Comisia Europeană exprimă reticenţă privind planul de reducere a TVA, avertizând asupra efectelor acestei măsuri

Comisia Europeană este reticentă în legătură cu planul Guvernului României de reducere a cotei TVA-ului, cerând efectuarea unui studiu asupra efectelor şi avertizând că măsura riscă să afecteze sustenabilitatea situaţiei fiscale.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană exprimă reticenţă privind planul de reducere a TVA, avertizând asupra efectelor acestei măsuri

Comisia Europeană exprimă reticenţă privind planul de reducere a TVA, avertizând asupra efectelor acestei măsuri (Imagine: Shutterstock)

"Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape cele mai noi evoluţii privind propunerea Guvernului României de reducere a TVA la 19% de la 24%", a declarat Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt al Executivului UE pe problematica locurilor de muncă, creşterii economice şi investiţiilor.

"Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese în politicile economice ale României, inclusiv în privinţa finanţelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterală de reducere a TVA-ului ridică semne de întrebare esenţiale şi poate avea un impact negativ asupra sustenabilităţii situaţiei fiscale a României. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie menţinut, iar noi am recomanda precauţie, am recomanda o evaluare asupra efectelor înainte de luarea unei decizii de acest fel", a adăugat reprezentantul Comisiei Europene.

Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a decis reducerea TVA la 19% de la începutul anului viitor. "Aşa cum s-a aprobat astăzi în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, un lucru foarte plăcut, Comisia a votat în unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cotă de TVA redusă la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam în Comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile la Minister. Din calcul trebuie să vedem exact cât anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016", a spus ministrul Teodorovici.

El a arătat că sunt "şanse foarte mari" ca acest lucru să se întâmple şi că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA. "Sunt şanse foarte mari (de scădere a TVA mai devreme de 1 ianuarie 2016 – n.r.), există o şansă de peste 50%", a spus Teodorovici. "Deci un punct procentual la TVA ar însemna cam 1,8 miliarde de ron. Acest lucru este sustenabil şi se poate regăsi în anul viitor. Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consolidarea noastră economică şi la creştere economică", a adăugat ministrul Finanţelor, vorbind despre impactul bugetar al scăderii TVA.

El a mai spus că doar i-a informat pe cei de la FMI, BM şi CE în legătură cu acest lucru şi urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii insitituţiilor financiare internaţionale. "Decât i-am informat, urmând să avem discuţii astăzi şi mâine", a răspuns Teodorovici, întrebat ce au spus cei de la FMI, BM şi CE de reducerea TVA. Întrebat dacă reducerea TVA a fost iniţiativa sa ori a lui Victor Ponta, Teodorovici a spus: "Este o soluţie pe care mă bucur că întrega Comisie de buget a votat-o, este o situaţie unică ca un Cod fiscal să fie aprobat în unanimitate la Comisia de buget, sper să fie unanimitate şi în plen. Contează că este o soluţie şi o propunere". Ministrul Teodorovici a mai spus că din Codul fiscal "este eliminată acciza de 7 eurocenţi pentru benzină de la 1 ianuarie 2016, la fel şi taxa pe stâlp şi celelalte astfel de taxe".

În legătură cu CAS la angajator şi angajaţi, măsurile sunt prevăzute în Codul fiscal pentru perioada de 2017- 2018, Teodorovici arătând că "unele dintre măsuri au fost amânate, pentru o abordare prudentă, pas cu pas, pe măsură ce economia permite astfel măsuri să fie introduse pentru a avea şi siguranţa că pot fi aplicate". "Este foarte periculos să aplici măsuri pe care nu le poţi după aceea susţine şi să fi nevoit să revii asupra lor", a spus ministrul.

Proiectele privind Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici