O carte pe zi: „Vântul, duhul, suflarea” de Andreea Răsuceanu

„O carte dură, o carte despre moarte şi suferinţă, de fapt despre cum suferinţa se perpetuează de la o generaţie la alta, fie că e vorba despre istoria mare, fie că e vorba despre cea personală, cele două sunt oricum inseparabile, se intercondiţionează”. (Andreea Răsuceanu)

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Vântul, duhul, suflarea” de Andreea Răsuceanu

Cu mare întârziere semnalăm un roman bun, primit cu încântare de un număr mare de critici literari şi cititori, dar şi aproape respins de alţii care l-au considerat „prăfuit”. Un roman care, totuşi, a primit – ceea ce e foarte important - Premiul Cartea de proză a anului 2020, oferit de Uniunea Scriitorilor din România, 2021 şi Premiul Scriitorul lunii februarie 2021, acordat de Uniunea Scriitorilor din România şi a mai fost nominalizat la premiile revistei Observator cultural, Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” şi la Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei.
Un roman care, am putea spune, face parte dintr-o trilogie. A fost, mai întâi, „O formă de viaţă necunoscută”, apărut în 2018, a urmat romanul de faţă, este anunţat şi cel de-al treilea. Acţiunea tuturor se petrece, în mare, într-un sat nenumit din apropierea Dunării, în perioade diferite ale istoriei.

„Vântul, duhul, suflarea – declara autoarea - e o carte dură, e o carte despre moarte şi suferinţă, de fapt despre cum suferinţa se perpetuează de la o generaţie la alta, fie că e vorba despre istoria mare, fie că e vorba despre cea personală, cele două sunt oricum inseparabile, se intercondiţionează. Mi-aş dori ca intensitatea acestor evenimente, fie că e vorba de război şi foametea din anii ’40, de anii stalinismului sau ai comunismului ceauşist, să ajungă la cititor şi să-l facă să perceapă adevărata dimensiune a dramei acelor ani. Am scris despre consecinţele oricărui sistem represiv, despre atrocitatea evidentă a unor evenimente, dar şi despre oroarea altora, mai puţin vizibile, care se petreceau în microuniversul familial, cu nimic mai puţin grave decât celelalte, despre cum existenţa fiecăruia e de fapt condiţionată de ceea ce au trăit părinţii, bunicii, despre importanţa dar şi, într-o anumită măsură, neputinţa de a-ţi cunoaşte cu adevărat trecutul şi despre pericolul de a te lansa în judecăţi radicale. E, nu în ultimul rând, şi o carte despre speranţă şi despre cum întorsături de destin care par miraculoase pot schimba totul în bine, chiar şi în vremurile cele mai întunecate”.

Sunt trei planuri mari narative, fiecare aparţinând unui personaj diferit (Iolanda, M şi Mihalachi), totul se petrece în epoci diferite, timp de două secole (în ideea că istroia se repetă?), cu relaţii tensionate între personaje, suferinţe, absenţe, incertitudini.

Prefaţatorul, criticul literar Paul Cernat, remarca „atracţia retro şi «orientalo-balcanică» a secolului 19; retrăirea «vârstelor dintâi», între un comunism fantomatic şi un postcomunism debusolat; opţiunea pentru «romanul de familie» în cheie (post)traumatică; mixajul de autenticism obsesional şi realism magic, poematizant. Dincolo de aceste ingrediente, există la Andreea Răsuceanu o seriozitate discretă a implicării, un dramatism al căutării de sine prin alţii, motivat probabil biografic, un autenticism cu măşti aşadar, generator de atmosferă intensă, pe de o parte, creator de «lumi», istorii şi geografii intime, pe de alta”.

Andreea Răsuceanu – Vântul, duhul, suflarea. Prefaţă de Paul Cernat. Editura Polirom, colecţia Fiction Ltd. 351 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici