COMENTARIU Marius Oprea/ Coreea de Nord: o Românie în care Ceauşescu ar fi avut 103 ani, partidul şi-ar fi sărbătorit centenarul şi Marx, 203 ani de la naştere

Urmărește
6325 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea/ Coreea de Nord: o Românie în care Ceauşescu ar fi avut 103 ani, partidul şi-ar fi sărbătorit centenarul şi Marx, 203 ani de la naştere
Urmăresc de ceva vreme ce se întîmplă în Coreea de Nord pentru că văd în ea o Românie distopică, în care Ceauşescu ar fi împlinit în acest an 103 ani şi Partidul Comunist, un secol de existenţă. 
 
Vă daţi seama ce sărbători am fi avut? Cum am fi stat, cuminţi, la rînd la masă, cu meniuri unice, la actualele ”mall”-uri, care şi-ar fi împlinit destinul iniţial, de mega-cantine muncitoreşti, ori ”circuri ale foamei”, cum le numise poporul? La cîte ”Cîntări ale României” am fi ajuns? Cîte milenii de şedinţe de partid ar mai fi avut loc în ţară? Cîte producţii-record ne-ar fi înfometat, an de an?... şi cîte ode s-ar mai fi compus ”măreţului conducător”? Şi ce axă a prieteniei româno-coreene s-ar fi creat? Dacă ar fi trăit Ceauşescu, fără îndoială Vladimir Putin ar fi fost invidios pe puterea sa. Căci liderul nostru ar fi rămas singurul ”far călăuzitor” pentru toţi veleitarii dictaturii.
 
O informaţie care a scăpat atenţiei generale arăta că pe la începutul acestui an, diplomaţii ruşi au început să părăsească în valuri Coreea de Nord, pentru că nici măcar ei nu mai au ce să mănânce acolo şi că în viaţa cotidiană se înregistrează ”restricţii fără precedent” – inclusiv pentru ei.  
 
Covid-19 ar fi fost o mană cerească şi pentru Nicolae Ceauşescu, fără îndoială. Cred că pur şi simplu, pentru o mai bună controlare a virusului, fiecare ar fi fost pur şi simplu ”carantinat” la locul său de muncă şi cu asta s-ar fi rezolvat o mulţime de probleme. Cam aşa stau lucrurile în momentul de faţă şi în Coreea de Nord, unde carantina e atît de strictă, iar restricţiile de mişcare atît de intense, încît s-a putut declara că virusul nu a avut cum să se răspîndească. 
 
Peste acestea, foametea care domneşte în ţară de mai mulţi ani i-a determinat pînă şi pe diplomaţii ruşi să părăsească Phenianul şi să se întoarcă la Moscova, dintr-o ţară în care diplomaţia nu mai poate rezolva, se pare, nimic: acolo nu mai există nici măcar Minister de Externe, pentru că toată politica externă a ţării e întrupată, ca toate celelalte, într-un singur om, într-o singură dinastie: dinastia Kim. 
 
Kim este, întâmplător sau nu, şi cel mai răspândit nume din Coreea de Nord. Unde Kim-ii de rând mor de foame, absolut la propriu. Ceea ce e periculos pentru dictatură e că foamea a început să se resimtă şi în rândurile armatei. În aprilie, şase grăniceri şi-au părăsit posturie şi au trecut în China, cerînd pur şi simplu de mîncare. Cum s-a relatat, ei erau ”înfometaţi şi obosiţi”. 
 
Ceva mai devreme, diplomaţii ruşi care au trecut graniţa nord-coreeană, părăsind ţara, alături de familiile lor, într-o drezină acţionată manual, după ce au fost transportaţi din capitală pînă în apropierea frontierei cu un tren care a făcut această călătorie în 30 de ore, au povestit că ”sunt de înţeles cei care părăsesc capitala nord-coreeană. Aproape nimeni nu poate tolera restricţiile totale fără precedent asupra indivizilor, lipsurile acute de bunuri esenţiale, printre care şi medicamentele, lipsa oricărei posibilităţi de a rezolva problemele de sănătate” – şi asta, în cazul cetăţenilor străini, a celor cu statut diplomatic. Ce se întîmplă cu omul de rând e greu de imaginat. 
 
Tot aceşti diplomaţi care au părăsit Coreea de Nord estimau că, la începutul acestui an, au mai rămas în ţară un număr de circa 290 cetăţeni străini, în întreaga ţară, dintre care cei mai mulţi sunt din organizaţii umanitare, tolerate de guvern. Din ianuarie anul trecut, sub pretextul Covid-19, Coreea de Nord e o ţară ermetic închisă. Dacă de plecat mai pleacă câte cineva de acolo, inclusiv cum am făcut-o cei şase grăniceri sau diplomaţii ruşi pe drezină, nimeni nu mai intră acolo. Astfel încât orice informaţii despre ce se întâmplă cu milioanele de Kim-i care nu conduc ţara, nu se mai ştie aproape nimic. Doar că, cu toată lipsa acută a hranei, ceea ce prefigurează un nou val de foamete în ţară, în mod oficial Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de COVID-19, afirmînd că a oprit răspândirea epidemiei pe teritoriul său, prin restricţiile de călătorie severe şi măsurile de carantină.
 
Ce i-ar mai fi plăcut şi lui Ceauşescu aşa ceva! Să declare Covind-ul capitalist şi decadet, care e incompatibil cu revoluţia proletariatului. Chiar şi Karl Marx, fără îndoială, ar fi fost imun în faţa pandemiei, la cei 203 ani de la naştere, care s-au împlinit chiar astăzi – şi care ar fi fost sărbătoriţi cu fast, prin deschiderea unei conserve cu fasole, la Bucureşti şi Phenian. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici