- Home
- Externe
- WASHINGTON, (28.07.2014, 18:32)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Libertatea presei este în pericol în SUA din cauza programului de supraveghere al NSA
Supravegherea la scară largă efectuată de serviciile de informaţii americane începe să aibă impact asupra libertăţii presei şi democraţiei, denunţă un raport publicat luni de cea mai mare asociaţie americană de apărare a libertăţilor civile.
Urmărește
166 afișări
Libertatea presei este în pericol în SUA din cauza programului de supraveghere al NSA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Studiul realizat de puternica Uniune Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) şi organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch se sprijină pe 92 de interviuri ale unor jurnalişti, avocaţi, foşti şi actuali oficiali guvernamentali. Concluzia sa este fără echivoc: programele de supraveghere create de Washington în scopul de a contracara atentatele au subminat libertatea presei, dreptul publicului la informare şi dreptul de a obţine ajutor juridic.
"Activitatea jurnaliştilor şi avocaţilor este în centrul democraţiei noastre", subliniază autorul documentului, Alex Sinha. "Când munca lor este afectată, şi noi suntem afectaţi", adaugă el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Grupul persoanelor intervievate include 46 de jurnalişti de la diverse instituţii media, dintre care mai mulţi laureaţi ai prestigiosului premiu Pulitzer.
Ei explică faptul că dezvăluirile lui Edward Snowden privind amploarea supravegherii desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) au determinat sursele obişnuite ale jurnaliştilor să se gândească de două ori înainte de a vorbi cu presa, chiar în discuţii confidenţiale, de teama pierderii accesului la informaţiile secrete sau de teamă că ar putea fi urmărite penal pentru scurgeri de informaţii.
Din ce în ce mai mulţi jurnalişti folosesc tehnici elaborate pentru codificarea comunicaţiilor, descrie raportul. Unii nu vorbesc decât de pe cartele preplătite sau evită cu grijă Internetul.
"Au fost deja opt dosare penale împotriva unor surse (în timpul administraţiei Barack Obama, n.red.), faţă de trei anterior, iar acest lucru nu a trecut neobservat de către noi şi sursele noastre", a explicat Charlie Savage, reporter la New York Times şi laureat al premiului Pulitzer.
Un grup format din 42 de avocaţi în drept penal, civil şi din sistemul judiciar militar a descris, de asemenea, un mediu din ce în ce mai nefavorabil confidenţialităţii. Unii avocaţi susţin că folosesc tehnici similare cu cele ale jurnaliştilor pentru a evita să fie supravegheaţi pe Internet.
"Sunt furios la ideea că trebuie să mă comport ca un traficant de droguri pentru a proteja confidenţialitatea clienţilor mei", se plânge un avocat intervievat de ACLU.
"Statele Unite se prezintă ca un model de libertate şi democraţie, dar propriile lor programe de supraveghere ameninţă valorile pe care ar trebui să le reprezinte", afirmă Alex Sinha.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:15
Lukaşenko refuză observatorii OSCE la alegerile prezidenţiale din Belarus
-
astăzi, 11:06