- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.10.2016, 08:08)
- Eugen Istodor
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - Mircea Mihăieş: „Ulysses este un nectar al zeilor”
Recent apărut la editura Polirom, sub semnătura lui Mircea Mihăieş, volumul „Ulysses, 732”, este conceput sub forma unui triptic, şi reprezintă prima încercare în Romania de a face o istorie exhaustiva a celei mai celebre cărţi de proză scrise în limba engleză în secolul XX.
Urmărește
1802 afișări
INTERVIU - Mircea Mihăieş: „Ulysses este un nectar al zeilor”
Reporter: El peste 700 pagini, tu peste 1000. De ce el? De ce tu?
Mircea Mihăieş: Lui i-a fost uşor: a scris ce i-a trecut prin cap. Pentru mine, dificultatea, tradusă în număr de pagini, a fost să-i ghicesc bolboroseala gândurilor şi să transpun în limbaj de „oameni normali” pliurile unei minţi de matematician deghizat în rebusist. El – pentru că probabil nu putea altfel. Eu – pentru că mi-am propus să pot şi aşa!
Rep.: Rezumă-l pe el deştept, poţi?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
M.M.: Dac-aş fi putut să-l rezum, nu mi-aş fi pus pielea la bătaie (la modul propriu) vreo trei ani şi jumătate pentru a găsi „fraza de aur” care să-l arate pe el în haine nou-nouţe şi pe mine nu tocmai în zdrenţe. Sigur că aş putea să rezum, dar ar fi păcat!
Rep.: Ce nebunie te-a apucat să-l faci pe Joyce de toată povestea?
M.M.: Ca orice formă a demenţei, iniţial a părut o idee bună. După ce a început să mă doară spatele, să-mi lăcrimeze ochii, să mă ia cu insomnii, mi-am dat seama că era doar o idee proastă a cărei vreme sosise.
Rep.: Ce are mişto Joyce? Anxietăţi, tabieturi, obsesii?
M.M.: Tocmai ai spus cuvântul: miştocăreala. Asta e cel mai mişto în cele 732 de pagini ale cărţii. Dar şi nevroza, teroarea, tăcerea, spaimele, neruşinarea, insularitatea, stilul, excesele, paloarea, paralizia, frigiditatea, capcanele, impersonalitatea, simbolurile, idiosincrasiile, partizanatul, indiferenţa, retorica, stupoarea, urâtul, dedublarea, monstruosul, lungimea, îndrăzneala, torpoarea, distanţa, obscenitatea, visul. Pe scurt, cerul nou şi lumea nouă pe care le inventează, din mai-nimicul propriei genialităţi, chiar sub ochii tăi.
Rep:: De ce Ulysses? Ce spune el despre 2016?
M.M.: Dacă avem răbdare să-l citim cap-coadă – din experienţa mea, cam pe la capitolul al treilea cititorul se dă bătut! – ne spune că încă suntem vii. N-am vrut să compun un „Joyce pentru uzul românilor”, ci să verific, cu şurubelniţa şi cleştele, cum funcţionează mitul în lumea de azi. Dacă mai ţine cusătura, dacă n-au început să pârâie balamalele, dacă nu ne-am stors, emoţional, definitiv. Ei bine, totul e în regulă: şi maniile domnului Bloom, noul Ulise irlandez, şi nerăbdarea necredincioasei sale Penelope, lasciva Molly, a cărei insaţiabilă pasiune lubrică s-a întins, într-o zi din vara anului 1904, peste tot Dublinul, iar apoi peste întreaga lume, în vecii vecilor, amin.
Rep.: Ulysses. Ce este gândirea?
M.M.: A fi simultan, cu aceeaşi intensitate, inteligenţă, indiferenţă şi genialitate, în optsprezece locuri diferite. Adică în toate episoadele romanului, constituite într-un arhipelag care n-a existat niciodată şi nici nu se va mai întrupa în forma pe care i-a dat-o, orbind la propriu, un belfer irlandez îndrăgostit de miazăziul european. Gândirea e cum să faci plauzibil mitul într-o lume căreia numai de mituri nu-i ardea.
Rep.: Pentru generaţia mea este obsesia Joyce. Citit-Necitit. Tu cum ai reuşit? Dă cheia răbdării tale fizice?
M.M.: Se procedează în felul următor: îţi procuri o ediţie bună a romanului, te înarmezi cu dicţionare, lexicoane, hărţi, adnotări şi-apoi îţi spui în fiecare dimineaţă, pregătit să înghiţi, în doze mici, untura de peşte: dac-a fost scrisă, înseamnă că poate fi şi citită. Şi chiar se poate, vă jur. În plus, nu e untură de peşte, ci nectar al zeilor.
Citeşte şi: INTERVIU. Lucian Ban, artist aclamat de New York Times, pe 11 octombrie la Sala Radio - FOTO
Citeşte şi: EXCLUSIV/ INTERVIU - Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache: Săptămâna viitoare vom elabora noul cadru de funcţionare al DIPI
Citeşte şi: INTERVIU Victoria Pătraşcu, povestitoarea pentru copii care a ajuns din Rahova la The Guardian: „Pentru un copil, poveştile sunt un manual de întrebuinţare a lumii.”
Citeşte şi: INTERVIU Silviu Munteanu, regizor. Muzica din Balta Albă. Poveştile artiştilor din cartier - GALERIE FOTO
Citeşte şi: INTERVIU - Florin Iepan: Alma Vii. Între sălbaticul consumism şi conservarea de patrimoniu - VIDEO
Citeşte şi: INTERVIU Dragoş Bogdan: Ţinta mea este de a face din braga Bogdania băutura Bucureştiului!
Citeşte şi: INTERVIU - Dr. Pavel Chirilă: despre cancer, alimente bio, globalizarea alimentară şi dependenţa de alimente periculoase
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe