Studiu: „Substanţele chimice veşnice” sunt absorbite prin piele în cantităţi alarmante

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham aduce informaţii îngrijorătoare despre substanţele chimice PFAS, cunoscute şi sub numele de „substanţe chimice veşnice".

1067 afișări
Imaginea articolului Studiu: „Substanţele chimice veşnice” sunt absorbite prin piele în cantităţi alarmante

Studiu: „Substanţele chimice veşnice” sunt absorbite prin piele în cantităţi alarmante

PFAS sunt o clasă de aproximativ 16.000 de compuşi chimici. Sunt folosite pentru a face produsele rezistente la apă, pete şi căldură.

Aceştia sunt numiţi „substanţe chimice veşnice" deoarece nu se descompun în mod natural şi s-a constatat că se acumulează la om.

Sunt legate de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer şi boli hepatice

Studiul arată că absorbţia prin piele ar putea fi o „sursă semnificativă de expunere" la substanţe chimice toxice pentru totdeauna, relatează The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham spun că au folosit ţesut crescut în laborator care imită pielea umană pentru a determina cât de mult poate fi absorbită o doză de compuşi PFAS. „Absorbţia prin piele ar putea fi o sursă semnificativă de expunere la aceste substanţe chimice nocive", a declarat autorul principal Oddný Ragnarsdóttir.

Oamenii sunt cel mai frecvent expuşi la aceste substanţe prin intermediul apei şi al alimentaţiei, însă în ultimii ani cercetătorii au luat în considerare din ce în ce mai mult inhalarea şi absorbţia cutanată. Aceasta din urmă este deosebit de îngrijorătoare din cauza gamei largi de produse care conţin PFAS şi care vin în contact cu pielea. Printre acestea se numără bandajele, hainele impermeabile, machiajul, produsele de îngrijire personală, tapiţeria, produsele pentru copii şi corzile de chitară.

Cercetătorii au aplicat mostre din 17 compuşi PFAS diferiţi pe modelul tridimensional de ţesut şi au măsurat proporţia de substanţe chimice care au fost absorbite.

Pielea a absorbit cantităţi „substanţiale" din 15 PFAS, inclusiv 13,5% din PFOA, unul dintre cele mai toxice şi comune tipuri de substanţe chimice. Pielea a absorbit încă 38% din doza de PFOA cu o aplicare mai lungă.

Autorităţile de reglementare din SUA au constatat că practic niciun nivel de expunere la PFOA în apa potabilă nu este sigur.

Unii oameni de ştiinţă şi oficiali din industrie au susţinut că PFAS utilizate în produsele de îngrijire personală sau în machiaj nu vor fi absorbite deoarece moleculele sunt ionizate, astfel încât pot respinge apa.

„Cercetarea noastră arată că această teorie nu este întotdeauna adevărată", a declarat Ragnarsdóttir.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici