PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Dezvăluirile unui ziarist care ”a defectat” la Moscova: Putin nu e nebun deloc. E rece şi calculat, nu vrea doar Ucraina, ci sfîrşitul Europei şi o ”nouă ordine mondială”

La două zile după invazia rusă în Ucraina, agenţia de presă de stat ”RIA Novosti” publica, din greşeală, un articol în care-l glorifica pe Putin, pentru succesul acestei acţiuni, prin care şi-a asumat lupta cu Occidentul, pentru a consolida ”spaţiul rus” şi a determina ”întoarcerea Ucrainei în Rusia”. ”Rusia îşi restabileşte unitatea – tragedia din 1991, această catastrofă teribilă din istoria noastră şi dislocarea ei nefirească au fost depăşite”, se arată în articolul publicat de agenţia rusă de stat. Autorul articolului, retras ulterior de pe pagina agenţiei de presă, prezintă şi planurile lui Putin ”post-Ucraina”. Din acest motiv, el poate fi socotit, respectînd termenii, drept un adevărat ”defector” ideologic – pentru că dezvăluie şi glorifică lumea pe care liderul de la Kremlin o întrevede, în spatele şi la finalul războiului din Ucraina. Din păcate, articolul n-a fost luat în seamă încă de analiştii politici şi militari din ţările UE şi NATO, deşi conţine dezvăluiri halucinante.

Urmărește
14082 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Dezvăluirile unui ziarist care ”a defectat” la Moscova: Putin nu e nebun deloc. E rece şi calculat, nu vrea doar Ucraina, ci sfîrşitul Europei şi o ”nouă ordine mondială”

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Dezvăluirile unui ziarist care ”a defectat” la Moscova: Putin nu e nebun deloc. E rece şi calculat, nu vrea doar Ucraina, ci sfîrşitul Europei şi o ”nouă ordine mondială”

Visul spulberat al lui Putin – un delir rus

Cucerirea Ucrainei e prezentată în articol ca fapt petrecut deja – deşi lucrurile stăteau taman pe dos, prin ofensiva militară, care  dincolo de graniţe se împotmolise în rezistenţa ucraineană şi niciunul din ”obiective” n-a fost atins. La scurt timp articolul a fost şters de pe pagina de ştiri, dar a rămas arhivat o vreme – iar unii l-au copiat. Articolul reflectă în sine megalomania pe care se bazează regimul lui Putin, cu un cult al personalităţii care nu are egal, decît în acela lui Ceauşescu. Cu care îşi găseşte echivalentul şi în nebunia care pare că l-a cuprins pe liderul de la Kremlin şi de care mulţi îl suspectau şi pe dictatorul nostru de la Scorniceşti. Dar nici unul, nici altul nu au nimic comun cu nebunia – ceea ce sporeşte, din păcate, pericolul. Articolul prezintă, în detaliu, visul spulberat al lui Putin.

„Rusia îşi împlineşte integritatea istorică, adunînd lumea rusă, poporul rus laolaltă – în toată deplinătatea sa”, menţionîndu-se aducerea la un loc, în acelaşi puternic ”trunchi slav” a ”ruşilor, bieloruşilor şi ucrainenilor”. Lipsa de unitate anterioară nu mai există: ”Acum această problemă a dispărut – UCRAINA S-A INTORS LA RUSIA”, scrie autorul, Petr Akopov. Articolul era gata scris, pentru o victorie care n-a mai avut loc. A fost probabil încurcat cu altul şi publicat în 26 februarie din greşeală, în locul celui care vorbea de ”neonaziştii” şi ”drogaţii” de la Kiev, care se opun ”voinţei poporului lor”.

Rîndurile publicate şi apoi şterse de pe pagina agenţiei de stat RIA Novosti au însă valoare de document. Jurnalistul continuă: ”Ucraina a inaugurat o nouă eră, începe o nouă perioadă atît în ideologie, cît şi în însuşi modelul sistemului nostru socio-economic – Rusia îşi restabileşte unitatea, după  tragedia din 1991 (desfiinţarea URSS – n.n.). Această catastrofă teribilă din istoria noastră şi dislocarea nefirească au fost depăşite. Da, cu mare preţ, da, prin evenimentele tragice ale unui război civil, pentru că acum fraţii, despărţiţi de apartenenţa la armatele ruse şi ucrainene, încă trag unul în altul, dar nu va mai exista o Ucraina anti-Rusia. Rusia îşi împlineşte integritatea istorică, adunînd lumea rusă, poporul rus laolaltă – în toată deplinătatea sa. Dacă am fi abandonat acest lucru, dacă am fi lăsat divizarea temporară să se aşeze timp de secole, atunci nu numai că am fi trădat memoria strămoşilor noştri, dar am fi fost blestemaţi de urmaşii noştri, pentru că am permis dezintegrarea pămîntului rusesc”.

Bineînţeles, în opinia hotărîtă a lui Petr Akopov, autorul acestei ”cotituri istorice” e Putin: ”Vladimir Putin şi-a asumat, fără un strop de exagerare, o responsabilitate istorică, hotărînd să nu lase soluţia problemei ucrainene în seama generaţiilor viitoare. La urma urmei, nevoia de a o rezolva ar rămîne întotdeauna principala problemă pentru Rusia – din două motive cheie. Iar problema securităţii naţionale, adică crearea unei Ucraine antiruseşti şi un avanpost pentru ca Occidentul să facă presiuni asupra noastră, este doar a doua ca importanţă dintre ele. Primul ar fi întotdeauna complexul unui popor divizat, complexul umilinţei naţionale – cînd casa rusă şi-a pierdut mai întîi o parte din fundaţie (Kiev), apoi a fost forţată să se împace cu existenţa a două state, nu a unuia, ci a două popoare. Adică să-şi abandoneze istoria, fiind de acord cu versiunile nebuneşti că doar Ucraina este adevărata Rusia, fie să strîngă neputincios din dinţi, amintindu-şi vremurile cînd am pierdut Ucraina”.

Akopov arată care sînt planurile Moscovei, în legătură cu Ucraina ”cucerită” (ghilimele îmi aparţin, el vorbeşte de ”întoarcerea acasă” a ei): ”nu înseamnă că statalitatea Ucrainei va fi lichidată, ci va fi reorganizată, restabilită şi revenită la starea sa naturală, de partea lumii ruse. În ce graniţe, sub ce formă se va stabili alianţa cu Rusia, vom hotărî după ce vom pune punct, în istoria Ucrainei, ca stat anti-Rusia”.

”Noua Rusie” la care visează Putin, iar Petr Akopov îi povesteşte visul, nu va sta cu mîinile în sîn. Va participa la croirea unei ”noi ordini mondiale”, opuse NATO şi Uniunii Europene. ”Şi aici începe a doua dimensiune a noii ere viitoare – se referă la relaţiile Rusiei cu Occidentul. Nici măcar Rusia, ci lumea rusă, adică trei state, Rusia, Belarus şi Ucraina, acţionînd în termeni geopolitici, ca un întreg. Occidentul vede revenirea Rusiei la graniţele sale istorice, în Europa. Oare cineva din vechile capitale europene, la Paris şi Berlin, a crezut serios că Moscova va renunţa la Kiev ? Că ruşii vor fi pentru totdeauna un popor divizat? Uitînd că unirea Europei a devenit posibilă, numai datorită unificării Germaniei, ceea ce s-a întîmplat după voinţa bunului rus, deşi nu foarte deştept? (referire la Gorbaciov – n.n.) A trece după aceea şi pe pămînturile ruseşti, nu este nici măcar, culmea, un act de binefacere, ci o prostie geopolitică. Occidentul în ansamblu, şi cu atît mai mult Europa în special, nu a avut puterea să menţină Ucraina în sfera sa de influenţă – şi cu atît mai mult să ia Ucraina pentru sine. Ca să nu înţelegi asta, trebuia să fii doar prost, în ale geopoliticii”. Iată însă că prostia a fost altundeva – Ucraina a depus deja cerere de aderare la UE.

Articolul însă ar trebui citit cu atenţie şi studiat în marile cancelarii occidentale, pentru că anticipează mişcările Moscovei, în politica sa internaţională ”post-Ucraina”, mizînd pe ”alinierea” acesteia la voinţa ei. Pînă acum, spune Akopov, ”a existat o singură variantă, să pariezi pe prăbuşirea în continuare a Rusiei, adică a Federaţiei Ruse”, dar de acum e clar că pariul ”nu a funcţionat”. Faptul ”ar fi trebuit să fie clar, de acum douăzeci de ani. Chiar şi în urmă cu cincisprezece ani, după discursul lui Putin de la München, pînă şi autiştii puteau auzi – Rusia se întoarce”.

”Noua ordine mondială” a lui Putin

La München, în 10 februarie 2007 Putin a ţinut pentru prima dată un discurs, la Conferinţa pe teme de Securitate, ce are loc an de an în acest oraş. El a lansat atunci atacuri dure la adresa Statelor Unite, calificînd în acelaşi timp politica Kremlinului faţă de Cecenia (în vremea celui de-al doilea război) drept ”justă şi ”de succes”. Corespondenţii de presă au notat în acea vreme că, ascultînd discursul lui Putin, ”nu puţini au avut senzaţia că se află încă în perioada războiului rece”. Participarea liderului de la Moscova la Conferinţa pe teme de Securitate de la München a fost numai un prilej, o ocazie pentru Putin să-şi lanseze critica în termeni extrem de duri la adresa Alianţei Nord-Atlantice.

În urmă cu 15 ani, liderul rus afirma că se simte provocat prin extinderea NATO în răsăritul continentului şi prin sistemul antirachetă, care urma să fie instalat în Europa centrală şi de est, socotindu-le semne ale ”politicii externe agresive, promovată de Statele Unite”, a spus Putin. “Asistăm la un uz de forţă necontrolat, la folosirea forţei militare în relaţiile internaţionale şi acest lucru stîrneşte conflicte după conflicte, în lume. Iar consecinţa este că nu avem suficientă putere, să găsim o soluţie viabilă la aceste probleme”. În prezent, el a ”reactivat” mesajul anti-occidental, mascat atunci într-unul anti-război. Din acest motiv, a fost scos acum din vocabularul politic al acestor zile de la Moscova termenul de ”război”. Chiar dacă asta e, ceea ce se întîmplă în Ucraina.

Citit astfel, articolul lui Petr Akopov e mai important decît pare la prima vedere şi n-a fost, cred eu, valorificat tot conţinutul său de informaţii, care prezintă inclusiv strategia globală ”post-Ucraina” a Rusiei şi planurile măreţe ale lui Vladimir Putin, în cazul supunerii Ucrainei. Înainte de toate, Akopov vorbeşte şi de sancţiunile Occidentului, de care Rusiei nu-i pasă – ea şi-a îndeplinit (ba bine că nu!) ”destinul istoric”: ”Acum, Occidentul încearcă să pedepsească Rusia, pentru faptul că s-a întors, pentru că nu şi-a justificat planurile de profit pe cheltuiala sa, pentru că nu a permis extinderea spaţiului vestic spre est. Căutînd să ne pedepsească, Occidentul crede că relaţiile cu el sînt de o importanţă vitală pentru noi. Dar acest lucru de mult nu mai e astfel – lumea s-a schimbat, şi asta o înţeleg foarte bine nu doar europenii, ci şi de anglo-saxonii, care conduc Occidentul. Nicio presiune occidentală asupra Rusiei nu va duce la nimic. Pierderi în confruntare vor fi de ambele părţi, dar Rusia este pregătită pentru ele, moral şi geopolitic. Dar pentru Occident însuşi, o creştere a gradului de confruntare atrage costuri uriaşe”.

Akopov prevesteşte, nici mai mult, nici mai puţin, decît prăbuşirea Europei, ”al cărei secol (mai precis, o jumătate de mileniu) de conducere globală s-a încheiat”.  Şi continuă: ”Pentru că construcţia unei noi ordine mondiale – şi aceasta este cea de-a treia dimensiune a evenimentelor actuale – se accelerează, iar contururile ei sînt din ce în ce mai clar vizibile. O lume multipolară a devenit în sfîrşit o realitate – operaţiunea din Ucraina nu este capabilă să mobilizeze pe nimeni, decît Occidentul împotriva Rusiei. Pentru că restul lumii vede şi înţelege perfect – acesta este un conflict între Rusia şi Occident, acesta este un răspuns la expansiunea geopolitică a atlantiştilor, aceasta este întoarcerea Rusiei a spaţiului său istoric şi a locului său în lume”.

Dar, de fapt, Ucraina a stricat cu totul planurile şi, fără îndoială, Putin e la limita nervilor, din acest motiv: pur şi simplu, povestea cu ”buturuga mică şi carul mare” a funcţionat, în acest caz. De aici şi ieşirile sale nervoase, care n-au nimic din ”nebunia” de care încearcă să-l acuze anumite cercuri din occident, scuzîndu-l totodată, şi fără să vrea. Nu e nebun deloc. Putin este un individ îndeobşte rece şi foarte calculat. Cu cîteva idei şi principii. Antioccidentalismul său funciar, dublat de dorinţa arzătoare de a vedea Rusia puternică din nou, ca pe vremea URSS-ului, astfel sporindu-şi sieşi puterea, sînt cele principale. Restul fac parte din arsenalul mijloacelor, prin care vrea să-şi atingă scopul, de a slăbi occidentul şi a reclădi, pe cît posibil pe ruinele lui, imperiul rus. În fruntea unei ”noi ordini mondiale”.

Cum va arăta aceasta, ne dezvăluie tot valorosul articol al lui Petr Akopov, căruia după părerea mea, spun din nou, nu i s-a acordat, pînă acum, importanţa cuvenită:  ”China şi India , America Latină şi Africa, lumea islamică şi Asia de Sud-Est – nimeni nu crede că Occidentul conduce ordinea mondială, cu atît mai puţin stabileşte regulile jocului. Rusia nu numai că a provocat Occidentul, ci a arătat că epoca dominaţiei globale occidentale poate fi considerată complet şi definitiv încheiată. Lumea nouă va fi construită de toate civilizaţiile şi centrele de putere, în mod firesc, împreună cu Occidentul (unit sau nu) – dar nu în condiţiile lui şi nici după regulile sale”. Ci ale Rusiei – se subînţelege.

Articolul de mai sus, al cărui conţinut a fost stabilit anterior la Kremlin pentru ”ceasul victoriei” şi a fost publicat, din greşeală în cel al dezastrului, e cea mai bună dovadă că Vladimir Vladimirovici Putin nu e deloc nebun. Faptele sale, da, frizează o nebunie criminală. Dar ceea ce e într-adevăr înfricoşător e că ele aparţin unui om rece şi calculat, care îşi urmează paşii şi e gata să facă orice, pentru a-şi atinge scopurile. De aici, şi pericolul pe care-l reprezintă în realitate Putin – şi care ar trebui să înfioare o lume întreagă. Pentru că nu se va da în lături de la nimic, atunci cînd un ”nimic” precum Ucraina îi stă în cale, în faţa lumii întregi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici