COMENTARIU Marius Oprea. Solo de trombon cu Cîţu, la Palatul Victoria

Anunţul de aseară al premierului ne-a lăsat pe toţi cu gura căscată. Aşteptam nişte explicaţii, cei mai optimişti anunţul unei demisii. În schimb, Florin Cîţu a citit cifre de pe o foaie despre creşterea economică, asezonându-le din când în când cu ”dragi români”. De parcă încerca să ne convingă că-i suntem mai dragi noi, compatrioţii săi, decât şpriţul cu ”colegul de cameră”.

Urmărește
11661 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea. Solo de trombon cu Cîţu, la Palatul Victoria

Sursa foto: Mediafaxfoto

Am asistat aseară la un discurs chinuit, cu cuvinte tocite demult: "predictibilitate", "stabilitate". Şi cu multă laudă de sine: "13,6% este o cifră pe care cu toţii trebuie să o ţinem minte, deoarece reprezintă creşterea economică pe trimestrul II, anul acesta. Indiferent de comentariile unora în spaţiul public, această cifră atestă că mi-am făcut foarte bine treaba, anul trecut din funcţia de ministru al Finanţelor, anul acesta ca prim-ministru”. Premierul Cîţu a mai anunţat, triumfalist, că a dus România "într-o nouă etapă de dezvoltare”. Încă puţin, şi discursul său părea decupat din cuvîntarea lui Ceauşescu, la ultimul congres al partidului. Dar Cîţu are o scuză pentru asta: era prea mic pe atunci.

Şi e prea mare acum să ne mintă ca pe nişte copii. Florin Cîţu nu spune, de pildă, că această creştere e totuşi mai mică decît estimările iniţiale ale instituţiilor financiar-bancare internaţionale, că se bazează în cea mai mare parte pe consum, deci e o creştere nesănătoasă şi nesustenabilă, cît şi pe creşterea inflaţiei, care a atins un record pentru ultimul deceniu, ajungînd la aproape 6%. O spun însă comentatori ai discursului său din spaţiul virtual, care-l caracterizează pe premier în cuvinte dintre care cel mai blind este ”patetic”. Cu referire la cifrele prezentate, un comentator de pe facebook remarca: ”Dacă ai prăbuşit ţara 10 metri în groapă şi apoi ai ridicat-o 3, se cheamă că i-ai crescut nivelul cu 30%?”

Cîţu nu s-a lăsat şi a împins bunul simţ în ridicol cînd a spus aseară, printre alte tromboane, că în toată această perioadă (2020-2021) a fost "singurul optimist": "Deşi nimeni nu avea încredere, am promis că economia României va avea o revenire rapidă. Am lucrat din greu şi am reuşit”. Ca lauda de sine să nu pută de la o poştă, a mai dres-o, din cînd în cînd, cu ”dragi români”, dînd-o şi mai rău în gard: ”Dar pentru asta vă mulţumesc vouă, dragi români. Nu aş fi reuşit fără voi. Adevăraţii eroi sînteţi voi”.

Pe bună dreptate, discursul lui Cîţu de aseară, în contextul scandalului în mijocul căruia premierul se află (şi pe care el singur l-a amplificat, prin laşitate şi ambiguitate), poate fi socotit mai degrabă o sursă de iritare pentru români. Parcă am fi orbi şi muţi, şi ne-am inspira numai din datele ”oficiale” şi ”presa de partid”, ca înainte de 1989. Parcă n-am avea internet, graţie căruia putem afla că, cu toată creşterea economică de 13,6%, România se află tot pe la coada Europei – pe locul 7, în condiţiile în care mai multe state nu şi-au raportat ritmul creşterii economice. Vecina Ungaria, de pildă, se află pe locul trei, cu 17,7% şi în top conduce Spania, cu aproape 20%. Şi nimeni nu face prea mare caz din asta, considerînd firească creşterea, în raport cu 2020, anul lockdown-ului pandemiei. În afară de Cîţu, fireşte. Cum spunea tot un comentator al discursului său, din spaţiul virtual, e ”penibil”!

Florin Cîţu nu vede cît de puternică a ajuns erodarea unei guvernări înţesate de scandaluri, de lupte pentru ciolan, de sinecurişti plasaţi peste tot, de ignorarea celor mai elementare dintre promisiunile electorale, care au dus la prăbuşirea în sondaje a partidelor din coaliţie, în acelaşi ritm cu nivelul de trai al românilor şi invers proporţional cu îndatorarea externă a României. Prăbuşirea e vizibilă mai ales în cazul PNL-ului, pe care candidatura lui Cîţu, care seamănă a ”preluare ostilă” a unui partid, beneficiind de atuul ”ciolanului” pe care îl poate oferi, l-a adus în pragul dezastrului şi îl ţine din scandal în scandal. Cîţu nu diferă cu nimic, în campania lui de preluare a şefiei liberalilor, de pesediştii şi pedeliştii care împărţeau găleţi de plastic şi pungi de zahăr, pentru voturi. Dar lumea a evoluat, totuşi. Şi nu se mai lasă uşor prostită.

Conform sondajului prezentat de ”Politico”, prestigioasa publicaţie europeană prezintă cifre care reprezintă un adevărat dezastru pentru coaliţie, ale cărei partide abia ajung la 35% din opţiunile de vot. Şi în primul rînd, dezastruoase pentru liberali. Sondajul-sinteză arată că PSD a crescut la 34% din opţiunile electoratului (faţă de 28,9%, obţinute la alegerile din 2020), iar PNL a scăzut la 18%, peirzînd şapte procente şi jumătate de la alegerile de anul trecut şi pînă acum – aproape un procent pe lună. În acest ritm, în 2024 cu siguranţă liberalii nu mai intră în parlament. Şi nu e singurul partid ”pe muchie”. UDMR abia atinge pragul de 5%, iar USR-PLUS, cu jocul său duplicitar, de partid ”antisistem” aflat însă la guvernare, de la care nu se dă dus, lăsînd deoparte sloganuri care l-au urcat pe val, precum ”fără penali în funcţii publice”, a scăzut cu două procente sub AUR, ajungînd la 12%.

Dezastru pe toată linia, în toiul căruia Forin Cîţu citeşte cifre de pe foaie şi se laudă de unul singur, în biroul său de la Palatul Victoria. Iar oamenii care-l susţin în competiţia de preluare a conducerii liberalilor merg, cu trombonul în frunte, spre prăpastie, fără să înţeleagă că, pentru români, Cîţu ajunge, încet şi sigur, să fie la fel de detestat ca ”Veorica 20-20”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici