Muzeul Aviaţiei devine muzeu de importanţă naţională cu denumirea Muzeul Naţional al Aviaţiei Române

Muzeul Aviaţiei îşi schimbă denumirea în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române şi primeşte titulatura de "muzeu de importanţă naţională", potrivit unei hotărâri de Guvern publicate, marţi, în Monitorul Oficial.

Urmărește
87 afișări

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, publicată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional la sfârşitul lui 2010, "Muzeul Aviaţiei a solicitat clasificarea în muzeu de importanţă naţională în baza unei argumentaţii ce susţine unicitatea la nivelul colecţiilor deţinute de respectiva instituţie muzeală, acesta fiind singura instituţie muzeală cu profil aeronautic din ţară, reunind colecţii unicat, ce ilustrează istoria aeronauticii".

În şedinţa din 26 octombrie 2010, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a hotărât atât clasificarea Muzeului Aviaţiei în muzeu de importanţă naţională, cât şi schimbarea titulaturii acestuia în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.

Potrivit aceleiaşi surse, patrimoniul muzeal al Muzeului Aviaţiei este structurat în mai multe colecţii: Colecţia "Aeronave", Colecţia "Motoare de aviaţie", Colecţia "Livrete aeronovae", Colecţia "Scaune de catapultare", Colecţia "Arme albe, armament individual, armament de bord", Colecţia "Turnuri, mitraleier, rachete şi muniţie", Colecţia "Henri Coandă", Colecţia "Aurel Vlaicu", Colecţia "Brevete de personal navigant şi carnete de zbor", Colecţia "Hărţi şi instrumente de navigaţie aeriană", Colecţia "Uniforme, costume, costume de zbor şi accesorii", Colecţia "Drapele şi drapele de luptă", Colecţia "Fotografii", Colecţia "Documente şi obiecte persoanle", Colecţia "Ordine şi medalii", Colecţia "Insigne şi plachete", Colecţia "Manuscrise şi scrisori", Colecţia "Artă", Colecţia "Diverse/Istorie", Biblioteca şi Colecţia "Hermann Oberth" din Mediaş.

Muzeele de importanţă naţională sunt fie cele care deţin în patrimoniul lor cel puţin 50.000 de bunuri culturale mobile între care 15% să fie clasate, iar dintre acestea, cel puţin 5% clasate în categoria tezaur, fie cele care cuprind în patrimoniul lor bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional.

Un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe), anunţa, la sfârşitul lunii iunie 2010, că Muzeul Aviaţiei din Capitală se află în procedură de clasare ca monument istoric la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Bucureşti, după ce Consiliul Local al Sectorului 2 a solicitat terenul pe care se află clădirea pentru construirea de locuinţe ANL.

Ministerele Apărării şi Dezvoltării Regionale şi Administraţia Sectorului 2 anunţau în aprilie 2010 că sunt în căutare de soluţii prin care, fără a afecta activitatea Muzeului Aviaţiei, să poată fi utilizată o suprafaţă de teren excedentară din cazarma în care funcţionează acesta pentru construirea de locuinţe ANL.

Primarul Neculai Onţanu a promis, ulterior, într-o întâlnire cu mai multe ONG-uri, că Primăria Sectorului 2 va renunţa la solicitarea preluării terenului Muzeului Aviaţiei din Capitală pentru construcţia de blocuri ANL, se arăta într-un comunicat al Asociaţiei "Aripi Româneşti" difuzat la acel moment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici