- Home
- Externe
- (05.09.2014, 14:38)
- Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la summitul NATO, Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rasmussen: NATO va avea o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari. Polonia şi România vor să găzduiască instalaţii NATO
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat vineri că nu a fost încă luată o decizie privind locul unde vor fi amplasate instalaţiile de recepţie în estul Europei, notând că statele baltice, Polonia şi România şi-au exprimat intenţia de a găzdui astfel de facilităţi. Rasmussen a anunţat că NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, unde va exista un comandament special. Rasmussen, a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii".
Urmărește
2484 afișări
Anders Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Polonia şi România au indicat că vor să găzduiască instalaţii NATO
"Am convenit astăzi să menţinem o prezenţă şi o activitate continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, pe bază de rotaţii", a explicat secretarul general.
Organizarea militară a acestei noi forţe nu va fi finalizată înainte de sfârşitul acestui an. "Trebuie văzut unde anume vor fi localizate instalaţiile de recepţie. Dar până în prezent, am notat că statele baltice, Polonia şi România au indicat că vor să găzduiască astfel de instalaţii", a precizat Rasmussen, evitând cuvântul "baze", care riscă să provoace furia Rusiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Oreshnik, racheta minune a lui Vladimir Putin cu care face ravagii în Ucraina, este reuşita Vestului decadent
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
NATO şi Rusia au semnat în 1997 un "Act fondator" în care Aliaţii promit să nu instaleze baze permanente în fostele membre ale Pactului de la Varşovia.
"Vârful de lance" operaţional al NATO este menit să le permită Aliaţilor să se apere şi în faţa altor crize din lume, în special pe flancul sud-estic, odată cu avansarea islamiştilor din gruparea Statul Islamic în Irak şi Siria sau în sudul Mediteranei.
Pe de altă parte, Polonia va găzdui următorul summit al şefilor de stat ai Alianţei la Varşovia, peste doi ani. Acesta este de asemenea "un semnal foarte puternic" şi o confirmare a "prezenţei mai vizibile a NATO în est", a afirmat Rasmussen.
Citeşte şi:
Ducaru: Oferta de a găzdui echipamente şi trupe nu poate decât să consolideze securitatea noastră
Rasmussen:NATO menţine o prezenţă continuă aeriană, terestră, navală în est şi comandament special
Rasmussen a anunţat că NATO a aprobat, la summit-ul din Ţara Galilor, un plan de răspuns rapid pentru a întări apărarea colectivă a Alianţei şi pentru a demonstra solidaritatea şi determinarea aliaţilor.
Secretarul general al NATO a menţionat că în prezent mediul de securitate este foarte impredictibil - Rusia atacă Ucraina, în Orientul Mijlociu se manifestă violenţa extremă, iar instabilitatea din Nordul Africii este în creştere.
”În aceste vremuri tulburi, NATO trebuie să fie pregătită pentru a-şi apăra aliaţii, pe toate tipurile de ameninţări”, a continuat Rasmussen.
”Am făcut deja paşi imediaţi pentru a mări apărarea noastră. Astăzi, am decis că vom menţine o prezenţă continuă şi activităţi în aer, pe teren şi pe mare, în partea estică a Alianţei, prin rotaţie”, a anunţat Rassmusen.
Creăm o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari pentru a susţine aliaţii
Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezintă un mesaj, şi anume că NATO îşi protejează toţi aliaţii, în orice moment.
De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezintă un mesaj şi către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe".
El a mai spus că în contextul în care Rusia atacă Ucraina, NATO trebuie să fie pregătită pentru a lua măsurile pentru a proteja aliaţii.
Rasmussen a mai afirmat că deja există o forţă de răspuns a NATO, o forţă multinaţională, care cuprinde atât trupe terestre, maritime şi aeriene, care poate fi desfăşurată oriunde în lume, pentru "apărare colectivă" sau pentru managementul crizelor.
"Astăzi, am decis să creăm ceea ce eu aş numi «un vârf de lance», în cadrul forţei noastre de reacţie", a mai menţionat Anders Fogh Rasmussen, precizând că această forţă va cuprinde câteva mii de trupe terestre, care sunt pregătite, în orice moment, să fie desfăşurate, în aer, pe mare sau terestru.
Citeşte şi:
COMENTARIU: Rusia a împins Ucraina mai aproape de NATO, dar Alianţa este prea precaută pentru a o integra
Citeşte şi:
Summit-ul NATO din Ţara Galilor, într-un resort de lux, sub semnul unor măsuri de securitate excepţionale - FOTO
Citeşte şi:
Băsescu: NATO şi Rusia nu pot merge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe