3 august 1936 - Jesse Owens, un atlet olimpic de culoare, îl sfidează pe Adolf Hitler

Jesse Owens a fost unul dintre cei mai remarcabili atleţi ai secolului XX, care a sfidat regimul nazist al lui Adolf Hitler prin performanţele sale extraordinare la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936.

Urmărește
878 afișări
Imaginea articolului 3 august 1936 - Jesse Owens, un atlet olimpic de culoare, îl sfidează pe Adolf Hitler

Un sportiv non-arian îi ruinează conceptele rasiale ale lui Hitler 

Pe 3 august, Owens (12 septembrie 1913 – 31 martie 1980) a câştigat prima sa medalie de aur la proba de 100 de metri, învingându-şi coechipierul Ralph Metcalfe şi pe olandezul Tinus Osendarp, cu timpul de 10,3 secunde. A fost o victorie istorică, care a contrazis teoria lui Hitler despre superioritatea rasei ariene şi a demonstrat talentul şi demnitatea sportivilor afro-americani.

El a atins faima internaţională la Jocurile Olimpice de vară din 1936 de la Berlin , Germania, prin câştigarea a patru medalii de aur: 100 de metri, săritura în lungime, 200 de metri şi ştafeta 4 × 100 de metri. El a fost cel mai de succes atlet de la Jocurile Olimpice din 1936, şi, în calitate de bărbat de culoare, i s-a adus credit că  „a zdrobit mitul supremaţiei ariene al lui Hitler”. 

Owens nu a fost singurul sportiv afro-american care a excelat la Berlin. Alţi 17 atleţi au participat la diverse discipline şi au obţinut împreună opt medalii de aur, trei de argint şi trei de bronz.

Ei au reprezentat cu mândrie ţara lor şi au arătat lumii întregi că nu există diferenţe esenţiale între rase. 

Olimpicii au devenit eroii veritabili ai Jocurilor Olimpice din 1936, care au rămas în istorie ca simbol al rezistenţei şi al speranţei în faţa tiraniei fasciste şi a urii rasiale. 

După ce Owens şi-a câştigat prima medalie, Hitler, nedorind să recunoască abilitatea unui sportiv non-arian, a părăsit stadionul. Hitler nu s-a întâlnit şi nu a dat mâna cu Owens. 

Owens nu s-a simţit ofensat din cauza lui Hitler, ci mai degrabă din cauza preşedintelui american, Franklin Roosevelt 

Totuşi, potrivit reporterului sportiv şi autorului Paul Gallico, Hitler i-a făcut un salut nazist prietenos cu braţul îndoit în timp ce era aşezat”. Owens însuşi a confirmat ulterior acest incident. 

Dar Owens nu s-a simţit ofensat din cauza lui Hitler.

S-a simit mai degrabă neglijat de propriul său preşedinte american, Franklin D. Roosevelt.

La o lună după Jocurile Olimpice, Owens a spus mulţimii, „Hitler nu m-a refuzat – a fost Roosevelt cel care m-a respins.

Preşedintele nici măcar nu mi-a trimis o telegramă”.

Roosevelt nu a recunoscut niciodată în mod public victoriile lui Owens sau al vreunuia dintre cei 18 afro-americani care au concurat la Jocurile Olimpice de la Berlin.

Doar olimpienii albi au fost invitaţi la Casa Albă în 1936.

Cel mai probabil, Roosevelt nu a vrut să rişte să piardă sprijinul democraţilor din sud, de aceea, nu era interesat de problema rasială.

Olimpicii de culoare care au concurat la Berlin nu au fost recunoscuţi de Casa Albă decât în ​​2016, când  fostul preşedinte Barack Obama le-a invitat rudele atleţilor la un eveniment de celebrare a vieţii şi realizărilor lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici