COMENTARIU Marius Oprea: Trei bărbaţi se-ntrec cu Firea

Urmărește
2571 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Trei bărbaţi se-ntrec cu Firea

Dacă în restul ţării confruntările la alegerile locale sînt în foarte multe situaţii ”jocuri făcute”, competiţii cu miză uşor de anticipat sau care nu pot lăsa loc unor surprize majore (căci nici măcar trecerile cu barca pe malul liberal ale primarilor-dezertori din PSD din ultima perioadă nu sînt o noutate), Bucureştiul va fi Colloseum-ul bătăliei electorale, cu care niciun amfiteatru din imperiul electoral român nu poate concura.

Ceea ce se întîmplă la Bucureşti, unde Nicuşor Dan este candidatul alianţei PNL-USR-PLUS ca independent, arată întîi de toate dificultatea liberalilor în a găsi un lider credibil, în afara premierului Orban, care să se fi opus primăriţei Gabriela Firea. Ne mai amintim de bîlbele de la alegerile trecute, cînd cu actualul ministru al Justiţiei Predoiu la cîrmă, PNL-ul abia de a fost votat de un bucureştean din zece care şi-au pus ştampila pe buletin. Un eşec usturător, niciodată decontat politic. Se întorc şi se răzbună greşelile din trecut? Din vechea prietenie pe care i-o port lui Nicuşor Dan, care nu mi se pare mult schimbat faţă de tînărul idealist pe care l-am cunoscut în 1999, după întoarcerea sa în România, cînd abia renunţase la o promiţătoare carieră universitară în matematici în Franţa pentru a ”schimba lumea” de pe malurile Dîmboviţei, sper să nu fie aşa. Oricum, el e unul dintre puţinii oameni constanţi în principii şi atitudini şi nu l-am văzut schimbat în nicio împrejurare, de atunci încoace. Îl admir pentru asta. Şi sper că, de data asta, va reşi. Deşi îi va fi foarte greu.

Nicuşor Dan nu se bate însă doar cu Firea. Principala sa problemă nu este actuala primăriţă, la stînga: cu asta, deja apele s-au împărţit. Necazurile vin tocmai din cealată parte, ”a lui”. Se bate cu dreapta – şi mai ales cu o dreaptă de calibru greu. Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu. Preşedintele şi prim-ministrul care, în tandem, reuşeau în toamna-iarna anului 2004 să înfrîngă puternica maşinărie electorală a social-democraţilor şi mai ales pe atotputernicul Adrian Năstase sînt acum concurenţi la Primăria Capitalei. De necrezut. Şi cine mai spune (căci des aud asemenea voci) că în România ”totul e previzibil”, că ”jocurile se fac altundeva”, ori că ”nimic nou nu se mai poate întîmpla”, că ”tot ăia conduc”, să reflecteze numai puţin la această întorsătură a istoriei.

Ambii candidaţi, din zona dreptei, au bagajul lor de avantaje electorale şi un grup compact, chiar dacă nu atît de numeros ca în trecut, de electori fideli. Ambii au avantaje şi dezavantaje, prin expunerea mediatică intensă la care au fost supuşi de-a lungul timpului, de la alegerile din 2004, cînd erau eroii României reaşezată pe ”şinele” democraţiei. Ambii iau însă, mai ales, tot din voturile lui Nicuşor Dan. Personal, nu cred că Traian Băsescu îşi doreşte neapărat să plece de la Bruxelles şi să revină la Primăria Bucureştilor, de unde şi-a început drumul spre Cotroceni.

Impetuosul Băsescu, pe care nimic nu pare să-l tulbure vreodată, cu atît mai puţin scheletele din dulap, s-a hotărît să plătească prin această cadidatură o ”poliţă” liberalilor şi, poate, din nefericire pentru Nicuşor Dan, va reuşi. În ceea ce-l priveşte pe Călin Popescu Tăriceanu, acesta este obligat, prin scorul pe care ALDE îl are în sondaje să-şi re-mobilizeze electoratul şi să-şi ”antreneze” partidul pentru confruntarea decisivă de la alegerile parlamentare. Dar pentru ambii ”grei”, deja personaje ale istoriei recente a României, această postură a lor reprezintă în egală măsură atît o poziţie favorizantă, cît şi o piatră de moară – notorietatea lor nu aduce, mai ales în cazul ”scheletelor din dulapul lui Petrov”, doar beneficii.

Sînt trei bărbaţi de calibru care se bat cu Firea, în vreme ce aceasta se joacă cu numele ei, asociind-l cu tot ce e bun în firea oamenilor. Mai puţin cu apa caldă, care lipseşte în multe părţi ale Capitalei. Rezultatul mi-e neclar. Mi-e teamă însă că alegerile fiind într-un singur tur, liberalii vor plăti şi de astă dată greşelile trecutului – mai ales pe aceea de a fi susţinut în urmă cu patru ani candidatura insipidă a lui Cătălin Predoiu, cel ce a luat voturile cu care Nicuşor Dan ar fi împiedicat ascensiunea Gabrielei Firea – exact ce face acum un Traian Băsescu, supărat că alianţa liberalo-useristă l-a ignorat total. Dacă va pierde, Nicuşor Dan o face tot pe ”mîna” PNL-ului.

Cu siguranţă, liberalii regretă şi greşeala de a fi susţinut această aberaţie electorală a alegerilor într-un singur tur, care-i avantaja la un moment dat. Poate că-i avantajează şi acum, prin unele locuri, pe unde au mai smuls primari ai PSD-ului, altfel fiind incapabili, ca şi la Bucureşti, să le opună figuri credibile din propriul partid. Dar capitala e un oraş care face cît un sfert de ţară, chiar dacă nu atît la nivelul matematic al electoratului, cu siguranţă ca putere simbolică. Iar cei trei bărbaţi care se bat între ei la Capitală şi fiecare în parte cu Firea – ei bine, acest scenariu n-are cum să nu se repete la alegerile generale. O situaţie pe care nici măcar Klaus Iohannis, bărbatul din Strada Geniului nr.1 (nu rîdeţi, aceasta este adresa poştală a Palatului Cotroceni) nu o poate rezolva şi ale cărei consecinţe nici nu le poate evita, pentru că a fost incapabil, în atîţia ani, să strîngă ”dreapta” la aceeaşi masă.     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici