- Home
- Editorialiștii
- (15.05.2021, 06:35)
- Alexandru Gologan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea / Cîţu şi Ghinea, claxonul şi frîna guvernului
În acest guvern de coaliţie, care şi-a împărţit cu grijă toate posturile între formaţiunile politice care-l compun şi, atunci cînd n-a mai avut ce împărţi, a fabricat posturi noi (nu numai la nivel central, dar şi în teritoriu), s-a omis să se cadă de acord asupra unui singur lucru: un purtător de cuvînt. Astfel încît fiecare ministru a luat în antrepriză proprie un element totuşi esenţial în eficienţa unui act de guvernare: comunicarea.
Urmărește
1212 afișări
Sursa foto: Mediafaxfoto
De mai multă vreme, guvernul Cîţu (care spre deosebire de cel anterior, care nu se vedea de Iohannis, se vede mult mai bine) ne arată, în toată splendoarea lui, cum nu funcţionează. E evident, din momentul în care nu trec două-trei zile ca un membru al executivului să spună ceva, şi apoi să fie contrazis ori de altul, ori de premier, ori de realitate. Comunicarea, luată în gestiune de fiecare în parte dintre membrii guvernului, are o explicaţie: n-au căzut de acord să numească un purtător de cuvînt pentru un motiv simplu. Acest guvern nu funcţionează ca unul singur, ci precum două şi jumătate, puse laolaltă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
PNL şi USR-PLUS au agende separate şi chiar concurente, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Fiecare are grijă să pregătească un catastif cît mai gros cu greşelile celuilalt, sapă gropi în care să pice rivalul şi-şi înfig cuţite în spate, cît cuprinde. UDMR nu se bagă, stă pe margine, chibiţează şi-şi vede de propriul interes, de conservarea propriului statu-quo.
Pe de altă parte, o problemă la fel de mare o reprezintă pentru noi, cetăţenii României, victimele deloc colaterale ale acestui veşnic conflict mocnit, şi competiţia electorală internă care are loc pentru şefia în cele două formaţiuni politice concurente din componenţa actualului guvern. În PNL, premierul Cîţu vrea să-i ia locul lui Orban şi ”trage” cît poate să-i ia faţa. Din păcate, nu-l ajută nimic – de la performanţă pînă la dicţie şi încheind cu aerul lui pretins tineresc, de tocilar care se dă rocker, toate au ceva ponosit, tern şi mediocru.
În USR-PLUS, cele două foste partide au început un măcel surd şi reciproc. A început cu Voiculescu, continuă cu misterioasa scoatere de la naftalină a dosarului cu fonduri europene al lui Dan Barna. Nu întîmplător, ambii ameninţau poziţia de viitor lider al USR-PLUS a lui Dacian Cioloş, cel pe care ”coloana a V-a”, falanga securisto-miliţienească din umbra partidului, îl antrenează de o bună bucată de vreme pentru şefie. Pentru mine, e evident că aripa USR a pierdut deja bătălia pentru conducerea formaţiunii, de cînd minusculul PLUS a primit jumătate din posturi atît în Parlament, ca şi în executiv, deşi dacă nu s-ar fi lipit de formaţiunea creată de Nicuşor Dan, după ce l-au ejectat pe fondator din partid cu mîinile altora, nici nu s-ar fi calificat în alegeri.
În aceste condiţii, e crîncenă lupta pentru ”a da bine pe stică”, din toate părţile. Nu e deci de mirare că n-au avut de gînd să lase ”comunicarea” în guvern pe mîna unui purtător de cuvînt. Fiecare vrea să vorbească despre el însuşi, pentru el însuşi.
De aici, toate divergenţele care apar între factori importanţi din executiv, vizibile deseori în spaţiul public, din declaraţiile pe care ei înşişi le fac. Chiar ieri am avut încă o dovadă, din sumedenia devenită o obişnuinţă cotidiană a declaraţiilor contradictorii. Ceea ce nu dă numai senzaţia că în guvern domneşte haosul, că nu ştie stînga ce face dreapta, ci din păcate tocmai certitudinea că aşa stau lucrurile.
Ministrul Cristian Ghinea, cel care (teoretic) se ocupă de Investiţiile şi Proiectele Europene se plîngea ieri că "pe partea fiscală, în primul rând ne asumăm o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat”. La numai o zi după ce primul ministru Florin Cîţu a spus, negru pe alb, că ”sînt încasări record la buget': ”Nu pot să vă dau cifrele pentru luna aprilie, dar vă spun că sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară. Nu am crescut taxele în aceşti ani. Din contră. Cei care contribuie îşi plătesc taxele. Deci avem conformare voluntară, asta este important. Vedem o creştere a gradului de conformare voluntară".
Adică, după Cîţu, nu doar că nu e vorba de vreun deficit, aşa cum a susţinut după el Ghinea, ci românii stau la cozi să-şi plătească dările. Cele două declaraţii, într-o contradicţie perfectă se fac în vreme ce ministrul de resort, cel al Finanţelor, liberalul Alexandru Nazare, singurul de fapt îndriduit să ne comunice ceva pe datele din ”ograda” lui în legătură cu acest subiect, tace strategic şi (poate) inteligent. Noi oricum n-avem decît să ghicim cum stau, de fapt, finanţele ţării.
Ce se mai poate înţelege din asta? Doar că la maşinăria guvernului, premierul Cîţu e claxonul veştilor bune, iar Ghinea are grijă să-i tragă frîna. În timp ce motorul e gripat. Dacă nu cumva l-au furat ungurii, cînd n-a fost Iohannis atent, cum a fost deunăzi cu Ardealul. Ori l-a luat prinţul, lăsînd la schimb blana lui Artur.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe