LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 856. Rusia atacă la Dnipro cu rachete, civili puşi în pericol / Kremlinul ascultă de Vatican, nu doar de arabi: a eliberat 10 prizonieri / Moscova cere socoteală Japoniei

  • Zelenski: „Ucraina nu doreşte ca războiul să dureze ani de zile”.
  • Un bombardament a distrus staţia de monitorizare a radiaţiilor de la centrala nucleară Zaporojie.
  • Sprijinul pentru Ucraina, o tematică discutată în cadrul dezbaterii Trump vs Biden.
  • Dezbatere Trump vs Biden: Trump spune că cerinţele impuse de Putin pentru încetarea războiului „nu sunt acceptabile”
4078 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 856. Rusia atacă la Dnipro cu rachete, civili puşi în pericol / Kremlinul ascultă de Vatican, nu doar de arabi: a eliberat 10 prizonieri / Moscova cere socoteală Japoniei

Războiul din Ucraina, ziua 856. Acordul care ar putea schimba situaţia războiului împotriva Rusiei / Zelenski: „Ucraina nu doreşte ca războiul să dureze ani de zile”

UPDATE Zelenski: 10 prizonieri eliberaţi de Moscova

10 civili ucraineni ţinuţi captivi în Rusia au fost eliberaţi într-un acord negociat de Vatican. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus asta. „Am reuşit să aducem înapoi încă zece dintre oamenii noştri din captivitatea rusă”, a spus Zelenski într-o postare pe Telegram, împărtăşind o listă a oamenilor eliberaţi, inclusiv doi preoţi şi un politician tătar din Crimeea. Printre prizonierii eliberaţi de ruşi se numără şi vicepreşedintele Mejlis-ului poporului tătar din Crimeea, cel mai înalt organ executiv-reprezentativ al tătarilor din Crimeea, Neriman Dzhelal, capturat în 2021.

UPDATE Rachetă rusească în Dnipro: Cel puţin un mort şi 9 răniţi, inclusiv un nou-născut

Cel puţin o persoană a murit şi alte nouă au fost rănite, inclusiv un bebeluş de şapte luni, când racheta rusă a lovit blocul de nouă etaje din Dnipro. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul administraţiei regionale Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, la Telegram. Printre răniţi, două femei de 27 şi 30 de ani şi un bărbat de 29 de ani sunt în stare gravă. Două persoane sunt date dispărute şi sunt sub dărâmături.

UPDATE Rusia protestează faţă de Japonia în legătură cu exerciţiile comune cu ţările NATO

Rusia a protestat în faţa Japoniei pentru că Tokyo vrea să organizeze exerciţii militare comune pe insula Hokkaido şi l-a acuzat pe premierul Fumio Kishida că îşi pune ţara „pe calea unei escalade periculoase”. Ministerul rus de Externe, într-un comunicat, a spus că a fost făcută o plângere la ambasada Japoniei în legătură cu anunţul despre exerciţii care vor avea loc cu Germania şi Spania la sfârşitul lunii. În nota se menţionează că Tokyo a fost informat că este „categoric inacceptabil” să se angajeze în activităţi militare în largul coastei de est a Rusiei, mai ales ţinând cont de participarea membrilor NATO.

„Considerăm o astfel de activitate ca o potenţială ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse”, se arată în declaraţia ministerului. Japonia a sprijinit întotdeauna Ucraina de când a început invazia rusă în urmă cu mai bine de doi ani. De asemenea, Tokyo şi Moscova nu au reuşit să rezolve o dispută teritorială asupra a patru insule din Hokkaido. Disputa a împiedicat cele două părţi să încheie un tratat de pace de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când insulele au fost cucerite de Uniunea Sovietică.

UPDATE Zelenski: Rachetă rusă asupra civililor din Dnipro

În „Dnipro, o rachetă rusă a lovit direct un bloc de locuinţe. Patru etaje au fost distruse. Trei persoane rănite”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris acest lucru pe X, când sa referit la un alt atac rusesc împotriva civililor. „Salvatorii, lucrătorii sanitari şi toate serviciile care oferă toată asistenţa necesară sunt deja prezenţi la faţa locului”, a adăugat el. Zelenski a adăugat apoi „de aceea continuăm să reamintim tuturor partenerilor noştri că doar o cantitate şi o calitate suficiente a sistemelor de apărare aeriană şi determinarea lumii pot opri terorismul rusesc. Avem nevoie de aceste decizii. Avem nevoie de un scut aerian de încredere pentru Ucraina”.

UPDATE Putin se înarmează până-n dinţi

UPDATE Zelenski: Ne vom aminti mereu de vieţile sacrificate în luptă

„Ucraina îşi va aminti mereu de cei ale căror vieţi au fost sacrificate în luptă şi au devenit viaţa întregii noastre ţări. Împreună cu preşedintele Sloveniei, Natasa Pirc Musar, am onorat memoria apărătorilor Ucrainei căzuţi”. Preşedintele ucrainean scrie acest lucru pe X.

UPDATE Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace: Putin a pierdut deja războiul

„Ne aflăm într-un moment teribil şi de cotitură pentru Europa. În faţa catastrofei uriaşe pe care o reprezintă războiul din Ucraina - a susţinut laureata Premiului Nobel pentru Pace, Irina Scerbakova - . Europa s-a trezit, a reacţionat într-o manieră unitară şi a înţeles în sfârşit ameninţarea pe care o reprezintă Putin. Sper doar ca Occidentul să continue să fie puternic în răspunsul său faţă de Putin, căruia îi este mult de teamă. Şantajul lui Putin de a folosi arme nucleare este, de asemenea, un semn al fricii sale. Putin a atacat Ucraina pentru că era pe cale să devină o democraţie occidentală din toate punctele de vedere şi pentru el aceasta a reprezentat cea mai mare ameninţare la adresa regimului său de frică. Deci Putin a intervenit militar: se teme mai presus de orice de procesul de democratizare a fostelor naţiuni sovietice”.

UPDATE Danemarca se aşteaptă ca programul de livrare a avioanelor F-16 către Ucraina să fie respectat

Generalul-maior Jan Dam, şeful Forţelor Aeriene Regale Daneze, a declarat că se aşteaptă ca programul de livrare a avioanelor de luptă F-16 către Ucraina să fie respectat, scrie Ukrainska Pravda.

Oficial s-a anunţat că primul din cele 19 avioane F-16 va fi livrat de Danemarca Ucrainei în vară. Generalul-maior Dam nu a numit datele exacte.

"Din motive de securitate operaţională, nu pot spune nimic mai precis. Dar mă aştept ca programul să fie respectat. Şi veţi fi informaţi când avioanele vor fi gata în Ucraina", a spus el.

UPDATE Finlanda anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

Finlanda a anunţat la 28 iunie cel de-al 24-lea pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, constând în materiale de apărare în valoare de aproximativ 159 de milioane de euro, informează Kyiv Independent. 
 
Valoarea totală a asistenţei militare pe care Finlanda a acordat-o Ucrainei se ridică acum la 2,2 miliarde de euro, a declarat Ministerul finlandez al Apărării.

UPDATE Tusk: Este posibil ca Polonia să semneze un acord de securitate cu Ucraina înainte de summitul NATO

Polonia va semna aproape sigur un acord bilateral de securitate cu Ucraina înainte de summitul NATO din iulie de la Washington, a declarat premierul polonez, potrivit Deutsche Welle.

"Trebuie, împreună cu ministrul Apărării, să determin cum putem continua să ajutăm Ucraina, dar nu putem slăbi capacităţile de apărare ale Poloniei", a declarat premierul Donald Tusk reporterilor.

UPDATE O dronă ucraineană a lovit un depozit de combustibil în regiunea Tambov din Rusia

O dronă ucraineană a lovit un depozit de combustibil rusesc vineri dimineaţă, incendiindu-l, a declarat un guvernator regional rus, citat de Deutsche Welle.

„A izbucnit un mic incendiu care a fost izolat", a declarat Maxim Yegorov, guvernatorul regiunii Tambov din centrul Rusiei, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Nu au fost raportate victime.

UPDATE Dezbatere Trump vs Biden: Trump spune că cerinţele impuse de Putin pentru încetarea războiului „nu sunt acceptabile”

UPDATE Kremlinul reclamă „provocări” din partea dronelor americane deasupra Mării Negre şi pregăteşte un posibil răspuns

Ministrul Apărării de la Moscova a ordonat armatei ruse să elaboreze măsuri pentru a face faţă la ceea ce ministerul a numit "provocări" din partea dronelor strategice americane care operează deasupra Mării Negre, afirmând că acestea cresc riscul unei "confruntări directe" între Rusia şi NATO.
 
Într-o declaraţie din 28 iunie, Ministerul rus al Apărării a declarat că vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au fost utilizate pentru a efectua recunoaşteri şi pentru a găsi ţinte pentru "armele de înaltă precizie furnizate Forţelor Armate ale Ucrainei de către statele occidentale", potrivit Kyiv Independent.
 
"Acest lucru indică implicarea tot mai mare a SUA şi a ţărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev", a adăugat declaraţia.

UPDATE: SUA şi Rusia, confruntare în Consiliul de Securitate al ONU despre embargoul asupra armelor impus Coreei de Nord

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU din 28 iunie, Statele Unite vor confrunta Rusia cu privire la încălcarea embargoului asupra armelor impus Coreei de Nord, a declarat pentru Reuters ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, scrie Kyiv Independent. 

Phenianul se află din 2006 sub interdicţia ONU de a importa şi exporta arme.

Timp de aproape două decenii, Rusia, ca parte a Consiliului de Securitate al ONU, a sprijinit sancţiunile, menite să limiteze ambiţiile sale nucleare.

UPDATE Sprijinul pentru Ucraina, o tematică discutată în cadrul dezbaterii Trump vs Biden

Donald Trump a declarat încă o dată că va opri războiul dintre Rusia şi Ucraina dacă va fi ales preşedinte al Statelor Unite, chiar înainte de a prelua funcţia pe 20 ianuarie.

În cadrul primei dezbateri prezidenţiale oficiale, care a fost găzduită de CNN, Trump l-a acuzat pe Biden că a alocat sume mari de bani Ucrainei. Potrivit acestuia, acest lucru nu ar fi trebuit făcut, iar dacă el ar fi fost preşedinte, Putin nu ar fi început războiul.

UPDATE Un bombardament a distrus staţia de monitorizare a radiaţiilor de la centrala nucleară Zaporojie

Bombardamentele şi incendiile din apropierea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), ocupată de Rusia, au distrus recent o staţie externă de monitorizare a radiaţiilor, a raportat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) la 27 iunie, scrie Kyiv Independent.

Personalul de la centrala nucleară ZNPP a informat experţii AIEA că centrala a pierdut legătura cu staţia de monitorizare a radiaţiilor, care se află la 16 kilometri sud-vest de instalaţia principală, la 24 iunie. Pierderea staţiei limitează şi mai mult capacitatea externă a centralei de a detecta eliberarea de radiaţii în caz de urgenţă.

UPDATE Zelenski: „Ucraina nu doreşte ca războiul să dureze ani de zile”

Un plan de acţiune detaliat ar trebui să fie pregătit pentru a fi luat în considerare la cel de-al doilea summit de pace al Ucrainei în următoarele câteva luni, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski jurnaliştilor la Bruxelles pe 27 iunie, a raportat Ukrinform.

Un astfel de plan ar trebui să includă măsuri legate de „toate crizele" cauzate de invazia la scară largă a Rusiei, potrivit lui Zelenski.

Elveţia a găzduit summitul global pentru pace al Ucrainei în perioada 15-16 iunie, cu participarea a peste 90 de ţări şi organizaţii. 78 de state şi patru organizaţii au semnat comunicatul comun final al summitului pentru pace la 16 iunie. Alte nouă state au aderat la document după eveniment.

Kievul intenţionează să organizeze un al doilea summit mondial pentru pace înainte de sfârşitul anului 2024.

ŞTIREA INIŢIALĂ

SUA, Israelul şi Ucraina sunt în discuţii pentru a furniza Kievului până la opt sisteme de apărare antiaeriană Patriot, îmbunătăţindu-i dramatic capacitatea de a contracara atacurile aeriene ruseşti.

Deşi nu a fost finalizat, aranjamentul ar presupune ca sistemele Patriot să fie trimise mai întâi din Israel în SUA, înainte de a fi livrate Ucrainei.

Schiţele acordului, care ar marca o schimbare în relaţiile Israelului cu Moscova, au fost discutate între miniştri şi înalţi funcţionari din cele trei ţări, afirmă surse citate de Financial Times.

Israelul a declarat în aprilie că va începe să retragă cele opt baterii Patriot, care datează de mai bine de 30 de ani, şi să le înlocuiască cu sisteme mai avansate.

Însă bateriile, care au fost utilizate în războiul actual al Israelului cu Hamas, nu au fost încă scoase din uz din cauza temerilor că tensiunile cu grupul militant Hezbollah, susţinut de Iran, ar putea izbucni într-un război în toată regula.

Dacă va fi realizat, un astfel de transfer ar reprezenta o schimbare radicală în capacităţile defensive ale Ucrainei. Ţara dispune în prezent de cel puţin patru sisteme Patriot, furnizate atât de SUA, cât şi de Germania. De asemenea, România a anunţat că va dona un sistem Patriot Kievului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici