Criza politică din Bulgaria: Partidul de centru-dreapta GERB încearcă să formeze un guvern minoritar

  • Partidul de centru-dreapta GERB din Bulgaria va încerca să formeze un guvern minoritar.
  • Reprezentantul partidului pro-european a primit, luni, mandatul de la preşedintele Bulgariei.
  • Ţara străbate o lungă perioadă de instabilitate politică în care au fost convocate mai multe alegeri anticipate.
137 afișări
Imaginea articolului Criza politică din Bulgaria: Partidul de centru-dreapta GERB încearcă să formeze un guvern minoritar

Criza politică din Bulgaria: Partidul de centru-dreapta GERB încearcă să formeze un guvern minoritar

Preşedintele bulgar Rumen Radev i-a înmânat luni lui Rosen Zhelyazkov, de la partidul de centru-dreapta GERB, un mandat pentru a încerca să formeze un guvern. Asta după ce GERB a câştigat cele mai multe locuri la alegerile parlamentare de pe 8 iunie. Partidul pro-european a câştigat câştigat 68 de locuri în parlamentul de 240 de locuri, potrivit Reuters. Pentru a avea majoritate, GERB a încercat să se alieze cu alte două partide, dar demersul a eşuat.

Rosen Zhelyazkov, un fost preşedinte al parlamentului, a declarat după ce a primit mandatul că pregăteşte o propunere pentru un guvern minoritar. Propunerea va fi supusă aprobării peste câteva zile în Parlament.

Alegerile din iunie au fost declanşate de prăbuşirea în martie a unei coaliţii formată din GERB şi partidul relativ nou, reformist, We Continue the Change (PP).

Cele două partide, ambele pro-UE, sunt divizate de rivalităţi personale şi de neîncredere. PP a câştigat 39 de locuri la alegeri, în spatele Mişcării pentru Drepturi şi Libertate, reprezentând în principal minoritatea etnică turcă a Bulgariei, care a câştigat 47 de locuri. Partidul ultranaţionalist Revival a obţinut 38 de locuri, demonstrând încă o dată diferenţele mari de opinie din rândul societăţii bulgare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici