Directorii de teatre aprobă legea instituţiilor de spectacole, dar nu în formula propusă de MCC

Directorii mai multor teatre bucureştene, contactaţi de MEDIAFAX, au indicat beneficiile Legii 353/2007 privind instituţiile de spectacole, dar au şi dezaprobat anumite puncte din normele metodologice propuse de Ministerul Culturii, pledând pentru revizuirea modului în care aceasta va fi aplicată.

Urmărește
399 afișări
Imaginea articolului Directorii de teatre aprobă legea instituţiilor de spectacole, dar nu în formula propusă de MCC

Directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare (Imagine: Mediafax Foto)

Directorii de teatru s-au declarat mai degrabă în favoarea mobilităţii angajaţilor din instituţiile de spectacol, încurajată prin lege, unii precizând că în contractele de angajare pe proiect trebuie prevăzute anumite clauze, care să îl împiedice pe angajat să îşi dea demisia înainte de a-şi fi îndeplinit obligaţiile contractuale.

"Dacă eşti actor şi poţi să îţi trânteşti demisia cu termenul de 15 zile (aşa cum este prevăzut în contractele pe durată nedeterminată), nu este în regulă", spune Mălaimare.

"Eu, pentru un spectacol, fac cursuri cu actorii, chem profesori de canto. Un teatru investeşte enorm într-un actor. Cine plăteşte dacă el pleacă?", a mai spus directorul Teatrului Masca.

"Dacă (actorul n.r.) are contract pe viaţă, nu-l mai interesează. În teatru trebuie muncă, diciplină, pentru că se investeşte enorm. Teatrul profesionist ar trebui să se mute din România", consideră Mălaimare, nemulţumit de faptul că legea instituţiilor de spectacol nu a intrat în vigoare, aşa cum s-a întâmplat cu cea a cinematografelor (privatizarea sălilor din administraţia RADEF, n.r.), care va aduce filmului mai multă vizibilitate.

Angajările pe proiect sunt o idee bună şi după părerea lui Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara.

"Actualmente nu putem lucra tocmai din cauza asta. Actorul care îmi trebuie e în altă parte, iar unui actor de geniu din teatrul meu eu pot, la un moment dat, să nu am ce să-i dau", a mai spus Diaconu, care consideră că actorii nu au de ce să se teamă, pentru că îşi pot găsi oricând de lucru într-o altă trupă.

Contractele încheiate nu se vor putea desface, pentru că nu poţi să iei un drept câştigat la muncă, precizează Caramitru. Directorul Teatrului Naţional vede un lucru bun în aplicarea legii, prin faptul că salariile s-ar putea mări suficient, astfel încât directorul să poată negocia cu artiştii să rămână la teatrul pe care îl conduce.

Acelaşi lucru îl speră şi Dorina Lazăr, care conduce Teatrul Odeon şi care şi-ar dori ca salariile să crească şi să le permită actorilor de teatru să aibă o colaborare permanentă cu teatrul, "să nu alerge în dreapta şi-n stânga, pentru că e o nebunie ce se întâmplă acum".

"Eu cred în contractele pe perioadă determinată, însă, de exemplu, la noi băncile nu acordă credite unor astfel de angajaţi", semnalează Darie. "Nu sunt pentru desfacerea contractelor pe perioadă nedeterminată existente. După promulgarea legii, se pot încheia contracte pe perioadă determinată, dar, pentru tehnicieni, nu văd de ce", a mai spus directorul Teatrului Bulandra.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici