- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (30.06.2024, 17:44)
Studiu: „Substanţele chimice veşnice” sunt absorbite prin piele în cantităţi alarmante
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham aduce informaţii îngrijorătoare despre substanţele chimice PFAS, cunoscute şi sub numele de „substanţe chimice veşnice".
Urmărește
1114 afișări
Studiu: „Substanţele chimice veşnice” sunt absorbite prin piele în cantităţi alarmante
PFAS sunt o clasă de aproximativ 16.000 de compuşi chimici. Sunt folosite pentru a face produsele rezistente la apă, pete şi căldură.
Aceştia sunt numiţi „substanţe chimice veşnice" deoarece nu se descompun în mod natural şi s-a constatat că se acumulează la om.
Sunt legate de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer şi boli hepatice
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Studiul arată că absorbţia prin piele ar putea fi o „sursă semnificativă de expunere" la substanţe chimice toxice pentru totdeauna, relatează The Guardian.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham spun că au folosit ţesut crescut în laborator care imită pielea umană pentru a determina cât de mult poate fi absorbită o doză de compuşi PFAS. „Absorbţia prin piele ar putea fi o sursă semnificativă de expunere la aceste substanţe chimice nocive", a declarat autorul principal Oddný Ragnarsdóttir.
Oamenii sunt cel mai frecvent expuşi la aceste substanţe prin intermediul apei şi al alimentaţiei, însă în ultimii ani cercetătorii au luat în considerare din ce în ce mai mult inhalarea şi absorbţia cutanată. Aceasta din urmă este deosebit de îngrijorătoare din cauza gamei largi de produse care conţin PFAS şi care vin în contact cu pielea. Printre acestea se numără bandajele, hainele impermeabile, machiajul, produsele de îngrijire personală, tapiţeria, produsele pentru copii şi corzile de chitară.
Cercetătorii au aplicat mostre din 17 compuşi PFAS diferiţi pe modelul tridimensional de ţesut şi au măsurat proporţia de substanţe chimice care au fost absorbite.
Pielea a absorbit cantităţi „substanţiale" din 15 PFAS, inclusiv 13,5% din PFOA, unul dintre cele mai toxice şi comune tipuri de substanţe chimice. Pielea a absorbit încă 38% din doza de PFOA cu o aplicare mai lungă.
Autorităţile de reglementare din SUA au constatat că practic niciun nivel de expunere la PFOA în apa potabilă nu este sigur.
Unii oameni de ştiinţă şi oficiali din industrie au susţinut că PFAS utilizate în produsele de îngrijire personală sau în machiaj nu vor fi absorbite deoarece moleculele sunt ionizate, astfel încât pot respinge apa.
„Cercetarea noastră arată că această teorie nu este întotdeauna adevărată", a declarat Ragnarsdóttir.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Arheologii au descoperit urme de variolă în scheletele unor copii din secolul al XVI-lea
Citește și: Albinele pot detecta cancerul pulmonar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe