- Home
- Editorialiștii
- (22.05.2020, 10:22)
- Valeriu Suhan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Eu sunt Mitică! Je suis Mitică! I am Mitică!
Urmărește
1849 afișări
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Eu sunt Mitică! Je suis Mitică! I am Mitică!
Mărturisesc că mi-a făcut mare plăcere îndemnul de a comenta pe tema teraselor noastre, cu poveştile lor, mai vechi sau mai noi.
Terasele astea din Bucureşti, multe dintre ele şi în special cele din centru, au personalitate nu numai sub aspectul încadrării în arhitectura urbană de-a lungul vremii, dar ele sunt o parte importantă a pattern-ului cultural şi istoric al Bucureştilor.
O sumedenie de întâmplări cu implicaţii extraordinare în istoria noastră, pentru cultura noastră, au avut loc în aceste terase, cafenele şi restaurante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Identitatea Bucureştilor ţine şi de terasele şi localurile sale, locul manifestării fabuloase a ”miticilor” atât de ironizaţi de restul ţării, dar care au excelat prin gura lui Caragiale şi nu numai, în ironie şi sarcasm, inclusiv la adresa propriei persoane.
”Miticii” Bucureştilor sunt un personaj colectiv de o mare complexitate, fabulos prin mirajul pe care îl degajă, prin dezinvoltură şi isteţime, un monument de farmec, şmecherie dar şi ipocrizie, superficialitate şi ignoranţă.
Mitică, un mic mişel simpatic. Un simbol al isteţimii supravieţuitorului cu orice preţ.
Observaţiile asupra sa ce se doresc ironice, sunt doar o palidă replică, un clişeu prăfuit, anost şi tern, care denotă nu numai lipsă de imaginaţie dar şi o (prost) ascunsă invidie, relevantă pentru ceea ce ar însemna un complex de superioritate, corelativ, evident, celui de inferioritate.
Ştiţi ceva, îmi vine să strig : Mitică sunt eu ! Şi nu am nici o jenă. De ce-aş avea ? Personajul este al oraşului meu şi îl iubesc la fel precum îmi iubesc oraşul.
Pentru asta, sunt dispus să-i iert mişeliile şi mai degrabă, să-i admir isteţimea.
Terasele, cafenelele, localurile în general ale Bucureştilor, poartă amintirea mută a convulsiilor vieţii politice, culturale, economice, sociale, ale oraşului. Aceste locuri fac parte din moştenirea culturală a bucureşteanului, scena desfăşurării iubirilor, distracţiilor, bucuriilor, tâmpeniilor, dramelor, decepţiilor, dezamăgirilor şi durerilor lui Mitică. Adică, ale noastre, ale bucureştenilor !
Ele sunt martorii tăcuţi ai intrigilor politice, orgoliilor artistice, atacurilor mai mult sau mai puţin intelectuale dintre scriitori, jurnalişti, actori, creatori în general, ai amantlâcurilor pasionale ori doar interesate, ai scandalurilor lăsate cu bătăi sau ai atacurilor armate ori asasinatelor din amor, pentru jaf, ori politice.
Terasele Bucureştilor, alături de restaurante, cafenele, cofetării, sunt ca o carte deschisă. Trebuie să ai doar dorinţa de a o citi
Iniţial, principalul loc de promenada din Micul Paris era ”La Şosea”, de la capul Podului Mogosoaiei- Piaţa Victoriei de astăzi, până la Arcul de Triumf acum. Al doilea era Calea Victoriei, mai ales zona dintre Capşa şi Palatul Regal. Aici se gaseau majoritatea cafenelelor, cofetăriilor şi restaurantelor mondene.
Cele mai populare cafenele din secolul al XIX-lea erau cea a polonezului românizat Fialkowski, frecventată de oameni de litere, actori si oameni politici (Caragiale, Alexandru Xenopol, Matei Millo etc), aflata intre anii 1853-1898 in Piata Teatrului National, la parterul imobilului Torok, pe Calea Victoriei. Concurenţa acestuia, dedicata exclusiv oamenilor artelor- Terasa Oteteleşeanu, aflată in imobilul cu acelaşi nume, în locul actualului Palat al Telefoanelor, pe cealaltă parte a Pieţei Teatrului Naţional.
Nu existai în Bucureşti dacă nu apăreai la Oteteleşeanu, aşa se spunea. Aici se lansau fetele în lume, tinerii la fel, aici se urzeau intrigi de toate felurile. Aici se dădeau spectacole de teatru şi este primul local din Bucureşti unde se asculta jazz. Pe timpul iernii, în grădină se amenaja un patinoar.
De o mare notorietate era cafeneaua ”Capşa”, considerată pe atunci cercul exclusivist al scriitorilor şi gazetarilor. Acesta era locul de întâlnire a „protipendanţilor” şi era la câţiva paşi de cafeneaua „Boulevard”, concurentă în servicii şi lux.
Mai toţi marii scriitori şi jurnalişti ai vremurilor trecute, au flecărit la o ”marghilomană” în cafeneaua şi terasa ”Capşa”, Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu, Tudor Arghezi, faimosul jurnalist Pamfil Şeicaru şi mulţi, mulţi alţii.
Păcat că nu am la dispoziţie mai mult spaţiu şi cine ştie dacă dvs. veţi fi având timp de citit.
Mă gândesc că cei care ne conduc acum, n-ar fi deloc impresionaţi de toate astea. Ei sunt mult prea ocupaţi să ne salveze. De la ce anume, om vedea…
Nu par deloc, să simtă ceva cu adevărat profund, pentru oraşul ăsta.
Pe ei nu îi văd deloc să strige ”Eu sunt Mitică !”. Nici măcar ”Je suis Mitică !” sau ”I am Mitică !”
S-ar simţi jenaţi…
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe