- Home
- Externe
- (10.07.2024, 11:59)
- Marcela Feraru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce îl aşteaptă pe Rutte în mandatul său de Secretar General al NATO. Fostul Premier olandez are reputaţia de a obţine compromisuri
- Rutte va trebui să facă faţă diviziunilor între aliaţi şi unor momente de incertitudine în Franţa şi SUA.
- Noul secretar general va trebui să sprijine un pol european de apărare în cadrul NATO.
- Mark Rutte nu a ezitat să se ciocnească cu Donald Trump în timpul preşedinţiei acestuia.
Urmărește
280 afișări
Ce îl aşteaptă pe Rutte în mandatul său de Secretar General al NATO. Fostul Premier olandez are reputaţia de a obţine compromisuri
Mark Rutte îi succede norvegianului Jens Stoltenberg în funcţia de secretar general al NATO într-un moment de mare incertitudine pentru două mari puteri din Alianţă, Statele Unite şi Franţa.
Care sunt calităţile care l-au propulsat pe Rutte în această funcţie?
Timp de un an şi jumătate, Preşedintele Statelor Unite a vrut să îi încredinţeze frâiele organizaţiei acestui politician experimentat în compromis şi capabil să se dea deoparte pentru a lăsa aliaţii să găsească poziţii comune. „Joe Biden i-a cerut de două ori să candideze pentru această funcţie. Mark Rutte a refuzat cu încăpăţânare. În vara lui 2023, după ce a anunţat demisia guvernului său, el a indicat administraţiei americane că dacă Preşedintele i-ar pune din nou întrebarea, răspunsul lui ar fi diferit”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Această desemnare nu a fost un proces uşor. Dacă marii aliaţi, Paris, Berlin şi Londra, l-au susţinut rapid, liderul olandez a trebuit să convingă Ankara şi Budapesta, două capitale cu care Rutte nu era în relaţii deosebit de bune.
Care sunt provocările care îl aşteaptă pe Mark Rutte?
Noul secretar general se va confrunta cu o serie de provocări politice şi militare. În timp ce războiul este încă în toi la graniţa NATO, perspectiva unei realegeri a lui Donald Trump în Statele Unite, atitudinea sfidătoare a lui Viktor Orban sau dificultatea de a obţine un nou guvern în Franţa, aduc un număr de incertitudini cu privire la Alianţă.
Mark Rutte, care îşi vă prelua funcţia abia în septembrie, nu este prezent la Washington dar îi va reveni să pună în aplicare deciziile luate de aliaţi la Summit. NATO vă prelua în special multe dintre funcţiile asumate astăzi doar de Statele Unite în ceea ce priveşte transferurile de arme în Ucraina sau pregătirea soldaţilor ucraineni.
Aceste evoluţii ar trebui să facă NATO mai autonomă în sprijinul său pentru Ucraina. Fapt cu atât mai important pentru Mark Rutte, cu cât peisajul politic al aliaţilor ar putea evolua semnificativ în următoarele luni, ceea ce ar putea submina unitatea organizaţiei în sprijinul ei pentru Kiev.
Viktor Orban, a introdus deja o pană în unitatea celor treizeci şi doi de aliaţi. Franţa nu are astăzi o majoritate clară după alegerile de duminică, ceea ce îl slăbeşte atât pe Preşedintele său, Emmanuel Macron, cât şi vocea Franţei în cadrul organizaţiei. Pentru secretarul general, cea mai mare incertitudine rămâne legată de alegerile americane din 4 noiembrie. O întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea conduce la o dezinvestire americană, dacă nu o retragere totală din Alianţă.
Cum va gestiona Rutte aceste puncte de tensiune?
Atlantistul Rutte nu a ezitat niciodată să se angajeze în raporturi de putere cu Donald Trump. „Pentru Europa, este o oportunitate de a dezvolta, în sfârşit, un pilon european în cadrul Alianţei”, apreciază un expert NATO pentru Le Monde. Europenii trebuie să-şi dezvolte propriile forţe şi să nu mai depindă de Statele Unite pentru securitatea lor. Dacă Joe Biden îşi va menţine poziţia, europenii vor trebui să apuce şi ei această cale, pentru că acum aceasta este direcţia istoriei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Racheta rusească ce a lovit spitalul de copii din Kiev are zeci de componente occidentale în ea - analiză
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe