La conferinţă au fost prezenţi următorii lectori:
PRINCIPALELE DISCURSURI DE LA CONFERINŢĂ:
Decizia unor producători farmaceutici de a utiliza un sistem restrâns de distribuţie cu 1, respectiv 3 distribuitori a afectat nivelul discounturilor transferate farmaciilor, potrivit concluziilor preliminare ale anchetei sectoriale derulată de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică.
„Concluziile anchetei ar putea fi utile pentru noile măsuri luate de guvern în proiectul de lege al sănătăţii”, a declarat preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.
Consiliul Concurenţei va deschide în acest an circa 20 de noi investigaţii şi estimează că va aplica amenzi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, obiectivele fiind comparabile cu cele realizate anul trecut, a declarat marţi preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei şi al cărui mandat de cinci ani se încheie marţi, va asigura conducerea instituţiei până la numirea unui nou şef, proces în curs de derulare.
„Astăzi (marţi, n.r.) expiră mandatul meu legal ca preşedinte al Consiliului Concurenţei. La fel şi pentru doi colegi (vicepreşedintele şi un consilier, n.r.). Ne vom continua activitatea până la numirea în funcţie a unei noi conduceri. Este un proces complicat, care este în derulare şi vom asigura continuitatea activităţii până la finalul procesului”, a declarat Chiriţoiu, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.
Investitorii străini care vin în România sunt dezavantajaţi de concurenţa neloială de pe piaţa locală, dar şi de tarifele pe care trebuie să le plătească diferitelor agenţii ale statului, a declarat Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).
Amânarea introducerii unor medicamente pe lista de compensate poate fi considerată o practică anticoncurenţială şi o barieră de intrare pe piaţă, consideră Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Statul ar trebui văzut ca un jucător în economie care să se supună reglementărilor concurenţiale, principalul mod prin care acesta joacă neonest fiind fiscalitatea, a declarat la Mediafax Talks about Competition, Adrian Manolache, membru în Consiliul Director al Confederaţiei Patronale Concordia.
Acţiunile de protest ale companiilor faţă de deciziile autorităţilor publice trebuie să fie proporţionale cu efectul asupra societăţilor respective, dar şi al pieţei în ansamblu, iar în cazul în care industria sau consumatorii sunt afectaţi, protestul colectiv este considerat neconcurenţial.
„În astfel de cazuri autoritatea va evalua, în primul rând, în ce măsură acţiunea sau decizia autorităţii publice afectează ea însăşi mecanismele concurenţiale şi libertatea economică a întreprinderilor vizate. Dacă piaţa sau consumatorii sunt afectaţi, protestul colectiv va fi considerat disproporţionat şi va putea fi analizat ca o posibilă încălcare a legii concurenţei”, a arătat Mihaela Ion, managing associate la Popovici Niţu &Asociaţii, în cadrul Mediafax Talks about Competition.
Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a declarat marţi că înţelege intenţia care stă la baza măsurii de plafonare a comisioanelor interbancare, dar consideră că vine într-un moment în care sistemul de plată cu carduri are nevoie de investiţii şi dezvoltare.
Valentin Mircea, expert în concurenţă, a declarat, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Competition, că Loteria Română este un exemplu – şcoală de discriminare prin care statul vrea să-şi favorizeze propria firmă în dauna unui sector privat altminteri ultrareglementat şi suprataxat
Conferinţa a fost moderată de Cristian DIMITRIU, Director Editorial Mediafax Group. Conferinţa a avut ca parteneri Popovici, Niţu&Asociaţii şi Mircea&Asociaţii şi a fost organizată cu sprijinul Camerei de Comerţ Româno-Germane.