Studiu: Multivitaminele zilnice nu contribuie la creşterea longevităţii

  • Analiza efectuată pe aproape 400.000 de adulţi sănătoşi arată că administrarea zilnică de multivitamine nu prelungeşte durata de viaţă şi poate creşte riscul de deces timpuriu.
  • Utilizatorii de multivitamine au prezentat un risc cu 4% mai mare de deces în primii ani de urmărire, contestând percepţia că acestea oferă beneficii semnificative pentru sănătate.
  • Experţii subliniază că o dietă sănătoasă, bogată în nutrienţi naturali, este esenţială pentru sănătate, în timp ce multivitaminele nu pot înlocui un regim alimentar echilibrat.
304 afișări
Imaginea articolului Studiu: Multivitaminele zilnice nu contribuie la creşterea longevităţii

Studiu: Multivitaminele zilnice nu contribuie la creşterea longevităţii

Un studiu semnificativ, care a implicat aproape 400.000 de adulţi, a descoperit că administrarea zilnică de multivitamine nu extinde durata de viaţă şi poate chiar prezenta riscuri pentru sănătate, scrie The Guardian. Realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Cancer din Maryland, SUA, acesta a examinat dosarele medicale din trei studii majore din SUA, lansate în anii 1990. Participanţii, care erau adulţi sănătoşi în general, fără boli cronice majore, au fost urmăriţi timp de peste 20 de ani pentru a evalua impactul utilizării zilnice a multivitaminelor asupra ratei mortalităţii.

Contrar credinţei populare, studiul a concluzionat că multivitaminele nu contribuie la creşterea longevităţii. În schimb, utilizatorii au prezentat un risc uşor mai mare de mortalitate, cu o creştere de 4% a deceselor timpurii observată în primii ani de urmărire. Această descoperire neaşteptată pune sub semnul întrebării percepţia comună conform căreia multivitaminele oferă beneficii protectoare pentru sănătate şi evidenţiază potenţialele riscuri asociate cu utilizarea lor.

Deşi beta-carotenul din surse alimentare naturale oferă protecţie împotriva cancerului, suplimentele de beta-caroten pot creşte riscul de cancer pulmonar şi boli de inimă, ceea ce sugerează că aceste suplimente ar putea să nu conţină toate elementele esenţiale. În acelaşi timp, fierul adăugat în multe multivitamine poate duce la un exces de fier, crescând riscul de boli cardiovasculare, diabet şi demenţă.

Consumul de multivitamine este răspândit. În Marea Britanie, aproape jumătate dintre adulţi iau suplimente alimentare în mod regulat, contribuind la o piaţă internă evaluată la peste jumătate de miliard de lire sterline anual. În mod similar, o treime dintre adulţii din SUA folosesc multivitamine, reflectând o piaţă globală în valoare de zeci de miliarde de dolari. În ciuda popularităţii lor, studiul întăreşte scepticismul în creştere cu privire la eficacitatea multivitaminelor în prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii pe termen lung.

Dr. Neal Barnard, profesor adjunct la Universitatea George Washington a subliniat că, deşi vitaminele au o semnificaţie istorică în tratarea deficienţelor – cum ar fi prevenirea scorbutului cu vitamina C – utilizarea lor de rutină nu echivalează cu o viaţă mai lungă. El a remarcat că, deşi anumite vitamine pot fi utile pentru condiţii specifice, cum ar fi încetinirea degenerescenţei maculare legate de vârstă, promisiunea generală a multivitaminelor rămâne neconfirmată de dovezile ştiinţifice.

Duane Mellor, dietetician înregistrat şi lector senior la Şcoala Medicală Aston, a subliniat că multivitaminele nu pot înlocui o dietă echilibrată. El a menţionat că, deşi suplimentele ar putea acoperi anumite deficienţe de nutrienţi – cum ar fi vitamina D în timpul iernii sau vitamina B12 pentru vegani – a te baza pe ele pentru îmbunătăţirea generală a sănătăţii este o abordare greşită.

Studiul subliniază importanţa obţinerii nutrienţilor din surse alimentare naturale, care oferă o gamă completă de micronutrienţi, macronutrienţi şi fibre necesare pentru sănătate, în loc de a se baza pe suplimentele multivitaminice. Descoperirile, publicate în JAMA Network, evidenţiază necesitatea unei înţelegeri mai nuanţate a rolului suplimentelor în sănătate şi longevitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici