Războiul din Ucraina, ziua 922. Zelenski sancţionează colaboratorii şi persoanele implicate în infrastructura aviatică rusă / Explozii auzite în Kiev / Putin afirmă că Rusia avansează rapid în estul Ucrainei

  • Zelenski sancţionează colaboratorii şi persoanele implicate în infrastructura aviatică rusă.
  • Vladimir Putin a sosit în Mongolia, iar Ucraina cere arestarea lui.
  • Ministrul polonez de Externe: Polonia are dreptul de a doborî rachete ruseşti deasupra Ucrainei pentru securitatea naţională.
  • Ucraina acuză Rusia că a folosit pentru prima oară bomba Grim-E1 în luptele din Harkov
Urmărește
42542 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 922. Zelenski sancţionează colaboratorii şi persoanele implicate în infrastructura aviatică rusă / Explozii auzite în Kiev / Putin afirmă că Rusia avansează rapid în estul Ucrainei

UPDATE Ucraina nu a primit armele necesare pentru a efectua loviturile cu rază lungă de acţiune necesare în interiorul Rusiei, afirmă Zelenski

Ucraina nu a primit toate armele promise de Occident, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă cu prim-ministrul olandez Dick Schoof.

Ţările occidentale au permis în mare măsură Ucrainei să îşi folosească armele în incursiunea de la Kursk, însă SUA şi Regatul Unit şi-au menţinut restricţiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, precum ATACMS sau Storm Shadow, pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei.

„Avem nevoie nu numai de permisiune, ci şi de armele propriu-zise. Nu am primit tot ceea ce vrem să folosim”, a declarat Zelenski.

Permisiunea de a folosi anumite arme cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei depinde de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au drone şi rachete relevante, a adăugat el, adăugând că „permisiunea nu este suficientă astăzi”.

UPDATE Rusia nu a avansat în apropiere de Pokrovsk în ultimele 2 zile, susţine Zelenski

Situaţia în sectorul Pokrovsk din regiunea Doneţk este „dificilă”, dar trupele ruse nu au avansat în ultimele două zile, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 2 septembrie, citându-l pe comandantul-şef Oleksandr Sîrski.

Frontul de est de lângă Pokrovsk a fost scena unor lupte feroce timp de mai multe luni şi un punct central al ofensivei Rusiei în regiunea Doneţk. Oraşul este un important centru logistic pentru forţele ucrainene.

Întrebat dacă a fost oportună lansarea incursiunii în Kursk, Zelenski a declarat că Rusia a redistribuit un „număr suficient de mare” de trupe din sectoarele Zaporojie şi Herson în regiunea Kursk.

În timp ce incursiunea Kievului în regiunea Kursk intră în a patra săptămână, Ucraina ar controla peste 1.290 de kilometri pătraţi şi 100 de aşezări, a declarat Sîrski la sfârşitul lunii august.

De asemenea, soldaţii ucraineni au luat peste 600 de prizonieri ruşi, a declarat Zelenski.

UPDATE Putin a sosit în Mongolia

Kremlinul a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin a sosit pentru o vizită de stat în Mongolia, care se află pe traseul unui nou gazoduct planificat să conecteze Rusia şi China.

Rusia poartă discuţii de ani de zile cu privire la construirea gazoductului care ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Yamal către China prin Mongolia.

Premierul olandez face o vizită surpriză în Ucraina şi anunţă un nou pachet de ajutoare

Noul prim-ministru olandez Dick Schoof a sosit în oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi a anunţa un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Aceasta este prima vizită a lui Schoof în Ucraina de la preluarea mandatului la începutul lunii iulie. El l-a înlocuit pe Mark Rutte, care a fost desemnat oficial să fie următorul secretar general al NATO începând din octombrie.

„Fără exagerare, conducerea Ţărilor de Jos a ajutat Ucraina să protejeze mii şi mii de vieţi. Relaţiile noastre sunt mai puternice ca niciodată. Suntem umăr la umăr în urmărirea unei păci juste şi durabile”, a declarat Zelenski.

Pachetul de ajutor pentru Kiev va fi dedicat protejării şi reparării infrastructurii energetice a Ucrainei şi include fonduri suplimentare pentru ajutor umanitar.

„Oamenii din Ucraina au dreptul să trăiască în libertate şi securitate. Iar oprirea atacurilor Rusiei asupra Ucrainei este în interesul securităţii atât a Ţărilor de Jos, cât şi a întregii Europe”, a scris Schoof pe X.

UPDATE Finlanda vrea să le interzică cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi în ţară

Guvernul Finlandei intenţionează să interzică majorităţii cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi imobiliare în ţară, în încercarea de a proteja securitatea naţională, a declarat luni ministrul Apărării, Antti Hakkanen.

Relaţiile dintre Finlanda şi Rusia s-au deteriorat masiv în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, care a determinat Helsinki să adere la NATO după decenii de neutralitate.

Proiectul de lege propus îi va exclude de la interdicţie pe cei cu dublă cetăţenie şi pe cei ruşi care locuiesc permanent în Finlanda sau în alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Decizia finală privind această interdicţie va fi supusă consultărilor cu experţii înainte de a fi intra la vot în Parlament.

UPDATE Ucraina acuză Rusia că a folosit pentru prima oară bomba Grim-E1 în luptele din Harkov

UPDATE Ministrul polonez de Externe: Polonia are dreptul de a doborî rachete ruseşti deasupra Ucrainei pentru securitatea naţională

Polonia şi ţările învecinate cu Ucraina sunt „responsabile pentru protejarea propriului spaţiu aerian”, în ciuda opoziţiei NATO, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times.

„Apartenenţa la NATO nu prevalează asupra responsabilităţii fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - este datoria noastră constituţională”, a declarat Sikorski pentru sursa citată.

„Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărarea (de a le lovi), deoarece odată ce trec în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ”, a completat acesta.

UPDATE Schimbare de discurs la Kremlin. Putin afirmă că Rusia avansează rapid - cu kilometri - în estul Ucrainei

UPDATE Rachete şi drone ruseşti doborâte de Ucraina

Forţele ucrainene au distrus luni dimineaţă 22 din cele 35 de rachete şi 20 din cele 23 de drone de atac lansate de Rusia, anunţă Forţele aeriene ucrainene.

Au fost distruse nouă rachete balistice şi 13 rachete de croazieră în regiunile Kiev, Harkov, Dnipro, Poltava, Mykolaiv şi Zaporojie.

UPDATE Executivul grăbeşte donarea unui sistem de apărare Patriot către Ucraina

UPDATE Vladimir Putin pleacă mâine în Mongolia, iar Ucraina cere arestarea lui / Clarificări venite de la CPI

UPDATE Rusia a pierdut 617.600 de soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 617.600 de soldaţi de la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei la 2 septembrie.
 
Acest număr include 1.300 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE Momentul în care racheta rusă loveşte Harkovul: impactul lasă în urmă un vuiet şi o coloană de fum

UPDATE Explozii auzite în Kiev în cursul dimineţii

Mai multe valuri de explozii au fost auzite în Kiev la scurt timp după ce a sunat alerta aeriană în jurul orei locale 5:30, scrie Kyiv Independent.

Ca urmare a atacului cu rachete, au căzut resturi în districtul Holosiivskyi. Potrivit informaţiilor preliminare furnizate de Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, clădirile nerezidenţiale au fost avariate şi nu au fost raportate victime.

UPDATE Sondaj: Aproape 60% dintre polonezi sunt de acord ca obiectele ruseşti care survolează Polonia să fie doborâte

Majoritatea polonezilor consideră că armata poloneză ar trebui să doboare obiectele care survolează teritoriul polonez în timpul atacurilor ruseşti asupra Ucrainei, chiar dacă nu sunt siguri despre ce obiecte este vorba, relevă datele unui sondaj apărut în publicaţia poloneză Rzeczpospolita.

La întrebarea „În opinia dumneavoastră, Polonia ar trebui să doboare obiecte care zboară deasupra teritoriului nostru în timpul atacurilor ruseşti asupra Ucrainei, chiar dacă nu este sigur ce obiecte sunt acestea?”, 58,5% dintre participanţii la sondaj au răspuns „da”. 22,1% au o opinie contrară, în timp ce 19,4% au spus că „nu sunt siguri”.

Zelenski sancţionează colaboratorii şi persoanele implicate în infrastructura aviatică rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat decretele prin care Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a introdus sancţiuni împotriva persoanelor juridice şi fizice care facilitează funcţionarea infrastructurii aviatice ruse, precum şi împotriva colaboratorilor, informează Ukrainska Pravda.

Sancţiunile vizează aproape 150 de entităţi juridice şi fizice, iar Zelenski a afirmat că „este de datoria tuturor reprezentanţilor ucraineni să se asigure că sancţiunile noastre sunt sincronizate cu cele globale”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici