Preţul gazelor naturale în Europa creşte după ce Ucraina a blocat livrările ruse

Preţurile gazelor naturale în Europa au crescut după ce operatorul de reţea de stat din Ucraina a suspendat fluxurile ruseşti într-un punct de intrare cheie, scrie CNBC.

Urmărește
2464 afișări
Imaginea articolului Preţul gazelor naturale în Europa creşte după ce Ucraina a blocat livrările ruse

Preţul gazelor naturale în Europa creşte după ce Ucraina a blocat livrările ruse

Compania ucraineană Gas TSO a anunţat că, începând de miercuri, nu va mai accepta livrări de gaze prin punctul său de intrare de la Sokhranivka, către Europa.

Operatorul a blocat, de asemenea, transportul de gaze prin staţia sa de comprimare de la graniţă Novopskov, prin care trece aproape o treime din gazul din Rusia către Europa (până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi).

Preţurile europene ale gazelor naturale TTF au crescut miercuri cu peste 6,4% până în jurul orei 9:15, ora Londrei, potrivit datelor Refinitiv.

Atât staţia de măsurare a gazului Sokhranivka, cât şi Novopskov sunt situate în zonele ocupate de Rusia în estul Ucrainei, iar GTSOU a dat vina pe "acţiunile ocupanţilor" pentru întreruperea tranzitului de gaze.

Operatorul a declarat că va putea în continuare să îşi îndeplinească obligaţiile de tranzit faţă de partenerii europeni prin redirecţionarea gazelor către punctul de interconectare Sudzha, care se află pe teritoriul controlat de Ucraina.

"Compania a informat în repetate rânduri Gazprom cu privire la ameninţările la adresa tranzitului de gaze din cauza acţiunilor forţelor de ocupaţie controlate de Rusia şi a subliniat oprirea interferenţelor în funcţionarea instalaţiilor, dar aceste apeluri au fost ignorate", a spus GTSOU.

Ameninţarea Rusiei de a întrerupe fluxurile de gaze naturale către Europa a determinat Uniunea Europeană să îşi intensifice căutarea de furnizori alternativi, în condiţiile în care Rusia reprezintă aproximativ 40% din totalul importurilor de gaze naturale ale UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici