Arheologii au descoperit urme de variolă în scheletele unor copii din secolul al XVI-lea

  • Cercetătorii au identificat două schelete de copii din secolul al XVI-lea în Peru, care au fost victime ale osteomielitei varioloase, o infecţie rară cauzată de virusul variolic.
  • Descoperirea din cimitirul Huanchaco oferă noi perspective asupra impactului colonizării europene timpurii asupra populaţiilor indigene, inclusiv a răspândirii bolilor infecţioase precum variola.
  • Studiul subliniază importanţa înţelegerii epidemiologiei istorice şi a interacţiunii dintre colonişti şi comunităţile indigene în America de Sud în perioada de după cucerire.
128 afișări
Imaginea articolului Arheologii au descoperit urme de variolă în scheletele unor copii din secolul al XVI-lea

Sursa foto: Huanchaco Archaeological Program

În Peru, cercetătorii au făcut o descoperire arheologică inedită: scheletele a doi copii din secolul al XVI-lea, afectaţi de variola, scrie Smithsonian Magazine. Găsite într-un cimitir în apropiere de Huanchaco, aceşti copii au căzut victime osteomielitei varioloase, o infecţie rară a oaselor cauzată de virusul variolei. Mormintele lor, parte a unui sit mai mare de înmormântări care include atât rămăşiţe coloniale europene, cât şi indigene Chimu-Inka, oferă perspective asupra impactului timpuriu al colonizării europene asupra Americii de Sud.

Huanchaco, deja cunoscut pentru importanţa sa arheologică datorită descoperirilor anterioare de morminte sacrificiale, a dezvăluit o altă parte din istorie cu aceste descoperiri. Prezenţa crucilor creştine şi a artefactelor europene alături de înmormântările indigene subliniază interacţiunile complexe dintre coloniştii europeni şi populaţiile locale.

Variola, introdusă în regiune de către exploratori europeni precum Francisco Pizarro în anii 1530, a devastat comunităţile indigene lipsite de imunitate la boală. Până în 1620, variola devastase peste 70% din populaţia indigenă de-a lungul coastei nordice a Perului. Copiii, cu sistemele lor imunitare vulnerabile, au constituit o parte semnificativă a înmormântărilor din cimitir.

Scheletele celor doi copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 2 ani, prezentau leziuni osoase extinse caracteristice osteomielitei varioloase, indicând o formă severă de infecţie cu variolă. Aceste descoperiri reprezintă primele cazuri documentate de osteomielită varioloasă în America de Sud, aruncând lumină asupra necazurilor bolilor infecţioase aduse de contactul european.

Cercetătoarea principală, Khrystyne Tschinkel, subliniază importanţa acestor descoperiri în înţelegerea epidemiologiei istorice a izbucnirilor coloniale timpurii din regiune. Studiind astfel de cazuri, istoricii pot reconstitui o naraţiune mai cuprinzătoare a transmiterii bolilor şi a impactului acestora asupra societăţilor indigene.

Aceste perspective arheologice nu numai că aprofundează înţelegerea pandemiilor trecute, dar oferă şi lecţii pentru provocările contemporane şi viitoare de sănătate publică. Prin examinarea interacţiunii dintre virusuri şi populaţiile umane de-a lungul timpului, cercetătorii îşi propun să contribuie la elaborarea unor strategii pentru gestionarea bolilor infecţioase emergente în lumea globalizată de astăzi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici