- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.01.2010, 14:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunile de creatori vor să discute cu Boc despre plata CAS
Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori (ANUC) din România îi solicită premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, o audienţă pentru a discuta despre intenţia Guvernului de a ridica excepţia de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor.
Urmărește
34 afișări
Premierul Emil Boc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Scrisoarea, trimisă în numele Uniunii Arhitecţilor (preşedinte Peter Derer), Uniunii Artiştilor Plastici (preşedinte Dumitru Şerban), Uniunii Cineaştilor (preşedinte Mihnea Gheorghiu), Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (preşedinte Octavian Lazăr Cosma) şi Uniunii Teatrale UNITER (preşedinte Ion Caramitru), cere premierului acordarea în cel mai scurt timp a unei audienţe în cadrul căreia reprezentanţii ANUC să-şi expună obiecţiile faţă de iniţiativa "menită să prejudicieze statutul creatorilor de artă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Guvernul discută posibilitatea ridicării excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.
Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului.
"Reafirmăm poziţia noastră şi protestul ferm în chestiunea acestei iniţiative legislative şi vă rugăm să daţi curs solicitării noastre (...), evitând situaţia în care am fi obligaţi să informăm membrii uniunilor de creatori asupra altor forme de protest", se arată în scrisoare.
ANUC acuză guvernanţii de lipsă de responsabilitate şi consideraţie faţă de membrii uniunilor, care însumează aproximativ 13.000 de artişti şi oameni de cultură. "Legiuitorul nu a chemat la consultări privind prevederile unei iniţiative legislative cu impact asupra drepturilor legale ale creatorilor de artă şi artiştilor interpreţi organizaţiile cele mai îndreptăţite să îi reprezinte pe aceştia (...). Legiuitorul nu a realizat şi prezentat opiniei publice un studiu de impact economico-financiar care să fundamenteze decizia de a impune obligativitatea plăţii contribuţiei CAS atât la nivelul titularului de drepturi intelectuale, cât şi al utilizatorului/ plătitorului de drepturi, care, în majoritatea lor, sunt instituţii publice culturale sau organizaţii culturale care primesc granturi publice pentru producerea actului artistic sau a produsului cultural", notează reprezentanţii ANUC.
O asemenea iniţiativă de taxare suplimentară atât a veniturilor creatorilor şi artiştilor din domeniu, cât şi a instituţiilor care contracarează cesiunea drepturilor intelectuale va conduce la descurajarea actului de cultură şi a produsului artistic, cu atât mai mult în condiţiile crizei economice, mai notează aceştia.
Ministerul Muncii a arătat că introducerea CAS pentru drepturile de autor şi alte venituri din convenţii civile sau contracte de colaborare a fost propusă pentru a asigura dreptul la pensie în sistemul public persoanelor care obţin câştiguri doar din aceste activităţi şi a evita dependenţa lor de asistenţă socială.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe