- Home
- Economic
- CONSTANŢA, (03.05.2013, 17:33)
- Cosmin Vaideanu
Victor Ponta susţine că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani
Premierul Victor Ponta susţine că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani, în urma exploatării resurselor de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră, precizând că Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru realizarea de noi sonde.
Urmărește
862 afișări
Victor Ponta susţine că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani (Imagine: Ciprian Sterian / MediafaxFoto)
"Am vizitat platformele din Marea Neagră, le mulţumesc reprezentanţilor OMV - Petrom care au fost alături de mine. Primul sentiment pe care îl am este de foarte mare mândrie pentru că am văzut realizări tehnologice cu totul şi cu totul excepţionale, o platformă în mijlocul mării nu e chiar cel mai simplu lucru din lume, realizări care au aparţinut românilor, celor de la Petrom. Am aflat şi eu cu această ocazie că e vorba de zeci de ani de experienţă, dinainte de 1989, e vorba de condiţii extrem de dificile, e vorba de invenţii tehnologice care aparţin celor de la Petrom şi faptul că în acest moment o parte importantă a producţiei de ţiţei şi de gaze vine din această zonă de offshore pentru posibilitatea de dezvoltare a României şi aici vorbesc nu doar de consumul populaţiei, ci vorbesc de consumul industrial, e un lucru foarte bun", a afirmat premierul, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută pe Aeroportul "Mihail Kogălniceanu".
Ponta a mai spus că prin investiţiile Petrom, dar şi ale altor companii, zona Mării Negre devine "acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie".
Premierul a precizat că Guvernul va oferi "tot sprijinul" pentru aceste investiţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Premierul Marcel Ciolacu are miercuri o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor, Tánczos Barna
-
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost arestat
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
El a susţinut că în cel mult zece ani "Marea Neagră va putea acoperi integral necesităţile industriei şi populaţiei româneşti şi va face din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă".
"În perioada imediat următoare Petrom va investi peste 300 de milioane de euro pentru noi sonde şi e foarte important că zona Mării Negre, prin investiţiile făcute în special de OMV - Petrom, dar şi de alte companii mondiale de renume, devine într-adevăr acel rezervor energetic de care România are foarte mare nevoie. Ideea de a avea independenţă energetică şi de a avea în anii care urmează chiar capacitatea de a deveni acel mare producător regional pentru România nu este un vis, nu este o simplă propagandă, este o realitate şi din partea Guvernului va exista tot sprijinul pentru investiţiile OMV-Petrom, pentru ceilalţi investitori în aşa fel încât într-o perioadă de timp, care poate părea lungă pentru politicieni, dar de fapt e scurtă pentru marile companii, de 4, 5, 6, 7 ani, producţia şi de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră va putea acoperi integral necesităţile industriei şi populaţiei româneşti şi va face din România într-adevăr un jucător important pe această piaţă", a afirmat Victor Ponta.
El a mai spus că îşi doreşte ca în acest an să fie inaugurată conexiunea de gaze cu Republica Moldova şi astfel ţara noastră să devină şi exportator.
Premierul a menţionat că, în afara platformelor care aparţin Petrom, sunt două perimetre noi ale Exxonmobile, iar într-unul dintre acestea a intrat în asociere şi Romgaz.
"În afară de ceea ce am vizitat acum platformele vechi aparţinând doar Petrom, sunt două perimetre noi, e vorba de Neptun şi de Midia, unde sunt acordate licenţele împreună cu Exxonmobile. Într-unul dintre ele a intrat şi Romgaz şi este prima dată când o companie românescă intră într-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic", a explicat premierul.
Victor Ponta a mai declarat că problema energiei este una care preocupă Europa şi din acest motiv în luna mai va fi un Consiliu European care va dezbate acest subiect.
"Pe 22 mai va ieşi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie pentru că toată Europa are o problemă de competitivitate şi are o problemă de dependenţă energetică. Şi atunci România este privilegiată faţă de alte ţări. Sper că în luna iunie să avem vestea bună privind semnarea proiectului Nabucco, deci România este într-o poziţie privilegiată de care trebuie să ştie să profite în anii care urmează", a afirmat premierul Ponta.
Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României, se arăta într-un comunicat al OMV Petrom transmis în 4 aprilie Bursei de Valori Bucureşti
OMV Petrom produce anual circa 5 miliarde de metri cubi de gaze. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Cele două companii explorează împreună perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe