COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ce, cât şi cum se mai fură prin Europa

Urmărește
713 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ce, cât şi cum se mai fură prin Europa

COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Ce, cât şi cum se mai fură prin Europa

Libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi persoanelor e un deziderat aproape împlinit pe tot teritoriul Europei.

Mobilitatea asta aducătoare de profit suplimentar pentru economiile europene nu e numai pentru ele.

Crima organizată profită din plin, cu tot mai multă dezinvoltură, abilitate, îndrăzneală şi din ce în ce mai violent.

Sumele imense rezultate din hoţiile lor se revarsă în aceleaşi economii, după ce au fost spălate abil prin mijloace, să recunoaştem, ingenioase.

Totuşi, n-ar avea un mare succes dacă fluxul ăsta de bani ar fi urmărit aplicat şi continuu dar, pentru că banii n-au miros, ajung să finanţeze afaceri legitime.

Acordul pentru treaba asta, mai mult sau mai puţin tacit dar sigur vinovat, vine de foarte sus, pentru că nici acolo banii nu miros.

Dând o „tură” prin lumea ascunsă a hoţilor, folosesc termenul în sensul său generic, ţi se arată o nouă faţă a Europei noastre.

La Barcelona a fost descoperit un „laborator”, excepţional dotat tehnic, destinat falsificării documentelor de identitate, paşapoarte sau cărţi de identitate.

La descinderea poliţiei au fost găsite 2.000 de astfel de documente pentru 56 de cetăţenii sau naţionalităţi.

Din probe a rezultat că „laboranţii” mai falsificaseră vreo 11.000.

Beneficiarii erau cu precădere grupurile de crimă organizată specializate în traficul de persoane.

În Ungaria, o vastă reţea de escroci în domeniul imobiliar, 130 în total, a fost anihilată.

Ăştia ofereau spre cumpărare sau închiriere proprietăţi inexistente din Republica Dominicană şi-i fraiereau pe câte unii... creduli, să le zicem.

Prejudiciul, cam 4 milioane de Euro.

Olandezii, împreună cu cehii şi slovacii au arestat un grup de 18 traficanţi de arme care îşi ofereau „marfa”, cui altora decât grupurile de crimă organizată.

Specializarea lor consta în transformarea în arme letale a aşa ziselor „Flobert guns”, destinate scopurilor recreaţionale.

S-au confiscat 350 de astfel de arme transformate şi câteva mii de cartuşe însă, în total, „meşterii” livraseră peste 1.500 de bucăţi crimei organizate din Olanda, Austria, Danemarca, Germania, Portugalia, Suedia şi Cehia.

Adică, acolo unde s-au găsit „urmele” folosirii lor.

În Germania, vreo 300 de restaurante italieneşti au băgat mâna pân' la cot în registrele de TVA şi şi-au tras câteva milioane. De Euro, bineînţeles.

I-au prins însă şi i-au ars. La figurat, desigur.

Toate astea într-o singură săptămână şi, evident, reprezintă doar o mică parte din ceea ce se-ntâmplă în lumea ascunsă a Europei.

N-ai zice că hoţii stau degeaba.

Ca să fim corecţi, nici poliţia...

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici