- Home
- Externe
- LONDRA, (08.12.2015, 15:28)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty: Statul Islamic a profitat de pe urma transferurilor iresponsabile de armament către Irak
Transferuri "iresponsabile" de armament către Irak se află la originea redutabilului arsenal folosit de către Statul Islamic (SI), subliniază Amnesty International (AI) într-un raport publicat marţi, în care îndeamnă la controale mai stricte, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
984 afișări
Amnesty: Statul Islamic a profitat de pe urma transferurilor iresponsabile de armament către Irak (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)
"Arsenalul imens şi variat pe care-l foloseşte gruparea armată ilustrează felul cum comerţul iresponsabil cu armament alimentează atrocităţi la scară largă", denunţă Patrick Wilcken, un cercetător de la Amnesty.
"O proastă reglementare şi o absenţă a supravegherii enormelor fluxuri de armament către Irak, (care durează) de mai multe decenii, au fost o mană pentru SI şi alte grupări armate, care au avut un acces fără precedent la puterea de foc", apreciază el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Arme fabricate în străinătate, pe care SI şi le-a însuşit atunci când a cucerit oraşul Mosul, în iunie 2014, au fost utilizate la cucerirea altor teritorii şi la comiterea unor crime ale căror victime sunt civilii, subliniază Amnesty în raport.
Organizaţia jihadistă a preluat, de asemenea, controlul asupra unei cantităţi importante de armament atunci când a cucerit baze ale armatei şi poliţiei atât la Fallujah, Saqlawiya şi Ramadi (situate în vestul Irakului), dar şi la Tikrit (nord), cât şi în Siria.
Operaţiunile lansate de către forţele guvernamentale în vederea recuceririi oraşului Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, sunt afectate de cele peste "100 de vehicule blindate de luptă, inclusiv tancuri" pe care SI şi le-a însuşit, raportează Amnesty.
SI distribuie armamentul pe care şi l-a însuşit pe diverse fronturi. Astfel, armamentul asupra căruia a preluat controlul la Mosul a fost folosit, doar două săptămâni mai târziu, la aproximativ 500 de kilometri depărtare, în nordul Siriei.
"Semnal de alarmă"
SI foloseşte armament şi muniţie provenind din cel puţin 25 de ţări, inclusiv - o bună parte - din Rusia, ca de exemplu puşca de asalt de tip Kalaşnikov.
Jihadiştii luptă, de asemenea, cu puşti Tabuk de fabricaţie irakiană, Bushmaster E28 de fabricaţie americană, CQ chinezeşti, G36 germane sau FAL belgiene.
Stocurile de armament ale armatei irakiene au fost "umflate" în timpul Războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988), prezentat în raport drept "un moment major în dezvoltarea pieţei globale a armamentului modern".
Irakul a fost de asemenea "inundat" de armament după invazia condusă de către Statele Unite, în 2003, iar acest flux a continuat în baza unor acorduri încheiate după retragerea americană, în 2011.
Amnesty subliniază că ţările exportatoare - inclusiv cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - erau deplin conştiente de riscurile pe care le implică transferuri de armament către Irak, o ţară în care corupţia este "endemică", iar mecanismele de control foarte slabe.
"Consecinţele - în Irak şi în regiunea din jurul ţării - proliferării armelor şi abuzurilor au distrus deja vieţile şi mijloacele de subzistenţă a milioane de persoane şi reprezintă totodată o ameninţare permanentă", subliniază Wilcken.
"Consecinţele transferurilor iresponsabile de armament în Irak şi în Siria şi însuşirea acestora de către SI trebuie să fie un semnal de alarmă pentru exportatorii de armament din întreaga lume", a subliniat cercetătorul.
Amnesty îndeamnă la introducerea unui embargo total asupra livrărilor de armament către forţe guvernamentale siriene şi la o reglementare în sensul "prezumţiei refuzului" exportului de armament către Irak, care să condiţioneze transferurile de evaluări stricte.
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) îndeamnă, de asemenea, la ratificarea Tratatului privind Transferul de Armament (TTA) de către ţările care nu au făcut încă acest lucru - inclusiv Statele Unite, Rusia şi China.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe