Ion Cristoiu: Nicolae Fleva „lucrat” de dragul lui Ionel Brătianu

  • Ion Cristoiu: Plecarea lui Nicolae Fleva din PNL, Scandalul Ghenadie. Pentru a mă lămuri asupra principalelor evenimente, parcurg celebra lucrare Bucureştii de altădată, publicată de Constantin Bacalbaşa la editura ziarului Universul, în 1927 şi 1928.
  • Ion Cristoiu: Nicolae Fleva, un politician ambiţios, îşi făcuse o agendă personală în PNL. El ţintea şefia partidului, în condiţiile în care Dimitrie Sturdza nu era o personalitate. Numai că Oculta, gruparea din jurului lui Eugeniu Carada, îl voia pe Ionel Brătianu şef al partidului.
  • Ion Cristoiu: Ambiţiile lui Fleva contraveneau acestor interese, de altfel ulterior dovedite ca ţinînd de interesul naţional, pentru că Ionel Brătianu s-a dovedit un făuritor de ţară. De aici complotul prin care Nicolae Fleva să fie forţat să demisioneze.
Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Nicolae Fleva „lucrat” de dragul lui Ionel Brătianu

Ion Cristoiu: Nicolae Fleva „lucrat” de dragul lui Ionel Brătianu

Deşi ar trebui să mă concentrez exclusiv pe Scandalul Olga Lăţescu, abordat de I.L. Caragiale pe post de reporter juridic, nu mă pot stăpîni să nu citesc şi alte materiale în cele patru ziare pe care le fişez pentru perioada ianuarie-martie 1896: Universul, Adevărul, Epoca, Voinţa naţională. Toate trei se ocupă mai mult sau mai puţin polemic de evenimentele acestei perioade în plan politic şi social:

Plecarea lui Nicolae Fleva din PNL, Scandalul Ghenadie.

Pentru a mă lămuri asupra principalelor evenimente, parcurg celebra lucrare Bucureştii de altădată, publicată de Constantin Bacalbaşa la editura ziarului Universul, în 1927 şi 1928. Anul 1896 se găseşte în volumul II, perioada 1895-1900. Îl citesc sau mai degrabă îl recitesc, pentru că semnele de pe margini de filă îmi spun că l-am mai citit cîndva. Din cîte-mi dau seama am avut nevoie de aceste pagini pentru un eseu despre Nicolae Fleva. Plecarea lui Nicolae Fleva din Guvernul Liberal, unde era ministru de Interne, e povestită pe o întreagă pagină.
Să vedem ce scrie Bacalbaşa pentru a putea înţelege reacţiile presei din 1896:

„– Acum încep în partidul liberal marile frămîntări care îi va zădărnici guvernarea.

De-abia de cîteva luni la putere şi o cabală se ridică în partid spre a scoate din minister pe Nicolae Fleva.

Nicolae Fleva devine suspect liberalilor cari compun aşa zisa ocultă, cei cari pregătesc şefia lui Ionel Brătianu. Aceştia văd în Fleva o primejdie, fiindcă – spun ei – Fleva, profitînd de portofoliul internelor, lucrează pentru ca să-şi facă partizani personali.

O întîmplare măreşte ostilitatea. La Spineni, în judetul Olt, cîţiva tărani sînt bătuţi şi arestaţi abuziv de către autorităţile locale. Ţăranii se adresează cu plîngere către ministrul de interne care e popular peste tot. Fleva nu trimite, după obiceiu, un funcţionar ca să ancheteze, ci se duce în persoană să cerceteze la fata locului. Dovedind vinovăţia funcţionarilor pedepseşte şi îi destituie. În partidul liberal această procedare neobicinuită revoluţionează şi mai mult, pînă şi şeful guvernului e de părere că Fleva a devenit prea personal şi trebuie înlăturat.

Deputatul Epurescu dela Giurgiu este îndemnat să facă o interpelare ministrului de interne. Se prevedea furtuna. În ziua cînd interpelarea trebuia dezvoltată Camera gemea de lume, iar pe dealul Mitropoliei, în curtea Mitropoliei, pe strada Bibescu Vodă mulţimea în ferbere foia. Marea majoritatea erea simpatică lui Fleva.

Ieşirea lui Fleva din guvern erea acum fapt sigur. Peste noapte agenţii liberalilor lipiseră pe ziduri afişe în care se spunea că a doua zi Fleva va fi izgonit din guvern. Prietenii lui Fleva ori unde vedeau un asemenea afiş îl rupeau.

Prefectul poliţiei primise din ajun ordin dela primul ministru ca să nu mai ducă raportul ministrului de interne, ci numai sie.

La Cameră, şedinţă foarte agitată. Înainte ca Epurescu să-şi desvolte interpelarea un alt deputat întreabă pe primul ministru dacă e adevărat zvonul ce circulă cum că Fleva va fi scos din guvern? Sturza răspunde acuzînd pe Fleva, cum că lucrează în vederea personalităţii sale. Aceasta este o stare anarhică, spune Sturza, care nu poate dăinui.

Fleva răspunde că acuzaţiile ce i se aduc sunt nedrepte, că a fost întotdeauna corect dar că este victima a «micilor» săi din guvern şi din partid.

Pentru întîia oară se vedea aceste fapt, foarte puţin banal. Ca doi miniştri să polemizeze între ei de pe aceiaşi bancă ministerială.

Sfîrşindu-i cuvîntarea, Fleva îşi ia ghiozdanul, declară că se retrage din guvern şi trece pe banca deputaţilor.

Fireşte în Cameră emoţiunea a fost mare. Afară lumea fierbea iar mulţimea aştepta pe Fleva şi-i făcu o manifestaţie entusiastă.”

Pe scurt şi din ceea ce am scris eu despre afacere.

Nicolae Fleva, un politician ambiţios, îşi făcuse o agendă personală în PNL. El ţintea şefia partidului, în condiţiile în care Dimitrie Sturdza nu era o personalitate. Numai că Oculta, gruparea din jurului lui Eugeniu Carada, îl voia pe Ionel Brătianu şef al partidului. Ambiţiile lui Fleva contraveneau acestor interese, de altfel ulterior dovedite ca ţinînd de interesul naţional, pentru că Ionel Brătianu s-a dovedit un făuritor de ţară. De aici complotul prin care Nicolae Fleva să fie forţat să demisioneze.

Cum am la dispoziţie cele patru publicaţii ale momentului mă grăbesc să văd ce s-a scris în presa momentului despre acest important eveniment.

 

*

Scriam pe 22 iulie 2014. S-a născut Alianţa DA, rebotezată europeneşte: Alianţa Creştin Liberală!

Dacă ar fi să credem pufăitului propagandistic al celor două partide - PDL şi PNL - sîmbătă va avea loc împreunarea din care se va naşte un nou partid: PNL. Azi însă, cei doi concubin, neamţul Klaus Iohannis şi românul Vasile Blaga, alcătuind un cuplu de amici, menit a înlocui, în spaţiul public autohton, răposatul cuplul de amici Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat că pentru alegerile prezidenţiale va funcţiona Alianţa Creştin Liberală PNL-PDL. Sîmbătă, aşadar, vom fi martorii unei butaforii. Sub numele de nou partid, va lua naştere doar Proiectul unui nou partid. Fireşte, pentru aşa ceva, se putea folosi Facebook-ul sau, mă rog, întrunirea celor două partide prin corespondenţă. S-ar fi făcut economii, ba chiar ar fi fost şi mai romantic. Vasile Blaga, cel care se grăbeşte să vîndă PDL cît mai repede, de teamă că vine Traian Băsescu şi i-l ia înapoi, ţine neapărat la Nunta de la Palatul Parlamentului, nuntă după care cei doi miri se vor întoarce acasă, dat fiind că s-au căsătorit aşa, de ochii lumii. Pînă la Prezidenţiale, noul partid, PNL, nu va exista pentru opinia publică, deoarece toată lumea va vorbi de Alianţa Creştin Liberală, un fel de Alianţa DA rebotezată europeneşte. După prezidenţiale, nu se va vorbi, totuşi, de noul partid, deoarece, amorul dintre cele două formaţiuni se va răci brusc odată încheiate socotelile electorale. Întrebare: De ce mai e nevoie de bîlciul fuziunii, dacă pînă la urmă a ieşit un nou USL?

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici