- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.06.2024, 18:08)
- Bianca Popa
Arheologii au descoperit urme de variolă în scheletele unor copii din secolul al XVI-lea
- Cercetătorii au identificat două schelete de copii din secolul al XVI-lea în Peru, care au fost victime ale osteomielitei varioloase, o infecţie rară cauzată de virusul variolic.
- Descoperirea din cimitirul Huanchaco oferă noi perspective asupra impactului colonizării europene timpurii asupra populaţiilor indigene, inclusiv a răspândirii bolilor infecţioase precum variola.
- Studiul subliniază importanţa înţelegerii epidemiologiei istorice şi a interacţiunii dintre colonişti şi comunităţile indigene în America de Sud în perioada de după cucerire.
Urmărește
157 afișări
Sursa foto: Huanchaco Archaeological Program
În Peru, cercetătorii au făcut o descoperire arheologică inedită: scheletele a doi copii din secolul al XVI-lea, afectaţi de variola, scrie Smithsonian Magazine. Găsite într-un cimitir în apropiere de Huanchaco, aceşti copii au căzut victime osteomielitei varioloase, o infecţie rară a oaselor cauzată de virusul variolei. Mormintele lor, parte a unui sit mai mare de înmormântări care include atât rămăşiţe coloniale europene, cât şi indigene Chimu-Inka, oferă perspective asupra impactului timpuriu al colonizării europene asupra Americii de Sud.
Huanchaco, deja cunoscut pentru importanţa sa arheologică datorită descoperirilor anterioare de morminte sacrificiale, a dezvăluit o altă parte din istorie cu aceste descoperiri. Prezenţa crucilor creştine şi a artefactelor europene alături de înmormântările indigene subliniază interacţiunile complexe dintre coloniştii europeni şi populaţiile locale.
Variola, introdusă în regiune de către exploratori europeni precum Francisco Pizarro în anii 1530, a devastat comunităţile indigene lipsite de imunitate la boală. Până în 1620, variola devastase peste 70% din populaţia indigenă de-a lungul coastei nordice a Perului. Copiii, cu sistemele lor imunitare vulnerabile, au constituit o parte semnificativă a înmormântărilor din cimitir.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Scheletele celor doi copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 2 ani, prezentau leziuni osoase extinse caracteristice osteomielitei varioloase, indicând o formă severă de infecţie cu variolă. Aceste descoperiri reprezintă primele cazuri documentate de osteomielită varioloasă în America de Sud, aruncând lumină asupra necazurilor bolilor infecţioase aduse de contactul european.
Cercetătoarea principală, Khrystyne Tschinkel, subliniază importanţa acestor descoperiri în înţelegerea epidemiologiei istorice a izbucnirilor coloniale timpurii din regiune. Studiind astfel de cazuri, istoricii pot reconstitui o naraţiune mai cuprinzătoare a transmiterii bolilor şi a impactului acestora asupra societăţilor indigene.
Aceste perspective arheologice nu numai că aprofundează înţelegerea pandemiilor trecute, dar oferă şi lecţii pentru provocările contemporane şi viitoare de sănătate publică. Prin examinarea interacţiunii dintre virusuri şi populaţiile umane de-a lungul timpului, cercetătorii îşi propun să contribuie la elaborarea unor strategii pentru gestionarea bolilor infecţioase emergente în lumea globalizată de astăzi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Albinele pot detecta cancerul pulmonar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump