Directorii de teatre aprobă legea instituţiilor de spectacole, dar nu în formula propusă de MCC

Directorii mai multor teatre bucureştene, contactaţi de MEDIAFAX, au indicat beneficiile Legii 353/2007 privind instituţiile de spectacole, dar au şi dezaprobat anumite puncte din normele metodologice propuse de Ministerul Culturii, pledând pentru revizuirea modului în care aceasta va fi aplicată.

Urmărește
399 afișări
Imaginea articolului Directorii de teatre aprobă legea instituţiilor de spectacole, dar nu în formula propusă de MCC

Directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, contestat prin pichete organizate de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România, ar fi trebuit să intre la sfârşitul lunii august în şedinţa de Guvern, spre aprobare, după cum a declarat pe 26 august, într-o conferinţă de presă, ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu.

Tot atunci, Iorgulescu a declarat că proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353 din 2007 a fost avizat de toate ministerele de resort - Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei.

"România este o ţară atipică. Este pentru prima dată când Guvernul vrea să mărească de trei ori salariile artiştilor şi sindicatele nu vor. Teatrul absurdului este nimic faţă de această reacţie. Se negociază la Ministerul Culturii în timp ce se fac proteste la sediul PNL", a spus atunci ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

"Este cel mai bun act normativ pe care l-a făcut România în ultimii 18 ani pentru oamenii care lucrează în acest domeniu. Este un act normativ european, care permite artiştilor să aibă şi contracte pe perioadă determinată cu mai multe instituţii. Nu poţi să ţii artistul legat cu lanţul de fotoliul directorului de la Operă, Operetă etc", a spus ministrul Culturii.

Legea 353 din 2007 modifică Ordonanţa numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic.

Noul cadru legislativ va permite angajaţilor instituţiilor de spectacole şi concerte să aibă, din acest an, salarii mai mari, indemnizaţiile lor putând ajunge până la 4.200 de lei, faţă de maxim 1.500 de lei, cât au în prezent, declara, într-o conferinţă de presă din 17 iunie, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Demeter Andras.

Sindicatele artiştilor au contestat de la început normele, stabilite de MCC în august şi postate pe site-ul ministerului, privind angajarea, evaluarea şi salarizarea personalului din instituţiile de spectacole şi au organizat mai multe pichete la sediul Ministerului Culturii, la sediul central al PNL din Bucureşti şi la prefecturile din ţară.

Le expirarea perioadei de negocieri (2 septembrie - 2 octombrie), stabilită de comun acord cu ministerul, sindicaliştii reclamă în continuare faptul că sugestiile lor nu au fost ascultate şi normele au rămas în aceeaşi formă.

"Vom utiliza toate procedurile legale pentru a combate acest proiect (normele metodologice stabilite de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru aplicarea Legii 353/2007 n.r.), atât la nivelul instanţelor româneşti, cât şi la nivelul celor europene", a declarat Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR).

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici