Proiect legislativ în Germania, care prevede pedespe de până la trei ani de închisoare pentru dopaj

Miniştrii germani ai Justiţiei şi Internelor au prezentat, miercuri, un proiect de lege, care prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru sportivii găsiţi vinovaţi de dopaj.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Proiect legislativ în Germania, care prevede pedespe de până la trei ani de închisoare pentru dopaj

Proiect legislativ în Germania, care prevede pedespe de până la trei ani de închisoare pentru dopaj (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Obiectivul acestei legi este de a păstra integritatea sportului şi de a combate dopajul. Textul pe care îl prezentăm este o lege eficientă, scurtă şi clară, dar totodată o lege care demonstrează fermitate. Sportul în Germania are o mare semnificaţie socială, sportul generează modele, mai ales pentru tineri, sportul este un ambasador al Germaniei în lume. Astfel, există un interes public considerabil în a-l proteja de evoluţii şi influenţe negative", a declarat Thomas de Maiziere, ministrul de Interne.

La rândul său, Heiko Maas, ministrul Justiţiei, a apărat dispoziţia care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru dopaj, calificând-o drept o decizie importantă. "Noi dorim să arătăm că, la nivelul statului, nu suntem dispuşi să lăsăm dopajul să păteze imaginea sportului", a precizat Maas.

Potrivit iniţiatorilor, textul ar trebui să sporescă presiunea asupra celor care trişează şi se va concentra doar pe sportivii germani de performanţă, cei circa 7.000 de atleţi care figurează pe listele agenţiei naţionale antidoping (NADA).

Adoptarea proiectului este prevăzută pentru anul viitor, după o dezbatere în Parlament. În afara pedepselor cu închisoarea, articolul 4 al acestei legi prevede amenzi şi confiscarea eventualelor premii primite pentru performanţe obţinute cu ajutorul dopajului. Totodată, textul trebuie să simplifice schimbul de informaţii între parchete, instanţe şi NADA.

Preşedintele Comitetului Olimpic German (DOFB), Alfons Harmann, a salutat, într-o intervenţie televizată, la ARD, proiectul care reprezintă "cerinţele principale" ale lumii sportului: "În linii mari, ceea ce a prezentat Guvernul merge exact în direcţia pe care o luăm în considerare."

Sunt însă şi persoane mai puţin entuziasmate, precum Werner Franke, biolog implicat în lupta antidoping, sau Ines Geipel, preşedintele unei asociaţii a victimelor dopajului, care denunţă o stigmatizare a sportivilor.

"Ştim că dopajul este un sistem în care există numeroase interese în joc şi acum am ales încă o variantă de oaie neagră, cu sportivii în rolul răufăcătorilor", a comentat Geipel, la Radio SWRinfo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici