- Home
- Editorialiștii
- (31.12.2021, 14:39)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea / Ultima zi bună, dintr-un an rău – mai rău de-atît, e greu să fie!
Am fost la cumpărături, ca tot românul, în această ultimă zi a anului. Lume amabilă peste tot, urări de la mulţi ani, între oameni care nu se cunosc. Daruri, către cei nevoiaşi. O bătrînă, cîntînd la mandolină în faţă la Mega Image de pe Moşilor, colţ cu Eminescu, şi-a băgat mandolina în husă, după numai o oră şi îşi punea toate cele primite într-o sacoşă mare, în care nu mai avea loc şi nici n-ar fi putut duce mai mult. Ultima zi a anului a fost cum ni le-am fi dorit pe toate: una în care banii nu mai contează, ci numai bunăvoinţa faţă de semeni. Ca nimic, nimănui, dacă se poate, să nu-i lipsească.
Urmărește
1107 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
2021 a fost un an rău, mulţi au pierdut pe cineva drag. Mă număr printre ei – n-am cum să uit acest an tragic, în care am pierdut-o pe mama. Pierderi au fost în toate direcţiile. Am pierdut un an de ”bună guvernare” a României, risipită mai întîi în certuri interminabile între ”partenerii” de la guvernare (USR şi PNL), încheiat cu un divorţ urît şi o căsătorie de convenienţă, între liberali şi pesedişti, oficiată de un preşedinte absent mai tot timpul. Prezent, numai atunci cînd a catadicsit să stîrnească o nouă dihonie, în sînul Partidului Naţional Liberal, sprijinind candidatura şi alegerea în fruntea partidului a lui Florin Cîţu, un mediocru şters, lipsit de orice charismă şi caracter, provocînd astfel sciziunea partidului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Asta a fost politica – un film de duzină, de serie B spre C, cu o intrigă previzibilă, în care singurele pete de culoare au fost cele puse de o doamnă supraponderală şi rea de gură, care ţipă tot timpul şi împotriva tuturor, ca o precupeaţă căreia un şmecher i-a şterpelit o legătură de morcovi. Acum, spre sfîrşit, circul politic penibil, pornit din cauza ambiţiilor prezidenţiale de a avea un ”guvern al său”, a luat sfîrşit, ca şi partidele de golf ale lui Klaus Iohannis – înlocuite de mult mai discretele, decît altădată, escapade la schi.
Oamenii şi-au făcut socotelile, după principiul ”înainte era mai bine”: PSD-ul urcă în sondaje, ca şi AUR, care a găsit şi exploatează, cu un instinct apreciat de susţinătorii săi, o nişă odinioară dominată de ”patriotarzii” securisto-postceauşiti de la PMR şi PUNR. De astă dată, e vorba de un sentiment sănătos, al patriotismului şi încrederii românilor în Biserică, altă dată cultivate de PNŢCD şi chiar de liberali. Neglijate, sau de-a dreptul călcate în picioare de foştii guvernanţi ”de dreapta”, aceste sentimente revigorate, provoacă şi ele, pe lîngă eşecurile guvernării, scăderea iremediabilă în sondaje a PNL şi USR. Partide care au neglijat o tendinţă care nu avea să nu apară în aceste timpuri de pandemie şi nesiguranţă, gestionate incredibil de neglijent, de o guvernare mediocră şi deloc atentă la cetăţean: faptul că, în lipsa unor oameni în care să poţi avea încredere, încrederea românilor se mută numai la Cel de Sus. Astfel încît Biserica a devansat chiar şi Armata, în privinţa acestei încrederi.
2021, un an al eşecurilor pe toată linia ale politicienilor, se sfîrşeşte, din acest punct de vedere cumva mai liniştit. Scandalurile iau o pauză, se pare că alegerea generalului Ciucă a fost una inspirată – cu el, nu prea ai cum să te cerţi, nu are ambiţii de Superman şi nu postează prostii pe facebook. Pare un om care vrea să-şi vadă de treabă şi să-i pună şi pe alţii la treabă – exact ce ne-a lipsit, aproape tot anul, în care n-am avut decît echipe de zgomot, de la USR la ”echipacîştigătoare”. Ambele, maşinării în care toată energia s-a dus numai la claxon şi de care oamenii s-au săturat. Acum e linişte, nu ”liniştea” lui Iliescu, Slavă Domnului şi din acest punct de vedere, 2022 se arată a fi un am bun.
Scumpirile ne-au dat peste cap, dar într-un fel e bine că nu începem un an nou cu ele: din fericire, 1 ianuarie debutează, pentru o populaţie a României dominată de pensionari, cu o creştere rezonabilă a punctului de pensie. E clar că banii nu ajung, nu vor ajunge nici de aici încolo, dar românul e învăţat să se descurce. Importantă e sănătatea, apoi liniştea sufletească, iar stomacul are şi el loc printre acestea, dar, contrar altor păreri, eu nu cred că e primul. Îmi amintesc întotdeauna cum un ofiţer austriac, trimis să-i ”spioneze” pe românii din Banat în primii ani ai veacului al XVIII-lea, în perspectiva viitoarelor războaie austro-turce, observa cît de rezistenţi şi cumpătaţi sînt românii, care se pot mulţumi cu o mînă de mălai şi alta de fasole într-o zi şi că tăria lor fizică şi psihică ”vin dintr-o mare credinţă în biserica şi preoţii lor”.
Astfel încît, împăcat, nu pot decît să mulţumesc lui Dumnezeu că 2021 a luat sfîrşit. A fost un an atît de lipsit de bucurii, încît nu-mi pot închipui că 2022 nu are cum să fie mai bun. Cel puţin românii arată, şi pe dinafară şi pe dinăuntru, mai bine: mă gîndesc numai la cei care îl ajută pe Mihai Neşu să înalţe o biserică la Centrul de asistenţă a copiilor cu handicap, pe care fotbalistul în care inima şi credinţa sunt mai mari decît necazul în care a fost aruncat de un nefericit accident, l-a creat deja, ori la miile de firme şi sutele de mii de donatori, care fac posibil ca în România să fie gata singurul spital ultramodern, european, de nouă etaje – care nu e ridicat de guvern (niciunul n-a fost construit de stat, din 1989 încoace), ci la iniţiativa a două femei, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu de la Fundaţia ”Dăruieşte Viaţa”.
Dumnezeu ne-a dăruit viaţa, iar noi înşine, ca şi oamenii de lîngă noi, ne dăruim speranţă şi alegeri bune – astfel încît nu pot decît să cred şi să urez, tuturor celor care mă citesc, un 2022 mai bun.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe