- Home
- Externe
- (09.08.2023, 13:47)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
9 august 1945: Nagasaki este al doilea oraş bombardat nuclear din istorie
- Unul dintre cele mai tragice şi controversate evenimente din istoria omenirii a fost bombardarea nucleară a oraşului Nagasaki de pe 9 august 1945.
- Acest atac a fost al doilea şi ultimul de acest fel din Cel de-al Doilea Război Mondial, după cel de la Hiroshima, care avusese loc cu trei zile înainte.
- Scopul declarat al bombardamentelor atomice a fost de a forţa Japonia să capituleze şi să pună capăt războiului cât mai repede posibil, dar mulţi istorici şi critici au pus la îndoială necesitatea şi moralitatea acestor acţiuni.
Urmărește
927 afișări
Public Domain
Bombardamentul de la Nagasaki a fost efectuat de un avion american B-29, numit Bockscar, care a decolat de pe insula Tinian din Oceanul Pacific.
Bomba atomică, numită „Fat Man”, avea o putere echivalentă cu 21 de kilotone de TNT şi conţinea plutoniu ca material fisionabil.
Iniţial, ţinta aleasă pentru bombardament era oraşul Kokura, dar din cauza norilor şi fumului, echipajul nu a putut identifica clar oraşul. Astfel, s-a decis să se schimbe ţinta cu Nagasaki, care era un oraş industrial şi portuar important pentru Japonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
La ora 11:02, bomba a fost lansată de la o altitudine de aproximativ 9.500 de metri şi a explodat la 500 de metri deasupra solului, în apropierea văii Urakami.
Explozia a creat un glob de foc uriaş, care s-a extins rapid şi a generat o undă de şoc devastatoare.
Temperatura la sol a ajuns la peste 4.000 de grade Celsius, iar radiaţiile ionizante au afectat grav organismele vii.
Oraşul a fost distrus în proporţie de 44%, iar clădirile, podurile, fabricile şi liniile ferate au fost avariate sau distruse.
Numărul exact al victimelor bombardamentului este greu de stabilit, dar se estimează că între 40.000 şi 80.000 de oameni au murit imediat sau în aceeaşi zi din cauza exploziei, arsurilor, traumelor sau radiaţiilor.
Alţi zeci de mii au murit în lunile şi anii următori din cauza rănilor, bolilor sau cancerului provocate de radiaţii. Supravieţuitorii bombardamentului au fost numiţi hibakusha şi au suferit nu numai fizic, ci şi psihic şi social.
Mulţi dintre ei au fost discriminaţi sau marginalizaţi în societatea japoneză, care îi considera impuri sau contaminaţi.
Bombardamentul de la Nagasaki a avut un impact decisiv asupra cursului războiului şi a istoriei ulterioare.
La 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunţat capitularea necondiţionată a Japoniei şi sfârşitul războiului. Totodată, bombardamentul a marcat începutul erei nucleare, în care mai multe state au dobândit capacitatea de a produce şi folosi arme nucleare. Bombardamentul a ridicat şi numeroase probleme etice, juridice şi politice privind folosirea armelor nucleare în război sau în scopuri paşnice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe