O carte pe zi: „Coreea de Nord. Viaţa dincolo de clişee”, de Daniel Tudor, James Pearson

„Cărţile despre Coreea de Nord continuă să iasă de sub tipar. Unele sunt polemice, altele alarmiste, însă cartea de faţă, scrisă de doi jurnalişti, ne prezintă viaţa reală. Atrăgător şi echilibrat, cartea descrie modul în care trăiesc în realitate cei mai mulţi nord-coreeni”.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Coreea de Nord. Viaţa dincolo de clişee”, de Daniel Tudor, James Pearson

„Paginile de faţă se concentrează asupra celor care fac şi desfac afaceri dincolo de sistemul oficial, cei care au devenit noua elită din Nord. Noua lor bogăţie poate fi precară şi mică dacă ne luăm după standardele vecinilor, dar este reală şi transformă Nordul. O carte care merită să fie citită.” - James Hoare, fostul însărcinat cu afaceri de la Ambasada Marii Britanii din Phenian

Daniel Tudor este un scriitor, jurnalist şi antreprenor britanic, locuielte în Coreea de Sud şi a fost multă vreme corespondent ale reviste The Economist. James Pearson este scriitor britanic, cunoscător al limbilor chineză şi coreeană, fost corespondent la Seul al agenţiei de presă Reuters. Amîndoi au publicat mai multe cărţi, iar cea de faţă a apărut în urmă cu doi ani, când se vorbea despre posibilitatea ca ţara comunistă să renunţe la armele nucleare. Nu s-a întâmplat aşa, dimpotrivă. În prefaţa pentru ediţia românească, autorii insită asupra faptului că marea greşeală a Occidentului a fost să-l subestimeze pe noul şi tânărul lider al Coreei de Nord, propulsat la putere în 2011, după moartea subită a tatălui său. Ei mai consideră că foametea, cea mai mare tragedie din Coreea de Nord, va fi socotită, în viitor, drept un impuls către progres, aşa cum în trecut au fost alte evenimente catastrofale.

Scriu editorii: „Coreea de Nord este o ţară în care toată lumea trebuie să venereze un dictator atotputernic, o ţară în care disputele cu vecina Coreea de Sud degenerează mereu în violenţe, unde sunt detonate cu o îngrijorătoare regularitate bombe nucleare şi unde se presupune că aproape toată lumea se află în pragul înfometării. Reprezintă toate acestea o viziune corectă a vieţii de zi cu zi din Coreea de Nord actuală? Citiţi această carte pentru a afla!

În şapte capitole antrenante, autorii dezvăluie cum arată cu adevărat viaţa nord-coreenilor de rând. Ei se folosesc de nenumărate surse documentare – de la interviuri cu liderii elitei politice conducătoare de la Phenian la transfugi, de la diplomaţi la reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi comercianţi transfrontalieri, precum şi de relatări în engleză, coreeană şi chineză, făcând o sinteză extrem de complexă a societăţii nord-coreene de azi. Din aceste surse rezultă că în Coreea de Nord banii pot cumpăra aproape tot ce doreşti şi că oamenii obişnuiţi, deopotrivă săracii şi bogaţii, se bucură mai tot timpul de muzica K-pop (pop coreeană), blugii skinny, dramele TV sud-coreene şi filmele chinezeşti sau americane aduse prin contrabandă în ţară şi vândute pe carduri micro SD, DVD-uri şi stickuri USB de reţele de traficanţi care se folosesc de piaţa neagră pentru a pune o pâine pe masă.

Aceste informaţii arată că societatea nord-coreeană trece prin schimbări rapide şi dinamice. Aşa cum Războiul Coreean dintre anii 1950 şi 1953 a dat naştere unei generaţii de sud-coreeni perfecţionişti, autorii cred că foametea de la mijlocul anilor ʼ90 din Coreea de Nord a determinat importante transformări sociale şi economice care, în cele din urmă, vor impulsiona Coreea de Nord şi pe locuitorii ei către realizări semnificative.”

O perspectivă fascinantă a RPDC realizată de doi reputaţi jurnalişti britanici.

Daniel Tudor, James Pearson - Coreea de Nord. Viaţa dincolo de clişee. Cu un cuvânt înainte al autorilor pentru ediţia românească. Traducere din limba engleză de Sorin Şerb. Editura Corint Istorie. 205 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici