 26 de ani, înaintea susţinerii lucrării de doctorat - a vorbit în cadrul evenimentului de la Gaudeamus profesorul Moisa Altar, care semnează prefaţa volumului, şi Dinu Marin, coordonator al tezei sale de doctorat.

Astfel, Moisa Altar a declarat că a fost uimit de titlul pe care Andrei Hrebenciuc l-a dat cărţii, deoarece părea mai degrabă un roman.

La rândul său, profesorul Dinu Marin a spus că "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice" este cartea unui economist foarte tânăr. "Vorbeşte de iluzie la o vârstă la care iluzia face jocul", a adăugat Dinu Marin.

Andrei Hrebenciuc şi-a prezentat, pe scurt, cartea: "Citind am observat că, deşi am evoluat foarte mult ca societate (...) nu am reuşit să reglăm aceste perioade de criză". El a vorbit şi despre faptul că în prezent există şi va evolua o "criză a consumului", cauzată de evoluţia demografică. "Din nefericire am creat un capitalism care se hrăneşte din nişte nevoi create din vanitate", a spus el, adăugând: "Nu cred că societatea are nevoie de o maşină de un milion şi jumătate de euro".

Cartea "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice", apărută la editura Corint, are 240 de pagini şi două motto-uri: "Un prim pas în încercarea de a mulţumi părinţilor mei pentru educaţia primită", precum şi un citat din Sorin Cerin: "Cunoaşterea în sine este unicul adevăr care vede deşertăciunea acestei lumi, devenind necunoaştere pentru om, tocmai ca acesta să poată trăi iluzia".

Volumul are 13 capitole, printre care: "Capitalismul se autodevorează", "Criza bulbilor de lalea şi învăţăturile care nu au fost trase", "Iluzia proprietăţii - fundament al societăţii", "Descifrarea misterelor naturii umane", "Este creierul sursa iraţionalităţii deciziilor umane?".

În cadrul evenimentului, Andrei Hrebenciuc a spus că veniturile din drepturile de autor obţinute pentru cartea "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice" vor fi acordate sub formă de bursă câştigătorului unui concurs ce se desfăşoară pe site-ul editurii Corint. Cei interesaţi trebuie să trimită o scrisoare de intenţie şi un eseu pe tema "Iluzia capitalismului în România". În această etapă, vor fi selectaţi zece participanţi iar, dintre aceştia, Andrei Hrebenciuc şi trei analişti economici şi profesori de ştiinţe economice vor alege câştigătorul.

Într-un interviu pentru Ziarul de Duminică, Andrei Hrebenciuc spune că ideea cărţii "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice" i-a venit odată cu începutul crizei economice din SUA. "Mi-am dorit să fie o carte accesibilă publicului larg şi cred că am reuşit, stilul şi modul de prezentare ale diferitelor tematici sunt prietenoase şi nu necesită decât o minimă pregătire economică pentru înţelegerea situaţiilor prezentate", a mai spus tânărul economist, doctorand al Academiei de Studii Economice.

Totodată, Andrei Hrebenciuc a mai spus că, deşi nu s-a referit în cartea sa explicit la România, cititorii vor remarca în volum "pasaje întregi care se potrivesc extrem de bine societăţii în care trăim". "Este evident că am fost influenţat de mediul în care trăiesc şi cred că societatea existentă la noi se apropie de un model precapitalist, suntem undeva la jumătatea drumului dintre comunism şi capitalism. Avem un mare decalaj la nivelul mentalităţii şi mă îndoiesc că am înţeles foarte bine ce model de capitalism vrem să urmăm, pentru că variaţiunile pe această temă sunt foarte mari. Modelul de capitalism existent în Germania diferă cu mult de cel existent în Franţa sau SUA. În concluzie, consider că trebuie să ne construim o viziune proprie, pentru că simpla copiere a acestor modele nu va funcţiona. Şi, ca să vă răspund mai explicit, criza economică din România are cu totul alte tipare decât cea existentă în SUA", a mai spus Andrei Hrebenciuc.

În plus, Andrei Hrebenciuc consideră că a fost un norocos în viaţă. "Sunt conştient că am fost un norocos şi că şansa pe care am avut-o în viaţă nu o are fiecare tânăr în România. Dar, în acelaşi timp, nu cred că ar trebui să-mi fie ruşine de acest lucru atâta timp cât voi încerca să îndeplinesc ce m-a rugat bunicul meu pe patul de moarte: să fac în viaţă cât mai mult bine, pentru că rău face toată lumea", a mai spus Andrei Hrebenciuc.

Cartea lui Andrei Hrebenciuc este disponibilă, la Târgul de carte Gaudeamus, la preţul de 26 de lei.

Târgul de carte Gaudeamus se desfăşoară între 18 şi 22 noiembrie, la complexul Romexpo din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici